Maliny - choroby i szkodniki
Re: Maliny - choroby i szkodniki
Właśnie szukamy czegoś bez karencyjnego. Liście są złotawe.
Może spróbujemy z wywarem z pokrzywy. Jest na mszyce , przędziorki, szarą pleśń i mączniaka.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mileno, posłuchaj Kalo, to nie choroba grzybowa niszczy Wam maliny ale robactwo i głód.
Do zbioru jest jeszcze kupa czasu, na pewno więcej niż dwa tygodnie, co najwyżej nie będziesz zbierać pierwszych owoców, przecież jest ich jak piszesz b. Dużo. Załatwić sprawę radykalnie póki nie zbierasz owoców. Poprawę powinnaś zauważyć po tygodniu. Nie będzie łatwo, i tanio, chyba powinniście zastosować połaczenie dwóch preparatów- a jakie stadia rozwojowe przędziorka zauważyła pod lupa pani w sklepie?
Grzyb to póki co ,to małe piwo.
Do zbioru jest jeszcze kupa czasu, na pewno więcej niż dwa tygodnie, co najwyżej nie będziesz zbierać pierwszych owoców, przecież jest ich jak piszesz b. Dużo. Załatwić sprawę radykalnie póki nie zbierasz owoców. Poprawę powinnaś zauważyć po tygodniu. Nie będzie łatwo, i tanio, chyba powinniście zastosować połaczenie dwóch preparatów- a jakie stadia rozwojowe przędziorka zauważyła pod lupa pani w sklepie?
Grzyb to póki co ,to małe piwo.
Pozdrawiam! Gienia.
Są dorosłe osobniki po dokładniejszym przyjrzeniu się nawet gołym okiem jak się poruszy. Pod lupą nie dopytywał mąż. Na odległość można tylko sugerować. Na razie podlewamy dużo i jutro dostaną nawóz. Sucho jak pieprz na drugi dzień nawet przy podwójnej linni kroplującej. Zgadzam się nie maja co jeść a woda je tylko podtrzymuje.
Jutro o te bez karencyjne na przędziorka popytamy. W poniedziałek były pryskane i trzeba odczekać.
Dziękuję i pozdrawiam.
Jutro o te bez karencyjne na przędziorka popytamy. W poniedziałek były pryskane i trzeba odczekać.
Dziękuję i pozdrawiam.
Mam pytanie z wiedzy łączenia nawozów. Czy YaraLiva calcinit i kristalon czerwony także yara mogę połączyć w jednej beczce 1000l? Proporcje znam, wg mnie tak bo bez wapnia nie bd dobrze wchłaniały składników. Jaka jest wasza opinia?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Niby można mieszać w tak niskim stężeniu, ale wapń ma to do tego, że gdy spotka cząsteczkę siarczanu, to powinien wytrącić się gips.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja bym nie ryzykował beczki 1000 litrów ale 1 litr i po łyżeczce jednego i drugiego to jak najbardziej można. Potem odczekać kilka godzin i mieszać albo nie
.

Doczytałam, że nie łączy się wapnia z fosforem i jeszcze inne takie tam. Część pajączka padła, część osowiała i tylko pojedyncze gdzieś są i idą ochoczo jak je się popchnie ;) Powtarzamy niedługo oprysk typowo od dołu. Dziś dostały jeść 1 kg na 1000l.Potem chwila sama woda do przepłukania. Teraz paaada. Jutro wapń pod korzeń. Nie wiem czy dobra kolejność. Jakoś działamy. Czy najpierw dawać wapń a potem mikro makro. Jest jeszcze opcja dolistnego folio ale nie wiem kiedy. 
Gdzie dostać dobrą lupę? W ogrodniczych nie mają ku memu zdziwieniu. Na alleg ro zerknę a może ktoś podpowie? Przyda się.
edit:
Ile razy powinna powiększać? Są takie 45 , 60 razy powiększenie, kieszonkowe czy więcej.

Gdzie dostać dobrą lupę? W ogrodniczych nie mają ku memu zdziwieniu. Na alleg ro zerknę a może ktoś podpowie? Przyda się.
edit:
Ile razy powinna powiększać? Są takie 45 , 60 razy powiększenie, kieszonkowe czy więcej.
-
Zegarmistrzowskie lupy, takie wkładane do oczodołu widuję w marketach i galeriach w sklepach z aparatami fotograficznymi i optyką. Tania z plastikową soczewką kosztuje od kilkunastu do 20 kilku złotych. Wystarczajace powiększenie to 4-8 x.
Wapń dałbym dolistnie bo w połaczeniu z fosforem powstanie jeden z najtrudniej rozpuszczalnych związków chemicznych - fosforan wapnia. Ssaki mają z tego zęby i kości.
PS.
Na zakupy wziąłbym liść z przędziorkami, żeby wybrać najlepszą lupę.
.
Wapń dałbym dolistnie bo w połaczeniu z fosforem powstanie jeden z najtrudniej rozpuszczalnych związków chemicznych - fosforan wapnia. Ssaki mają z tego zęby i kości.
PS.
Na zakupy wziąłbym liść z przędziorkami, żeby wybrać najlepszą lupę.

