Arkosxd Mi to wygląda nie na grzybki ale na braki w składnikach pokarmowych i kiepską pogodę. Niestety czego konkretnie brakuje nie wiem.
rolnik90 pisze:U mnie fuzarioza się pojawiła, jak co roku o tej porze, tak naprawdę to tylko czekałem jak się pokarze.
A więc jednak

U mnie jak na razie fusarium na 3 krzakach nieszczepionych melonów w gruncie. Dwa z nich już wywaliłem. Arbuzy na razie, tfu, się trzymają.
Szczepione rosną jak szalone i mam już trzeci poziom pędów (jedne na drugich). Nigdy nie widziałem tak dorodnych krzaków kawonów. Wczoraj zauważyłem, że rozpoczął się drugi rzut kwitnienia żeńskich i zawiązywania owoców.
Nieszczepione w gruncie wyglądają tak jak w ubiegłych latach czyli bez szału, ale np. złota wolicy mają po 3 owoce na krzaku.
Może spowodowane jest to przez brak nawadniania na tym poletku, a sezon jest u mnie wyjątkowo suchy.
rolnik90 pisze:Polywersum stosowałem w większych dawkach niż to było zalecane, podlewałem 5 razy w odstępie 8 dni.
Wniosek jest taki, żadne plywersumy i tego typu specyfiki nie działają na fuzarium.
Nie chciałem tego głośno mówić ale od ubiegłego roku podchodzę sceptycznie do Polyversum i przeczuwałem, że na fusarium nic to nie da. W tym sezonie w ogóle go nie stosowałem.
rolnik90 pisze:Mam jeszcze chyba 3 szczepione krzaki zobaczymy czy przetrwają. Jeśli tak się stanie to za rok, będę szczepił wszystkie.
Już widzę, że u mnie szczepienie się sprawdza - krzaki dorodne jak nigdy, pędy po 6 metrów, zero objawów chorób. Jedyny minus to opóźnione kwitnienie i mniej kwiatów żeńskich. A tunelu tak wielkiego nie zbuduję, bo musiałbym chyba wystąpić do magistratu o zmianę MPZP i PNB
Nie poddawaj się i szczep! Masz lepsze warunki ode mnie do produkcji podkładek i zrazów - zawsze możesz je wynieść na podwórko gdy pogoda sprzyja aby np. nie wybujały jak u mnie

A trening czyni mistrzem i za rok będzie dużo większy procent przyjęć!
P.S. Pojawiły się u mnie żeńskie kwiaty na Shintozie co ją z ciekawości posadziłem. Ciekawe jaki to będzie owoc, czy będą nasiona i czy będą się nadawać jako podkładki?