Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III
Zgadzam się z przedmówcą. To ta maść powoduje martwice. Pokazywane były już kilkakrotnie podobne obrazki mi zresztą też spaliła miejsce szczepienia.
- mathun
- 200p
- Od: 6 maja 2016, o 08:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Problem w tym że stosuje maść do szczepień Sumin i w dodatku nie przeterminowaną.kaLo pisze:Kora nie uciska tylko zastosowana maść powoduje zamieranie pędu. Na 2 fotce wyraźnie widać martwicę.
Edit:
Właśnie wyczytałem że z tą maścią są problemy: viewtopic.php?f=34&t=84089&start=924
Jest jakiś sposób na uratowanie chociaż tegorocznych zrazów? Mam zeskrobać tę maść?
Pozdrawiam serdecznie, Mateusz
"Kiedy w ogrodzie zwiędły już najpiękniejsze kwiaty
i chwasty wydają się urocze." Sokrates
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Obawiam się, że niewiele to da bo już zążyła wniknąć w tkanki. Możesz spróbować letniej okulizacji oczkami z tych wyłamanych pędów bo termin chyba odpowiedni , szczepić przez stosowanie albo za korę. Przynajmniej spróbujesz uratować odmiany. Termin b. dogodny bo w niedzielę zaczyna sie górowanie księżyca.
- mathun
- 200p
- Od: 6 maja 2016, o 08:09
Jesteście niesamowici!! Naprawdę!! Od dłuższego czasu zastanawiałem się co jest nie tak, a Wy mi od razu mówicie..zanim jeszcze przyznałem się do zastosowanej maści. Jestem Wam bardzo wdzięczny, bo nie wpadłabym na to że "maść do szczepień" nie nadaje się do szczepień, i że całe to zło to przez tę maść.
Będę próbował. Nie mam chyba większego wyboru. Tylko pogoda u nas deszczowa :/kaLo pisze:Obawiam się, że niewiele to da bo już zążyła wniknąć w tkanki. Możesz spróbować letniej okulizacji oczkami z tych wyłamanych pędów bo termin chyba odpowiedni , szczepić przez stosowanie albo za korę. Przynajmniej spróbujesz uratować odmiany. Termin b. dogodny bo w niedzielę zaczyna sie górowanie księżyca.
Pozdrawiam serdecznie, Mateusz
Ja z kolei utracilem większość tegorocznych i zeszłorocznych szczepień bo nie stosowałam żadnej maści i wdarły się patogeny kory z grupy Pezicula i Cytospora. Przez co nawet niektóre podkładki straciłem bo nie wyciąłem w porę porażonych części.
-
Spróbuj przed szczepieniem odkazić podkładki i zrazy Topsinem. Maści używam tylko do zasmarowywania miejsc po wyciętych drobnych gałązkach.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Drodzy Forumowicze czas okulizacji nastał . Piszę to bo łatwo przegapić
.

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jakieś dwa tygodnie temu okulizowałem lilaka, ogonki poodpadały po tygodniu, jutro zdejmę taśmę z jednego oczka i się zobaczy czy coś z tego wyszło. W nadchodzącym tygodniu czereśnie, śliwy i jabłonie ze starego sadu (poza renetami same NN).
Żałuję że tak mało mam podkładek
Żałuję że tak mało mam podkładek

Czym ten termin okulizacji przypada równo dla większość drzew owocowych i ozdobnych?
-
Nie, okulizacje robi się wtedy gdy kora łatwo odchodzi od drewna, AFAIR zaczyna się od pestkowców, kończy na ziarnkowcach jeśli idzie o owocowe. Z ozdobnymi też jest różnie. W naszych warunkach można przyjąć że wszystko powinno się udać od połowy lipca do połowy sierpnia.
Reasumując lepiej okulizację robić później niż za wcześnie ;)
-
Lepiej robić w terminie ;)
Ja robię tak że jak mam pomysł na okulizację to +- w "środku wakacji" sprawdzam na jakiejś gałązce czy mogę odgiąć korę. Jeśli mogę to pozyskuję oczka i okulizuję, jeśli nie mogę to czekam tydzień lub dwa i ponawiam.
Ja robię tak że jak mam pomysł na okulizację to +- w "środku wakacji" sprawdzam na jakiejś gałązce czy mogę odgiąć korę. Jeśli mogę to pozyskuję oczka i okulizuję, jeśli nie mogę to czekam tydzień lub dwa i ponawiam.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Okulizowałem dziś Koksę pomarańczową i jeszcze nigdy tak dobrze nie wycinało mi się oczek jak dziś pięknie schodziły, podkładki też ładnie pozacinałem idealnie dopasowując szerokość Chip bud do wycięcia na podkładce.
Mam nadzieję, że te zrosną się lepiej niż Suislepper.

-
Słodki Lepper, ładna nazwa
. Kilka lat temu w starym sadzie rosła jabłonka. Jabłka średniej wielkości, chrupkie, soczyste z lekko landrynkowym posmakiem. Odmiana raczej późna. Chodziłem po targowisku i pytałem sprzedawców co to za odmiana i jeden z nich powiedział, że to Beforest. W moim rejonie ta odmiana nie jest oferowana na targach czy bazarach. W sklepie też nie spotkałem..