Papryka - choroby,szkodniki,problemy
Re: Papryka - choroby,szkodniki,problemy
Papryka ma duże wymagania pokarmowe i dot. wilgotności. Jak jej czegoś brakuje to zrzuca zawiązki. Ja mam tak co roku, a w tym roku nawet gorzej. Na mszyce jest wiele środków chemicznych np karate zeon, a jak nie chcesz stosować chemii, to woda z płynem do mycia naczyń (2-3 łyżki na 1 litr wody). Jest też mydło sodowe, do kupienia w ogrodniczym, które działa podobnie. Ja się pozbyłem ostatnio mszyc z papryk właśnie z jego pomocą. Tylko w przypadku tych roztworów trzeba przygotować się na kilka dokładnych oprysków. Mszyce trzeba tym wręcz spłukiwać.
Krzysiek
Kylo dziękuję za odpowiedź. Tylko jak sprawdzić czego jej brakuje? Czy coś można zastosować ?
-
- 200p
- Od: 8 cze 2015, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje papryki dostają tylko Florowit do pomidorów i papryki. Na tą chwilę nie narzekają.
Ja się nie znam, na tyle żeby niedobory rozpoznać. Fachowo, to by trzeba było badanie gleby zrobić przed sadzeniem i uzupełnić braki. Nawet jak wszystkie składniki będą w odpowiednich ilościach, to pozostaje kwestia temperatury i wilgotności powietrze i podłoża. To się samo nie ureguluje. Tak jak pisze Kasiak109, teraz najlepiej podlewać nawozem, nawet takim uniwersalnym do warzyw.
Krzysiek
Olaferka - może być niedobór Boru(lub roślinka nie pobiera z gleby). Nie trzeba go dużo ale bez niego z kwiatkami kiepsko. Tutaj polecam kupić zwykły borax. W powyższych sytuacjach warto spróbować dolistne nawożenie, ja stosuje raz na tydzień mieszankę nawozu do pomidorów i papryk( ważne żeby tam były mikroelementy takie jak siarka, bor, żelazo,) z dodatkiem:
siarczanu magnezu 0,5 - 1% czyli 5-10g na litr wody
borax 0,05 - 0,1% - czyli 0,5 -1 gr na litr wody
Pełne mleko - w proporcjach z wodą 1 do 5-10 ( dla uzupełnienia wapnia- zgnilizna wierzchołków) wadą jest że opryskiwacz i tak będzie śmierdział, nawet jak dobrze wypłuczemy
Opryskuję późnym popołudniem( wtedy iście najlepiej wchłaniają) i możliwie dużo pryskam spód liści( najwięcej aparatów szparkowych).
Swoją drogą, kupiłem nawóz do pomidorów i papryk, piszą na nim: "Podlewać rośliny tak, aby nie zraszać liści". Ktoś wie dlaczego? mam drugi nawóz tez tego typu, skład chemiczny niemal identyczny- chodzi o formy poszczególnych pierwiastków, a już dolistnie można...
siarczanu magnezu 0,5 - 1% czyli 5-10g na litr wody
borax 0,05 - 0,1% - czyli 0,5 -1 gr na litr wody
Pełne mleko - w proporcjach z wodą 1 do 5-10 ( dla uzupełnienia wapnia- zgnilizna wierzchołków) wadą jest że opryskiwacz i tak będzie śmierdział, nawet jak dobrze wypłuczemy
Opryskuję późnym popołudniem( wtedy iście najlepiej wchłaniają) i możliwie dużo pryskam spód liści( najwięcej aparatów szparkowych).
Swoją drogą, kupiłem nawóz do pomidorów i papryk, piszą na nim: "Podlewać rośliny tak, aby nie zraszać liści". Ktoś wie dlaczego? mam drugi nawóz tez tego typu, skład chemiczny niemal identyczny- chodzi o formy poszczególnych pierwiastków, a już dolistnie można...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wadą jest znikoma ilość wapnia w takim roztworze (1,25g/l mleka) a jeszcze treba rozcieńczyć 5-10 krotnie. Nie lepiej Danonki?Lumen pisze: Pełne mleko - w proporcjach z wodą 1 do 5-10 ( dla uzupełnienia wapnia- zgnilizna wierzchołków) wadą jest że opryskiwacz i tak będzie śmierdział, nawet jak dobrze wypłuczemy
Mnóstwo pyszności dla zdrowych kości . Dla pomidorów pewnie też

