Kawon ( arbuz ) - część 9
-
- 50p
- Od: 19 maja 2018, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 9
Misiek98 moim zdaniem Arbuz im bardziej przejrzały ty ma wiecej wolnych przestrzeni w środku robi sie taki "mączysty "
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Wystąpienie pustych przestrzeni może mieć kilka przyczyn. Może to być z przenawożenia azotem roślin, może też z faktu przesuszenia krzaków przez ostatnich kilka dni, a także z powodu ostrego słońca padającego na owoc, czyli przegrzania go.
-
- 100p
- Od: 20 sie 2017, o 10:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co wy takiego robicie że rosną wam arbuzy które mają powyżej 2 kg? U mnie żaden większy nigdy nie wyrósł. Arbuzy uprawiam z rozsady w gruncie.
- BobejGS
- Kontakt:
Do tego sezonu miałem podobnie.
W tym nawiozłem dołki pod arbuzy kompostem oraz podłożem warzywnym(mam ziemie ciężką gliniastą) i dało to efekt, bo arbuzy mają ponad 3kg.
Teraz niestety arbuzy zarosły kabaczki, więc szału już nie będzie.
W tym nawiozłem dołki pod arbuzy kompostem oraz podłożem warzywnym(mam ziemie ciężką gliniastą) i dało to efekt, bo arbuzy mają ponad 3kg.
Teraz niestety arbuzy zarosły kabaczki, więc szału już nie będzie.
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiem, że wątek arbuzowy jest gigantycznych rozmiarów i ciężko go w całości ogarnąć, ale w zasadzie wszystkie czynniki wpływające na powodzenie uprawy i wielkość plonu zostały tu opisane.mistrzpawel pisze:Co wy takiego robicie że rosną wam arbuzy które mają powyżej 2 kg? U mnie żaden większy nigdy nie wyrósł. Arbuzy uprawiam z rozsady w gruncie.
Arbuzy to rośliny wybitnie ciepłolubne więc podstawą jest zapewnienie wysokiej temperatury, głównie w nocy. Później to wilgoć.
Zatem w skrócie podstawowe wskazówki, których spełnienie znacząco zwiększy szanse na duże sztuki, taki arbuzowy elementarz:
1. Tunel, szklarnia, szczególnie przez pierwszy miesiąc od posadzenia.
2. Agrowłóknina, agrotkanina lub cokolwiek co zwiększy temperaturę gleby i zmniejszy jej wysychanie. Wg mnie to kluczowy ekement.
3. Nawadnianie.
4. Opryski na grzybki.
5. Dla ambitnych szczepienie. U mnie jak na razie sprawdza sie w 200%. Krzaki 4 razy wieksze, owoce również większe.
-
- 100p
Na czym szczepisz arbuzy?
-
- 100p
A jakie odmiany do tej pory szczepiłeś na tej podkładce?
-
Odmiana nie ma znaczenia. Shintoza jest przeznaczona do szczepienia wszystkich odmian melonów, arbuzów i ogórków.
Ale szczepiłem Rosario, Crimson Sweet, Crimson Giant, Charleston Gray, Bingo, AU Producer, Janosik, Asahi Miyako, Złoto Wolicy.
Przy okazji - mam posadzone 12 szt. melonów na agro, w tym jeden nieszczepiony bo mi zabrakło. Rosną świetnie, a tak dużych owoców i w takiej ilości nie miałem jeszcze nigdy. Od 2 tygodni jeden krzak przestał rosnąć, następnie liście podwiędły, nie ma szans na uratowanie - melon zdycha. Ewidentna fuzarioza. Zgadnijcie który? Oczywiście ten nieszczepiony. Reszta zdrowiutka. Więcej dowodów na korzyści ze szczepienia nie potrzebuję
Ale szczepiłem Rosario, Crimson Sweet, Crimson Giant, Charleston Gray, Bingo, AU Producer, Janosik, Asahi Miyako, Złoto Wolicy.
Przy okazji - mam posadzone 12 szt. melonów na agro, w tym jeden nieszczepiony bo mi zabrakło. Rosną świetnie, a tak dużych owoców i w takiej ilości nie miałem jeszcze nigdy. Od 2 tygodni jeden krzak przestał rosnąć, następnie liście podwiędły, nie ma szans na uratowanie - melon zdycha. Ewidentna fuzarioza. Zgadnijcie który? Oczywiście ten nieszczepiony. Reszta zdrowiutka. Więcej dowodów na korzyści ze szczepienia nie potrzebuję

-
- 100p
Gdzie można kupić tą Shintozę. Bo widzę że jest w sprzedaży ale tylko hurtowe ilości?
-
Mniej niż 250 nasion nie kupisz. Nikt nie sprzedaje takich nasion w ilościach "działkowych". Zawsze można się podzielić z innymi 

-
- 50p
- Od: 19 maja 2018, o 21:09
Ja nie znalazlem dyni figolistnej ani mieszańcowych podkładek i zaszczepiłem 4 arbuzy na tykwie nasiona w każdym ogrodniczym . Bingo rośnie rewelacyjnie 2 ogromne owoce Rosario i Sugar baby nie ma różnicy.
Ps na przyszły sezon odkupił bym od kogoś nasiona podkładki f1 lub dyni figolistnej
Ps na przyszły sezon odkupił bym od kogoś nasiona podkładki f1 lub dyni figolistnej

-
Żaby z nieba lecą już 3 dzień to i wątek o arbuzach przycichł. Ciekawe jak wpłynie ta pogoda na dojrzewające właśnie arbuzy?
Sprawę afery ze sfałszowanymi kawonami nieco wyjaśniła Pani Profesor SGGW -->> ARTYKUŁ
Na koniec tylko jej się trochę pokiełbasiło - zerwane niedojrzałe arbuzy już nie dojrzeją jak np. banany.
Lexus465 - właśnie mi rośnie kilka owoców tej Shintozy co wysiałem z ciekawości. Jeżeli z tej krzyżówki będą jakieś nadające się nasiona i w przyzwoitej ilości to się podzielę
Bingo!!!BobejGS pisze:Liczy się szokujący temat.Niedojrzały arbuz, to krzyżówka arbuza z dynią.
Sprawę afery ze sfałszowanymi kawonami nieco wyjaśniła Pani Profesor SGGW -->> ARTYKUŁ
Na koniec tylko jej się trochę pokiełbasiło - zerwane niedojrzałe arbuzy już nie dojrzeją jak np. banany.
Lexus465 - właśnie mi rośnie kilka owoców tej Shintozy co wysiałem z ciekawości. Jeżeli z tej krzyżówki będą jakieś nadające się nasiona i w przyzwoitej ilości to się podzielę

- BobejGS
- Kontakt:
U mnie jeden Janosik w ten deszcz zwiędł. Chyba już po nim. Inny dostał niedobór magnezu. Leje całe dnie ostatnio. Oby nic się nie wydarzyło z pozostalymi.
-
- 100p