Rubia wstaw fotkę tych bakłażanków, jest ich bardzo ciekawa. Tak, deszcz potrzebny tylko czemu z takim ochłodzeniem

Iza no i pięknie. O jeden do przodu

Przedstawiam Wam Hybrydka. Hybrydek jest nie wiem czyim dzieckiem w zasadzie. Jedno z rodziców wydaje się. być Red Turkish, ale drugie?
Historia jest taka. Posiałam swoje własne zeszłoroczne nasiona Red Turkish skrupulatnie oznaczyłam sadzonki tyvkami. Do jednej z większych donic posadziłam dwie sztuki. Jedna rosła normalnie, druga zaś miała olbrzymie liście w dodatku z meszkiem czyli kompletnie nie jak Red Turkish. Pomyślałam, no dobra, znowu coś pokręciłam przy przesadzaniu

Mam trzy pasiaste odmiany w banku z czego tylko jedna mi w tym roku przeżyła do wieku wysadzeniowego i jest to Lista de Gandia, a to na bank nie jest Lista de Gandia. Nie jest to też Matrosik, ani Striped Calliope, kwiatki są za małe, poza tym te odmiany mają owoce pojedynczo wyrastające z pędu nie w gronach. To co to jest?

Ano wychodzi na to, że F1 chociaż myślałam, że podobnie jak u pomidorów samodzielne krzyżowanie się bakłażanów jest raczej ewenementem.

Ot taka ciekawostka.