W następnym roku spróbuję podejść do tego inaczej, może spróbuję szczepionych. Skoro wychodzą takie duże, to nawet licząc na 1/3 z tej wagi będzie OK.

Myślę, że jeżeli już ma, to nie taki jaki sugerujesz. Jest cała masa literatury w tym temacie i badania chemiczno-organoleptyczne wskazały, że owszem różnice są, w np. poziomie cukrów, ale niewielkie i niekoniecznie na niekorzyść szczepionych arbuzów. Lepsze jest za to wybarwienie szczepionych, wielkość owoców, zdrowotność rośliny i ogólny plon z jednostki powierzchni. Podkładka nie ma znaczącego wpływu na smak owoców. A szczepienie na tykwie jest bardzo popularne w Rosji i jakoś nie widziałem, aby narzekano tam na pogorszenie smaku.FreGo pisze:Myślisz że podkładka nie ma żadnego wpływu na roślinę??
U mnie fenomen to szczepione Rosario - na dwóch krzakach mam 7 dorodnych owoców, w tym 4 mają na oko pomiędzy 5 a 8 kg, pozostałe są młodsze i mają około 3-4 kg i jeszcze pewnie nadgoniąLexus456 pisze:wokan ja nie zauważyłem żadnego opóźnienia w kwitnieniu . Różnica w plonie ogólnym jest kolosalna z szczepionego arbuza w sumie 13.2 kg na nieszczepionych 5 roślinach po 1 owocu od 4 do 5 kg . Wszystkie nawiezione tylko obornikiem i po posadzeniu raz podlane florawitem.