Poza tym takie mleko wraz z zawartymi w nim cukrami, białkiem i tłuszczami to zaproszenie dla różnych pleśni, ale niech każdy słucha kogo chce. Żyjemy w wolnym kraju. Podobno

Temat właściwości przeciwgrzybicznych mleka jest warty głębszego zapoznania się.
Jest mnóstwo publikacji na ten temat.
https://www.growveg.com/guides/using-mi ... ry-mildew/
Ja akurat używam sodę w tym celu - zasadowe pH. Z jogurtem też myślałem- muszę spróbować jak będzie potrzeba.
Jest mnóstwo publikacji na ten temat.
https://www.growveg.com/guides/using-mi ... ry-mildew/
Ja akurat używam sodę w tym celu - zasadowe pH. Z jogurtem też myślałem- muszę spróbować jak będzie potrzeba.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też kiedyś usłyszałam o właściwościach przeciwgrzybiczych, bakteryjnych i wirusowych mleka i tak zaprosiłam Szarą Pleśń do foliaka.
Ta tak się rozgościła, że nie chce mnie od paru sezonów opuścić. Więc ja już mleka nie użyję, przynajmniej w tunelu, gdzie nic nam liści nie opłucze.
Ta tak się rozgościła, że nie chce mnie od paru sezonów opuścić. Więc ja już mleka nie użyję, przynajmniej w tunelu, gdzie nic nam liści nie opłucze.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 50p
- Od: 11 sty 2018, o 23:25
Rozumiem, że nie ma innego wątku dotyczącego papryk, nie związanego z chorobami i problemami?
Papryki nie są tak popularne jak pomidorki?
Ze słodkich mam tylko Ramiro.
Jestem mega zadowolony, średnio 6 szt na krzaku. Nie wiem czy to dużo, ja nawet tyle się nie spodziewałem.
Największe zbliżają się do 20 cm długości.

Ze słodkich mam tylko Ramiro.
Jestem mega zadowolony, średnio 6 szt na krzaku. Nie wiem czy to dużo, ja nawet tyle się nie spodziewałem.
Największe zbliżają się do 20 cm długości.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Mówisz, masz
viewtopic.php?f=42&t=40038
viewtopic.php?f=42&t=100815
i coś dla miłośników ostrości
viewtopic.php?f=42&t=102157
viewtopic.php?f=42&t=40038
viewtopic.php?f=42&t=100815
i coś dla miłośników ostrości

viewtopic.php?f=42&t=102157
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
trochę wątków jest...tylko trzeba poszukaćPoohaty700 pisze: Rozumiem, że nie ma innego wątku dotyczącego papryk, nie związanego z chorobami i problemami?
viewtopic.php?f=42&t=102157&p=6064755#p6064755
viewtopic.php?f=42&t=40038&p=6062212#p6062212
viewtopic.php?f=42&t=100815&p=6061716#p6061716
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
-
- 50p
- Od: 11 sty 2018, o 23:25
docentandrzej i Mirek19 dzięki za linki. Obaj daliście dokładnie te same.
Szukajka mi nie obca. Umiem korzystać. Moje Ramiro to papryka słodka uprawiana w folii, więc nie pasuje to wątku uprawy balkonowej w doniczce, uprawy w gruncie, no i zdecydowanie nie jest to papryka chilli. Taką tez mam - Cayenne i wrzucałem już fotki. Może najbliżej do papryki w uprawie gruntowej i być może tam będę kontynuował wątek, bo dzięki Bogu nie muszę pisać w sprawie porad o chorobach, szkodnikach, czy problemach.
Pozdrawiam
Poohaty
Szukajka mi nie obca. Umiem korzystać. Moje Ramiro to papryka słodka uprawiana w folii, więc nie pasuje to wątku uprawy balkonowej w doniczce, uprawy w gruncie, no i zdecydowanie nie jest to papryka chilli. Taką tez mam - Cayenne i wrzucałem już fotki. Może najbliżej do papryki w uprawie gruntowej i być może tam będę kontynuował wątek, bo dzięki Bogu nie muszę pisać w sprawie porad o chorobach, szkodnikach, czy problemach.
Pozdrawiam
Poohaty
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Raczej niedobór wszystkiego. Oprócz wody i słoneczka rośliny potrzebują też soli mineralnych. Uczą o tym w podstawówce.