Pomidory z Rosji cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majmaj
200p
200p
Od: 20 kwie 2017, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory z Rosji

Post »

Ok potem zrobię :wit
Badanie gleby 2019:

pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
Awatar użytkownika
majmaj
200p
200p
Od: 20 kwie 2017, o 19:02

Post »

Proszę bardzo, Anna i jej problemy :oops:

Obrazek

Zobaczymy jak będą wiązały kolejne grona, być może to wina fungicydów. Na pewno nie przekreślam tej odmiany bo bardzo mi się podoba :roll:
Badanie gleby 2019:

pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Obrazek

Purple Russian
bardzo ciekawa odmiana ze względu na dobre wiązanie owoców i szczupłość roślin zajmujących niewiele miejsca.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kievlianka jeszcze przed wybarwieniem owoców które praktycznie na dwóch pierwszych gronach dorosły.

Obrazek

Ślady na liściach po stosowaniu cytrynianu wapnia na SZW która i taj odmiany nie oszczędziła. ;:222
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oslinye Ushi.

Od czasu jak go uprawiam w tym roku najbardziej stabilny w ilości zawiązanych gron (5 wiąże) i owoce są duże.Z pękaniem na razie nie ma problemu,ale zbliżają się do fazy dojrzewania,więc teraz z podlewaniem trzeba ostrożnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Smakowo to jedna z najlepszych odmian malinowych u mnie przypominająca odmiany z dawnych lat.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozovyi Flamingo w ilości 8 roślin,więc zdanie o nim będzie można sobie wyrobić.póki co ilość zawiązanych owoców(średnio 4-6 na gronie) zadawalająca biorąc pod uwagę że nie ma przestojów i na każdym są owoce.Cztery grona zawiązane. ;:108

Obrazek

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obydwie odmiany takiego samego pokroju o jaśniejszych niż standardowe odmiany liściach,podobnej odległości między gronami.Jedyne co je różni to kształt owoców.

Kubinski Pertsevidny Chornyi. Owoce zakończone charakterystycznym szpicem.

Obrazek

Pertsevidny Chornyi. Owoce tępo zakończone podobnie jak u odmiany Aurija.

Obrazek

Czekista w wersji owocu podłużnego udał mi się jeden rodzynek- krzaczek,ale za to jaki. ;:333 Owoce zaczynają się wybarwiać,może do gigantów nie należą ;:306 ale i takie są potrzebne w repertuarze.Do tej pory zawiązały 6 pełnych gron a 7 kwitnie pod dachem tunelu. ;:333 Upały podczas kwitnięcia i wiązania były mu nie straszne co czyni tą odmianę cenną w przyszłości.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Witku, podziwiam z zachwytem pomidory u Ciebie! Przyznam, że podpatruję, które rosyjskie są warte posadzenia. Mam sporo nasion odmian ze wschodu więc w przyszłym sezonie zamierzam siać. W tym tylko Król Syberii i Orange Russian. Co do tego drugiego to puściłam na dwa pędy i owoców całe mnóstwo. Jestem zaskoczona bo bawole serca raczej mało plenne w porównaniu z innymi, a tu taka niespodzianka.
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Drugi rok mam Annę Russian (bawole serce) i zdecydowanie wyróżnia się plennością.
Lubię też Moskovicha, bo to wczesny pomidor o fajnym, wyrazistym pomidorowym smaku.
Pozdrawiam. Sławka
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwsza z odmian testowych którą mogę już podsumować i wydać jej opinię to Podsinskoe Tsudo.

Rośliny wysokie,dorosły do 2m. Typ generatywny z niezbyt dużym ulistnieniem - szczupłe nie zajmujące dużo miejsca,stąd można je będzie w przyszłym, roku sadzić w nieco większym zagęszczeniu w rzędzie.Nie było problemów z wiązaniem owoców,pomimo upałów.Zawiązały 5-6 gron,średnio od 4 do 6 owoców na poszczególnych piętrach.Dojrzałe owoce w przekroju pełne - mięsiste-wielokomorowe.Pomimo że podczas dorastania owoców były traktowane po macoszemu jeśli chodzi o dostarczanie im potasu bez zielonej galaretki,dobrze wybarwiony miąższ,wręcz w kolorze bordowym.
I sprawa najważniejsza - smak.Zrównoważony z delikatną przewagą słodyczy i co ważne aromatyczne.
Zdecydowana większość to zalety. ;:333 Jedyny mankament jak na razie to mała ilość nasion które dziś pobierałem.
Odmiana Podsinskoe Tsudo zostaje u mnie na przyszły rok i posadzę ją w sporej ilości roślin. ;:108

Obrazek

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podsinskoe Tsudo z perspektywy dojrzewających owoców na roślinie.

Obrazek

Prawie identyczne szczupłe w budowie krzaki odmiany Purple Russian.Owoce niebawem do degustacji.

Obrazek

Póki co rośliny dorosły do szczytu a ilość owoców na gronach świetna ;:333 jak na takiego cherlaka. ;:306
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie rosną odmiany Mazarini ,Król Syberii , Zagadka Prirody , Pudovik , Malachitowa Szkatułka , Sunset's Red Horizon ale nie siałem Anna Russian za słaby smak i Siberian za to że pierwszy złapał zarazę .
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Puzata Chata
Czerwonoowocowa sakiewka prowadzona na dwa pędy bardzo przyzwoicie zawiązała owoce na obydwóch.Dziś będzie pierwsza degustacja.

Obrazek

Oslinye Ushi
Stabilniejsza w tym roku pomimo upałów podczas kwitnienia,zawiązała więcej owoców niż w latach poprzednich.I co najważniejsze pomidory nie pękają.

Obrazek

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

100 Pudov

Obrazek

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Minusinsk Orange jeszcze przed skosztowaniem.Rośliny szczupłe,nie zajmujące dużo miejsca i co ważne odmiana bezproblemowa łatwa w uprawie.

Obrazek

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”