Pewnie sprzyjające warunki, np. suche lato. Tak to już jest w przyrodzie, w jednym roku mamy klęskę urodzaju śliwek w następnym nie ma prawie wcale. Ze zwierzętami jest podobnie.Igala pisze:ed04 mnie zastanawia co doprowadziło do tak ogromnego wzrostu populacji mrówek,gdzie są ich naturalni wrogowie??
Jak to zrównoważyć?? Stosowałam niby te rośliny których nie lubią tj mięta,bazylia dalia, oraz kawę, mąkę kukurydzianą na tym poletku to po prostu przeszły troche dalej ale dalej są w ogromnych ilościach i to wszędzie... Jak wyzbierałam piasek który wyniosły spod płytek na tarasie to było całe wiadro.... Teraz sypię tam już proszek... i dzisiaj znalazłam zaraz obok tarasu nowy kopiec.... Walka z wiatrakami...
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją.
- ed04
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 5 mar 2017, o 14:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją.
- Igala
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ed04 ja również tak myślę ,ale laik taki jak ja... nie odkryje przyczyny bo prócz sprzyjających warunków na pewno istnieje brak naturalnych wrogów w wystarczającej ilości... gdyż by się aż tak nie rozmnożyły.... Naturalne metody są dobre ale tylko aby je trzymać na dystans.... i to wcale nie długi... bo np. nie lubią wrotyczu a u mnie mają kopce już ok 70 cm od niego.
Black Rose; ja uwielbiam Karmazyn ale jem go młodego raw z ziołami a starszy gotowany tylko 2 min. I wcale nie był taki słodki....ba, w ogóle nie był słodki.
Ja mam podobny problem z kapustnymi, też nie dam rady uchodować je "organic" bo ilość szkodników już w ciągu nocy powoduje poważne uszkodzenia... a ja nie pryskam niczego.
No właśnie... nie mogłam zupełnie rozpoznać tej rośliny, w twoim "trapezie kwiatowym" a to tytoń ogrodowy, duże ma te kwiaty i jest wysoki? Ciekawy jest i chyba rzadki w ogrodach?
Cynie są bardzo ładne, one są jednoroczne czy byliny?
Black Rose; ja uwielbiam Karmazyn ale jem go młodego raw z ziołami a starszy gotowany tylko 2 min. I wcale nie był taki słodki....ba, w ogóle nie był słodki.
Ja mam podobny problem z kapustnymi, też nie dam rady uchodować je "organic" bo ilość szkodników już w ciągu nocy powoduje poważne uszkodzenia... a ja nie pryskam niczego.
No właśnie... nie mogłam zupełnie rozpoznać tej rośliny, w twoim "trapezie kwiatowym" a to tytoń ogrodowy, duże ma te kwiaty i jest wysoki? Ciekawy jest i chyba rzadki w ogrodach?
Cynie są bardzo ładne, one są jednoroczne czy byliny?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Ja niestety nie mogę jeść większości surowych owoców i warzyw.
Mój tytoń ozdobny ma na razie 50 cm, ale nadal rośnie. Obecnie mam go w 2 kolorach, ale jeszcze nie wszystkie rozkwitły. Kwiaty przepięknie pachną.
Zmierzę ich średnicę, jak będę na działce.
Cynie są jednoroczne, ale bez problemu rosną wysiane bezpośrednio do gruntu i długo cieszą kwiatami.
Mój tytoń ozdobny ma na razie 50 cm, ale nadal rośnie. Obecnie mam go w 2 kolorach, ale jeszcze nie wszystkie rozkwitły. Kwiaty przepięknie pachną.
Zmierzę ich średnicę, jak będę na działce.
Cynie są jednoroczne, ale bez problemu rosną wysiane bezpośrednio do gruntu i długo cieszą kwiatami.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
- Black Rose
.
Ciąg dalszy relacji z końca czerwca...
Na początek warzywnik.

