Kawon ( arbuz ) - część 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Lexus456
50p
50p
Od: 19 maja 2018, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 9

Post »

Trochę dziwna ta pogoda w tym roku w lipcu 6 stopni. A pamiętam jak kilka nocy w kwietniu rozsada arbuza stała na balkonie ;:oj
mistrzpawel
100p
100p
Od: 20 sie 2017, o 10:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jaką wagę muszą osiągnąć arbuzy odmiany złoto wolicy aby były gotowe do zbioru? Kiedy powinno się je zbierać? Jak wiele owoców może rosnąć na jednym krzaku aby roślina mogła je wykarmić?
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mistrzpawel Dojrzałości arbuza nie określa się patrząc na wagę owocu :wink: Jeden może mieć 2 kg i być słodki i dojrzały, a inny może mieć z 8 kg i być nadal niedojrzały :) Dojrzałość można określić np. odgłosem jaki wydobywa się z owocu po zapukaniu w niego ( odgłos musi być głuchy jak z bębenka). Można też sprawdzić plamkę na skórce w miejscu gdzie owoc styka się z ziemią (plamka powinna być żółta). Jest jeszcze wiele sposobów, które można znaleźć na tym forum i w internecie. Najlepiej jednak liczyć dni od zapylenia :D
Ja nie reguluję ilości zawiązków na roślinie. Roślina sama zadecyduje ile owoców będzie w stanie wykarmić, a resztę zawiązków odrzuci :)
Pozdrawiam i życzę udanych zbiorów ;:215
mistrzpawel
100p
100p
Od: 20 sie 2017, o 10:02

Post »

Ok czyli należy pukać w arbuza. ;:306
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

mistrzpawel
Dwie strony wcześniej zadaleś już pytanie ile owoców ma być na roślinie. Otrzymałeś wyczerpującą odpowiedź, teraz znowu pytasz o to samo. :?

Pukanie akurat nie jest najlepszą metodą na określenie dojrzałości. Może być jako pomocnicza. Kolega julian napisał że lepiej liczyć dni od zapylenia. I to jest dobra metoda. W przypaku złota wolicy będzie to ok. 35 dni
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

3 lipca

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Może moje arbuzy nie powalają wielkością, ale ja i tak cieszę się, że w ogóle coś wyrosło na mojej ziemi :heja Nawet spoko rosną w tym roku (odpukać, by nie zapeszyć :wink: ), to chyba przez czarną włókninę ;:108
Pozdrawiam :wit
kupniulaUK
200p
200p
Od: 14 lut 2018, o 09:15

Post »

U mnie arbuzy mają 1cm :( Chyba nic nie zjem w tym roku. Za rok o miesiac wcześniej do gruntu muszą iść.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

kupniulaUK

Mają jeszcze 2 miesiące albo i wiecej jak będzie ciepła pogoda; jest duża szansa że ci urosną :D
Ja w tamtym roku ostatnie zbierałam w pazdzierniku i były b słodkie i pyszne chociaz nie wszystkie były dorośnięte... ale miałam super monodietę arbuzową kilkudniową.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
vanilla81
100p
100p
Od: 10 maja 2011, o 20:09

Post »

Witajcie!
Chyba zbliza sie pora zerwac moje pierwsze Sugar Baby. Jutro mija 35 dni od zapylenia. Pukalam, pukalam i nic nie wywnioskowalam. Ogonek nadal zielony a na spodzie nie widac zoltej plamy. Chyba odczekam jeszcze tydzien dla pewnosci...
Owon niestety bardzo maly. To chyba wina nasion ktore kupilam, bo wszystkie moje owoce sa wielkosci duzego grejfruta :(
Czy jest szansa ze po zerwaniu teraz owocu krzaczek ruszy ze wzrostem i znow zacznie kwitnac? Bo owoc jest jeden tylko i obecnie zero kwiatow
Persej
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 maja 2017, o 18:10

Post »

U mnie na jednym krzaku chyba wszystkie plagi świata... Podlewałem raz polyversum jak były małe, ale nie wiem czy to cos dało. Czy na tym arbuzie zawitał mączniak i fuzarium? Możliwe, że były posadzone za gęsto. Na pozostałych na pojedynczych liściach niewielkie uschnięcia. Zaatakowany okaz to chyba rosario lecz nie jestem pewny bo nie zaznaczyłem
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

Czy liście poprawiały się wieczorem? przy fuzariozie tak się dzieje.
Piotr
x-G-h
Konto usunięte na prośbę.
Od: 10 mar 2014, o 10:05

Post »

Wszystkie arbuzy powinny być dojrzałe 35 dni od zawiązania owocu czy to zależy od odmiany?
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

Zależy od odmiany i pogody. W tamtym roku rwałem po około 38dniach wolice i była lekko przejrzała rosario natomiast w sam raz.
Piotr
Lexus456
50p
50p
Od: 19 maja 2018, o 21:09

Post »

Kupujesz nasiona arbuza za kilka zł siejesz w kwietniu do doniczek codziennie oglądasz czy wschodzi sadzisz do gruntu okrywasz włóknami z niepokojem oglądasz prognozy pogody dostajesz zawału na słowo grad do tego szkodniki mączniak fusarium a arbuz w supermarkecie kosztuje ledwie złotówkę .
Ale smak cieplutkiego własnego arbuza na działce jest bezcenny.
Dziś pierwszy raz spróbowałem Rosario
:lol:
vanilla81jeśli masz zdrowe roslinki to powinny zawiązać u mnie na Rosario i Sugar baby owoce już dojrzałe i zaczęły nawiązywać następne może będzie drugi plon ;:63
anubis
200p
200p
Od: 2 sty 2012, o 16:06

Post »

Moje Rosario F1 mają się dobrze, nasiona wykorzystane powtórnie z tej samej paczki co rok temu a więc starsze. Jakiś dziwny rok, kompletnie nic nie kiełkowało ani papryka ostra, słodka z Chin ani młodsze, arbuzy zakiełkowały pod koniec kwietnia. