Dziękuję.
Pierwszą turę zebrałam nieco za wcześnie i nie były tak dorodne i równe jak te zebrane wczoraj.
Natomiast smak mnie rozczarował - dla mnie ( i reszty domowników) są zdecydowanie za słodkie. Bardziej smakuje nam Windsor Biały.
Pozwoliłam sobie odkopać temat...
Czy jest tutaj ktoś, kto posiada zdjęcia roślin bobu z objawami czekoladowej plamistości(B. fabae) i byłby na tyle uprzejmy, bym mogła z nich skorzystać? Bardzo proszę o pomoc.
Ja obiecuję sobie co roku, że wysieje bób jesienią na przezimowanie, oczywiście w tym roku też mi czasu zabrakło. Więc w ramach testów zacznę siać bób do gruntu już w styczniu (w teorii przy sprzyjającej pogodzie jest to tu możliwe). Zobaczymy czy coś z tego wyjdzie.
Powtórzę z ubiegłego roku Sutton Dwarf, Giant Exhibition i może standardowy Witkiem ( ale tu nie jestem przekonana). Z nowych odmian będzie karlowy Alexander i Leidse Hangers. Zastanawiam się jeszcze czy nie wypróbować Black Russian i Bonnie Lad. I w tym roku do kompletu zamówię sobie chyba larwy biedronek.