Ta cukinia ma nieco za ciemno i postanowiła wypełznąć spod słoneczników w poszukiwaniu słońca ;)

Te w miejscach bardziej nasłonecznionych radzą sobie dużo lepiej.

Pomidory!!!

Muszę poprawić im etykietki.
Poniżej eksperymentalne pomidory mojego eMa.
Zimą w skrzynce z ostrymi paprykami zauważył dżdżownicę. Postanowił dokarmiać zwierzątko domowe ;) Dawał jej galaretkę z pomidorów. I oto efekt - pomidory, które wykiełkowały wczesną wiosną na zimnym balkonie bez chuchania i dmuchania i zaowocowały jako pierwsze. Ciekawe, jakie będą, gdy dojrzeją. Krzaki tych pomidorów są bardzo niskie, nie przekraczają 40 cm wysokości.

A tu słodka papryka, która zmyliła mnie kolorem, bo myślałam, że to ostra. Mam jej dwa krzaczki na działce i dwa na balkonie. Te balkonowe będę musiała przenieść na działkę, a w ich miejsce wykopać jakąś ostrą.

A za chwilę porcja kwiatów.
CDN...
Ciąg dalszy relacji z końca czerwca...
Na początek warzywnik.

Ta cukinia ma nieco za ciemno i postanowiła wypełznąć spod słoneczników w poszukiwaniu słońca ;)

Te w miejscach bardziej nasłonecznionych radzą sobie dużo lepiej.

Pomidory!!!

Muszę poprawić im etykietki.
Poniżej eksperymentalne pomidory mojego eMa.
Zimą w skrzynce z ostrymi paprykami zauważył dżdżownicę. Postanowił dokarmiać zwierzątko domowe ;) Dawał jej galaretkę z pomidorów. I oto efekt - pomidory, które wykiełkowały wczesną wiosną na zimnym balkonie bez chuchania i dmuchania i zaowocowały jako pierwsze. Ciekawe, jakie będą, gdy dojrzeją. Krzaki tych pomidorów są bardzo niskie, nie przekraczają 40 cm wysokości.

A tu słodka papryka, która zmyliła mnie kolorem, bo myślałam, że to ostra. Mam jej dwa krzaczki na działce i dwa na balkonie. Te balkonowe będę musiała przenieść na działkę, a w ich miejsce wykopać jakąś ostrą.

A za chwilę porcja kwiatów.
CDN...
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
- trillum30a
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 15:24
Witaj Ula
przypadkowo trafiłam na Twój wątek i przeczytałam od początku...dobrze,że 7 stron na razie
Jestem pod wrażeniem tego czego dokonaliście z M...chapeau bas...
Warzywnik imponujący a i rabatki kwiatowe coraz piękniejsze.
Jestem nałogowcem jeśli chodzi o bób ale ten różowy faktycznie nie powala.
Uważaj na trzykrotkę bo sieje się niemiłosiernie-od paru lat chcę się z nią pożegnać i nie mogę
Pozdrawiam

Jestem pod wrażeniem tego czego dokonaliście z M...chapeau bas...
Warzywnik imponujący a i rabatki kwiatowe coraz piękniejsze.
Jestem nałogowcem jeśli chodzi o bób ale ten różowy faktycznie nie powala.
Uważaj na trzykrotkę bo sieje się niemiłosiernie-od paru lat chcę się z nią pożegnać i nie mogę

Pozdrawiam
Pozdrawiam-Iwona
- Black Rose
Witaj
Dziękuję
O której trzykrotce mówisz? Wirginijskiej, czy tej drugiej?