Czyli wapń tylko dolistnie? A co z tym folio w płynie?
Na allegro są takie nawet 15 x, tanie ale chce wybrać dobrą i nie wiem . Na latanie po sklepach niema czasu a w niedziele zamkniete.
Na allegro są takie nawet 15 x, tanie ale chce wybrać dobrą i nie wiem . Na latanie po sklepach niema czasu a w niedziele zamkniete.
-
Proponuję spacer do najbliższego zegarmistrza i sprawdzenie czy 15x będzie OK.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 31 maja 2017, o 13:43
milena88, wapń nie tylko dolistnie
YaraLiva Calcinit i Kristalon pomarańczowy podaje się dolistnie, co 5 dni, na przemian.
Nie miesza się tych nawozów w jednym oprysku.
Jeśli podajesz Calcinit i Kristalon czerwony doglebowo, również nie wolno ich mieszać.
Pewnie już rzuciłaś okiem na program nawożenia malin Yary - tam jest informacja, by stosować te nawozy oddzienie. https://www.yara.pl/siteassets/broszury ... _yara.pdf/

YaraLiva Calcinit i Kristalon pomarańczowy podaje się dolistnie, co 5 dni, na przemian.
Nie miesza się tych nawozów w jednym oprysku.
Jeśli podajesz Calcinit i Kristalon czerwony doglebowo, również nie wolno ich mieszać.
Pewnie już rzuciłaś okiem na program nawożenia malin Yary - tam jest informacja, by stosować te nawozy oddzienie. https://www.yara.pl/siteassets/broszury ... _yara.pdf/
Tak. Wiem, że nie mieszać w jednym zbiorniku a w jakim odstępie czasowym doglebowo? Calcinit i Kristalon czerwony .
Może tak, poprawcie mnie:
calcinit +k.pomarańcz. w jednym tygodniu wapń a za 5 dni odżywka i tak w kółko czy wapń najpierw pryskamy i za chwile k.pomarańczowy?
Wybaczcie, poproszę łopatologicznie
Doglebowo: najpierw wapń kropelkowo i jak wszystkie rzędy podlejemy to przepłukujemy i rozrabiamy w ten sam dzień kristalon cz. i podajemy, tak? Czy na drugi dzień.
W ogóle jak wykończymy te nawozy sztuczne to chcemy podawać wapń doglebowo raz na tydzień oraz tylko złoto królicze 10l koncentratu x1000l. Czy podawać w ten sam dzień czy na kolejny tą pożywkę eko. Młode w ubiegłym roku miały dorodne słodziutkie owoce i pięknie się zakrzewiły.
Przepraszam, zagalopowaliśmy się tutaj, mam nadzieję, że administracja mnie nie zlinczuje bo to już nie dział na nawożenie
Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
Może tak, poprawcie mnie:
calcinit +k.pomarańcz. w jednym tygodniu wapń a za 5 dni odżywka i tak w kółko czy wapń najpierw pryskamy i za chwile k.pomarańczowy?
Wybaczcie, poproszę łopatologicznie

Doglebowo: najpierw wapń kropelkowo i jak wszystkie rzędy podlejemy to przepłukujemy i rozrabiamy w ten sam dzień kristalon cz. i podajemy, tak? Czy na drugi dzień.
W ogóle jak wykończymy te nawozy sztuczne to chcemy podawać wapń doglebowo raz na tydzień oraz tylko złoto królicze 10l koncentratu x1000l. Czy podawać w ten sam dzień czy na kolejny tą pożywkę eko. Młode w ubiegłym roku miały dorodne słodziutkie owoce i pięknie się zakrzewiły.
Przepraszam, zagalopowaliśmy się tutaj, mam nadzieję, że administracja mnie nie zlinczuje bo to już nie dział na nawożenie

Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Musimy wiedzieć ile wapnia mamy w glebie, bo gdy go jest w nadmiarze, a dodając jeszcze, to pogorszymy. Praktycznie wystarczy zwapnować glebę jesienią, np. dolomitem i powinno wystarczyć go przynajmniej na dwa lata. Będzie zbędna korekta nawożenia w czasie wegetacji malin.
pozdrawiam Ludwik
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 31 maja 2017, o 13:43
Dolistnie - właśnie tak.milena88 pisze: calcinit +k.pomarańcz. w jednym tygodniu wapń a za 5 dni odżywka i tak w kółko
Doglebowo - nie pomogę, nie stosuję.