Oleander - pielęgnacja ,wymagania, zdjęcia, wysiew, cz.2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agabos
50p
50p
Od: 27 cze 2012, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Oleander - pielęgnacja ,wymagania, zdjęcia cz.2

Post »

Skąd go masz? Jak stoją długo w jakichś sklepach albo marketach,gdzie nie mają słońca to kolor bardzo wypłowieje.To mój ten sam,zaraz po zakupie i kilka miesięcy póżniej,gdy juz miał słońca pod dostatkiem.
Obrazek

Obrazek
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

Jest jeszcze jedna opcja: jeżeli to jest roślina kupiona, to mogła mieć kilka pędów a cześć mogła być innego koloru. Jeżeli nie wszystkie wtedy kwitły, a potem coś zamarło to został ten kolor i kwitnie. Czy kwitły w ubiegłym roku?
Pozdrawiam,

J
marcinjart
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 cze 2017, o 09:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W ubiegłym roku nie kwitły, ale żadne pędy nie obumarły. Dodam jeszcze, że Oleander był przycinany. Generalnie wolę ten kolor różowy, tylko tak pytam z ciekawości. ;)
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:28
Kontakt:

Post »

Jest jeszcze jedna opcja. Rodzinka miała podlewać podczas Twojej nieobecności, ale zapomniała...
Odkupili podobne, posadzili do tych samych donic i stąd zmiana koloru. ;:170
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Z kolei mój wydawało mi się, że miał zdecydowanie ciemniejsze kwiaty :? w zeszłe lata

Obrazek

W ogóle musiałam mu zrobić podpórkę, bo inaczej nie mogłabym podziwiać jego kwiatów, tak je zwiesił.
Ciekawe, ale on załamał kwiatostany tworząc takie kolanko.
Obrazek

Kwitnie tak od początku czerwca, nieprzerwanie
Obrazek
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Febronia
200p
200p
Od: 30 wrz 2015, o 21:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy oleander variegata wymaga jakichś specjalnych warunków? Może rosnąć w słońcu czy woli półcień?
Pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p
Od: 10 paź 2017, o 12:56

Post »

Elu, trochę z poślizgiem czasowym, ale w myśl zasady - lepiej późno niż wcale, odpowiem:

Oleander jest rośliną kochającą ciepło, słońce i świeże powietrze, zarówno ten normalny jak i 'pstry' (Variegata) Też lubi 'mokre nogi' przez cały sezon wegetacji zasilania raz na 2 tygodnie. Jeśli chodzi podlewanie, o dziwo 'Oleander' potrzebuje (zużywa) więcej wody niż 'Datury'. Mogłem to zaobserwować w tym sezonie, bo stoją obok siebie w donicach... :D

Ten mój już III rzut kwitnienia i to całkiem bogato, bo garną się też tegoroczne młode przyrosty... ;:oj

Obrazek

Wykwitł już też 'patyk' ukorzeniony na wiosnę, w sumie już prawie metrowy i też się szykuje do drugiego kwitnienia... ;:304
Pozdrawiam - Andrzej
Humor to widzenie świata na osi absurdu i niedorzeczności - Thomas Moore
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Febronia
200p
200p
Od: 30 wrz 2015, o 21:32

Post »

Dzięki Andrzej. Mój oleander variegata jest młody (ok 50 cm), niedawno kupiony, a już zawiązał pąki kwitowe. :D
Pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

Jeśli to pierwsze kwitnienie to wybarwienie kwiatów, może być przekłamane, dopiero drugie kwitnienie stabilizuje kolor, który już się nie zmieni... :D Oleandry tak mają... :wit
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Witam :wit wielbicieli tej rośliny. Dostałem w zeszłym roku jesienia ukorzenioną sadzonkę oleandra różowego, siedział w małej doniczce i stał całą zimę w nieogrzewanym pomieszczeniu gdzie temperatura nie spada poniżej zera.
Wiosną postanowiłem go wsadzić do gruntu, pięknie zaczał sie rozrastać i kwitnąć bez przerwy. Tak mi sie spodobał, że postanowiłem dokupić białego. Myślę nad wsadzeniem ich razem do jednej donicy dwa kolory, co sądzicie o tym? Myślę, że gdy oba kolory zakwitną będzie piekny efekt.
Pozdrawiam.
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

Pomysł przedni, chociaż nie 'nowinkowy', powiedzie się na pewno, bo wymogi te same co do podlewania i zasilana, tyle , że donica dużo większa i trzeba mieć na uwadze zimowanie , a raczej miejsce, żeby ją przechować do wiosny w optymalnych warunkach... :D
Ale chyba wiesz o co chodzi w zimowaniu, skoro przechowałeś już młody 'Oleander'... :)

Powodzenia :wit
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57

Post »

Ja mam w jednej doniczce tak naprawdę 5 kolorów: biały półpełny, różowy pełny, różowy pojedynczy, łososiowy i ciemny różowy z białymi paskami. W drugiej doniczce podobny skład tylko zamiast białego jest żółto-kremowy. W zeszłym roku były ukorzeniane, więc kwitnienie nie było jednoczesne, ale myślę, że za rok już będzie na co popatrzeć - mam nadzieję, że ładnie przezimują.
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

Właśnie to miałem na myśli pisząc, że pomysł nie 'nowinkowy' i że na pożądany efekt trzeba czekać co najmniej 2 sezony... ;:215 ;:65

Z tym,że w Twoim przypadku Ninia, pierwsze kwitnienie w przyszłym sezonie nie będzie zsynchronizowane w czasie, bo pojedyncze i podwójne jednak mają rozbieżność w pierwszym kwitnieniu w nowym sezonie nawet do 2 tygodni. Ale sezon jest długi i w którymś momencie powinny razem wszystkie zakwitnąć i będzie to na pewno spektakularny, piękny bukiecik... ;:224
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57

Post »

Mam nadzieję, że tak właśnie będzie jak piszesz. Tak naprawdę to tylko pojedyncze kwiaty ma tylko ten różowy - nie wiedziałam o rozbieżności w kwitnieniu, dzięki za informację.
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Dzięki za informacje, Już wsadziłem oba do donicy razem,stoja na tarasie od strony południowej,tego młodego zimowałem w jasnym pomieszczeniu tez od strony południowej ,światła miał dostatek.
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”