Dziękuję

O której trzykrotce mówisz? Wirginijskiej, czy tej drugiej?
- Black Rose
- Black Rose
.
Rabata trapezoidalna:

Rabata pod aronią:

A poniżej chwaścisko, o którym wspominałam, rosnące na honorowym miejscu rabaty, bo nie miałam pewności, czy to czasem nie jakiś rarytas ;)

Rabata cienista:

Rabata przy furtce:

I na koniec kolczaste stwory ;)

Rabata trapezoidalna:

Rabata pod aronią:

A poniżej chwaścisko, o którym wspominałam, rosnące na honorowym miejscu rabaty, bo nie miałam pewności, czy to czasem nie jakiś rarytas ;)

Rabata cienista:

Rabata przy furtce:

I na koniec kolczaste stwory ;)

- trillum30a
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 15:24
O wirginijskiej...nie wiem która druga? bo jeśli chodzi Ci o ten niebieski kwiat co pokazałaś to chyba komelina,nie trzykrotka 

Pozdrawiam-Iwona
- Black Rose
W takim razie chyba przesadzę trzykrotkę w miejsce, gdzie będzie mogła się rozsiewać bez szkody dla innych roślin. Dziękuję za ostrzeżenie.
A roślinka, co do której nie wiedziałam, kim jest, to rzeczywiście może być Komelina. Ciekawe, że wygląda zupełnie jak domowe trzykrotki. U mnie nawet rośnie podobnie - ma już ponad metrowe płożące się pędy. Hmmm. Zagadkowa sprawa ;)
A roślinka, co do której nie wiedziałam, kim jest, to rzeczywiście może być Komelina. Ciekawe, że wygląda zupełnie jak domowe trzykrotki. U mnie nawet rośnie podobnie - ma już ponad metrowe płożące się pędy. Hmmm. Zagadkowa sprawa ;)
- Igala
Ja bym sprawdziła to "centralne chwaścisko" bo mi wygląda na jakieś zioło....
Canny ci ładnie rosną, u mnie po tych nawałnicach i deszczach nieżle dostały po liściach...
Większości kwiatów u ciebie nie rozpoznaję bo dopiero zaczynam się uczyć kwiatów...
Czy mogę zapytać "A co to"...?
https://www.fotosik.pl/zdjecie/08a86ac02f19719b
https://www.fotosik.pl/zdjecie/c5aa42d02adf42f7
ten na 1-szym planie z dwu-kolorowymi liścmi (bardzo dekoracyjny)
https://www.fotosik.pl/zdjecie/e323bef2242e8f3c
https://www.fotosik.pl/zdjecie/386cef77c3744f84
Canny ci ładnie rosną, u mnie po tych nawałnicach i deszczach nieżle dostały po liściach...
Większości kwiatów u ciebie nie rozpoznaję bo dopiero zaczynam się uczyć kwiatów...
Czy mogę zapytać "A co to"...?
https://www.fotosik.pl/zdjecie/08a86ac02f19719b
https://www.fotosik.pl/zdjecie/c5aa42d02adf42f7
ten na 1-szym planie z dwu-kolorowymi liścmi (bardzo dekoracyjny)
https://www.fotosik.pl/zdjecie/e323bef2242e8f3c
https://www.fotosik.pl/zdjecie/386cef77c3744f84
- Black Rose
Ja też wielu jeszcze nie znam 
1. Dziwaczek peruwiański / dziwaczek jalapa
2. Dalia
3. Słoneczniczek szorstki 'Loraine Sunshine'
4. Trzykrotka wirginijska
"Chwaścisko" to podobno Szarłat szorstki (Amaranthus retroflexus).
Cyt. za Wikipedią:
"Rośliny mogą być wykorzystywane na sałatkę, starsze stanowią wartościową paszę dla świń. Ziele zawiera garbniki, sole mineralne, ponad 20% białka, 200 mg% witaminy C. Jeszcze bardziej odżywcze są nasiona ? zawierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.
Młode pędy i liści szarłatów są jadalne w stanie surowym, starsze po ugotowaniu. Oczyszczone z plew nasiona moga być wykorzystywane jako mąka. Nasiona te były ważnym pokarmem wielu plemion indiańskich, między innymi ze szczepów Apaczów i Nawaho. Dodawanie nasion szarłatu do chleba popularyzowała w Polsce Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego."
Postanowiłam nasiona zebrać i wypróbować w kuchni jako dodatek do chleba (chleb wypiekam sama).

1. Dziwaczek peruwiański / dziwaczek jalapa
2. Dalia
3. Słoneczniczek szorstki 'Loraine Sunshine'
4. Trzykrotka wirginijska
"Chwaścisko" to podobno Szarłat szorstki (Amaranthus retroflexus).
Cyt. za Wikipedią:
"Rośliny mogą być wykorzystywane na sałatkę, starsze stanowią wartościową paszę dla świń. Ziele zawiera garbniki, sole mineralne, ponad 20% białka, 200 mg% witaminy C. Jeszcze bardziej odżywcze są nasiona ? zawierają 9% tłuszczu, 19% białka i 41% skrobi.
Młode pędy i liści szarłatów są jadalne w stanie surowym, starsze po ugotowaniu. Oczyszczone z plew nasiona moga być wykorzystywane jako mąka. Nasiona te były ważnym pokarmem wielu plemion indiańskich, między innymi ze szczepów Apaczów i Nawaho. Dodawanie nasion szarłatu do chleba popularyzowała w Polsce Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego."
Postanowiłam nasiona zebrać i wypróbować w kuchni jako dodatek do chleba (chleb wypiekam sama).
- Igala
Super!! A ja kupuję amarantus a tu... można mieć go ogrodzie...
Fajny jest też do różnych veg-ciast i ciasteczek...
Dziękuje za podanie nazw, czegoś nowego sie przynajmniej nauczę.

Dziękuje za podanie nazw, czegoś nowego sie przynajmniej nauczę.
- Black Rose
Może wysiej go sobie w ogrodzie, ten uprawiany na jadalne nasiona jest bardzo dekoracyjny.
Ja planuję wysiać w przyszłym roku.
Ja planuję wysiać w przyszłym roku.
- Black Rose
.
W mojej opowieści dobrnęłam już do lipca. Niedługo wreszcie będę mogła o wszystkim opowiadać na bieżąco.
Tak było w pierwszym tygodniu lipca...

Szczeć barwierska.

Lubczyk.

Aronia.

Moja ulubiona rabata trapezoidalna, a na niej: dalie, kanny, 1 bieluń surmikwiat, klip dagga, dziwaczek peruwiański, celozje i aksamitki rozpierzchłe.

Aksamitka rozpierzchła.

Celozja (dwie odmiany, ale z jednej raczej nic nie będzie, bo ma za ciemno).

Dziwaczek peruwiański.

Dalia.

Bieluń surmikwiat, prawdopodobnie kwitnący na biało.
Z 30 sztuk wysianych nasion ( 3 odmian) wykiełkowały zaledwie 3 sztuki, z czego 2 poległy przez ciasne czapeczki z łupiny nasionka.

CDN...
W mojej opowieści dobrnęłam już do lipca. Niedługo wreszcie będę mogła o wszystkim opowiadać na bieżąco.
Tak było w pierwszym tygodniu lipca...

Szczeć barwierska.

Lubczyk.

Aronia.

Moja ulubiona rabata trapezoidalna, a na niej: dalie, kanny, 1 bieluń surmikwiat, klip dagga, dziwaczek peruwiański, celozje i aksamitki rozpierzchłe.

Aksamitka rozpierzchła.

Celozja (dwie odmiany, ale z jednej raczej nic nie będzie, bo ma za ciemno).

Dziwaczek peruwiański.

Dalia.

Bieluń surmikwiat, prawdopodobnie kwitnący na biało.
Z 30 sztuk wysianych nasion ( 3 odmian) wykiełkowały zaledwie 3 sztuki, z czego 2 poległy przez ciasne czapeczki z łupiny nasionka.

CDN...