Kawon ( arbuz ) - część 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Lexus456
50p
50p
Od: 19 maja 2018, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 9

Post »

Misiek98 moim zdaniem Arbuz im bardziej przejrzały ty ma wiecej wolnych przestrzeni w środku robi sie taki "mączysty "
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Wystąpienie pustych przestrzeni może mieć kilka przyczyn. Może to być z przenawożenia azotem roślin, może też z faktu przesuszenia krzaków przez ostatnich kilka dni, a także z powodu ostrego słońca padającego na owoc, czyli przegrzania go.
mistrzpawel
100p
100p
Od: 20 sie 2017, o 10:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co wy takiego robicie że rosną wam arbuzy które mają powyżej 2 kg? U mnie żaden większy nigdy nie wyrósł. Arbuzy uprawiam z rozsady w gruncie.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Do tego sezonu miałem podobnie.

W tym nawiozłem dołki pod arbuzy kompostem oraz podłożem warzywnym(mam ziemie ciężką gliniastą) i dało to efekt, bo arbuzy mają ponad 3kg.

Teraz niestety arbuzy zarosły kabaczki, więc szału już nie będzie.
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mistrzpawel pisze:Co wy takiego robicie że rosną wam arbuzy które mają powyżej 2 kg? U mnie żaden większy nigdy nie wyrósł. Arbuzy uprawiam z rozsady w gruncie.
Wiem, że wątek arbuzowy jest gigantycznych rozmiarów i ciężko go w całości ogarnąć, ale w zasadzie wszystkie czynniki wpływające na powodzenie uprawy i wielkość plonu zostały tu opisane.

Arbuzy to rośliny wybitnie ciepłolubne więc podstawą jest zapewnienie wysokiej temperatury, głównie w nocy. Później to wilgoć.

Zatem w skrócie podstawowe wskazówki, których spełnienie znacząco zwiększy szanse na duże sztuki, taki arbuzowy elementarz:
1. Tunel, szklarnia, szczególnie przez pierwszy miesiąc od posadzenia.
2. Agrowłóknina, agrotkanina lub cokolwiek co zwiększy temperaturę gleby i zmniejszy jej wysychanie. Wg mnie to kluczowy ekement.
3. Nawadnianie.
4. Opryski na grzybki.
5. Dla ambitnych szczepienie. U mnie jak na razie sprawdza sie w 200%. Krzaki 4 razy wieksze, owoce również większe.
mistrzpawel
100p
100p

Post »

Na czym szczepisz arbuzy?
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

Podkładka to Shintoza F90 F1
Piotr
mistrzpawel
100p
100p

Post »

A jakie odmiany do tej pory szczepiłeś na tej podkładce?
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odmiana nie ma znaczenia. Shintoza jest przeznaczona do szczepienia wszystkich odmian melonów, arbuzów i ogórków.
Ale szczepiłem Rosario, Crimson Sweet, Crimson Giant, Charleston Gray, Bingo, AU Producer, Janosik, Asahi Miyako, Złoto Wolicy.

Przy okazji - mam posadzone 12 szt. melonów na agro, w tym jeden nieszczepiony bo mi zabrakło. Rosną świetnie, a tak dużych owoców i w takiej ilości nie miałem jeszcze nigdy. Od 2 tygodni jeden krzak przestał rosnąć, następnie liście podwiędły, nie ma szans na uratowanie - melon zdycha. Ewidentna fuzarioza. Zgadnijcie który? Oczywiście ten nieszczepiony. Reszta zdrowiutka. Więcej dowodów na korzyści ze szczepienia nie potrzebuję :D
mistrzpawel
100p
100p

Post »

Gdzie można kupić tą Shintozę. Bo widzę że jest w sprzedaży ale tylko hurtowe ilości?
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mniej niż 250 nasion nie kupisz. Nikt nie sprzedaje takich nasion w ilościach "działkowych". Zawsze można się podzielić z innymi :wink:
Lexus456
50p
50p
Od: 19 maja 2018, o 21:09

Post »

Ja nie znalazlem dyni figolistnej ani mieszańcowych podkładek i zaszczepiłem 4 arbuzy na tykwie nasiona w każdym ogrodniczym . Bingo rośnie rewelacyjnie 2 ogromne owoce Rosario i Sugar baby nie ma różnicy.

Ps na przyszły sezon odkupił bym od kogoś nasiona podkładki f1 lub dyni figolistnej :wit
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żaby z nieba lecą już 3 dzień to i wątek o arbuzach przycichł. Ciekawe jak wpłynie ta pogoda na dojrzewające właśnie arbuzy?
BobejGS pisze:Liczy się szokujący temat. :wink: Niedojrzały arbuz, to krzyżówka arbuza z dynią. ;:306
Bingo!!!
Sprawę afery ze sfałszowanymi kawonami nieco wyjaśniła Pani Profesor SGGW -->> ARTYKUŁ
Na koniec tylko jej się trochę pokiełbasiło - zerwane niedojrzałe arbuzy już nie dojrzeją jak np. banany.

Lexus465 - właśnie mi rośnie kilka owoców tej Shintozy co wysiałem z ciekawości. Jeżeli z tej krzyżówki będą jakieś nadające się nasiona i w przyzwoitej ilości to się podzielę :)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie jeden Janosik w ten deszcz zwiędł. Chyba już po nim. Inny dostał niedobór magnezu. Leje całe dnie ostatnio. Oby nic się nie wydarzyło z pozostalymi.
mistrzpawel
100p
100p

Post »

Obrazek

Tak prezentuje się moje złoto wolicy. Waży około 2,5kg. Wczoraj zerwałem owoc zgodnie z zaleceniami 45 dni od zawiązania. Niestety arbuz okazał się niedojrzały, prawie wcale nie był czerwony w środku ale z zewnątrz wyglądał wspaniale. Co może być nie tak?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”