Witam wszystkich

Jestem nowa na tym forum, ale pewnie będę często prosić Was o pomoc, bo jest totalnym laikiem ogrodniczym ;) Przejęłam do pielęgnacji ogród rodziców, który jest niestety bardzo zaniedbany. Powoli staram się go okiełznać. W pierwszej kolejności muszę jednak zidentyfikować wszystkie rośliny

, żeby móc rozplanować cięcia pielęgnacyjne i formujące. Przejrzałam wszystkie posty w wątku, ale mnogość odmian hortensji jest zatrważająca

Namierzyłam w ogrodzie kilka i bardzo proszę o identyfikację. Chodzi mi głównie o rozróżnienie czy to hortensja ogrodowa, bukietowa a może krzewiasta - dopiero godzinę temu dowiedziałam się o tym podziale, a nie chciałabym jakiejś ogrodowej zrobić krzywdy cięciem wiosennym. Zdjęcia zrobione dzisiaj. Bardziej w tym roku nie kwitły niestety
1. Tych jest w ogrodzie najwięcej. Mają dziwne kwiatuszki, nie pełne kulki.

2. Obok nich znajduje się jedna o innych liściach. Ma też jeden kwiat

3. Ta ma najwięcej kwiatów, jest też najwyższa

4. Ta być może to samo co numer jeden, jednak kwiaty wyglądają inaczej i sama nie wiem

5. Ta jest tak zagłuszona, że w ogóle nie kwitła... ale może ktoś pozna po liściach.
Będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc. Ogarnianie tego ogrodu powoli mnie przytłacza, ale chciałabym to zrobić jak najlepiej, więc sporo nauki przede mną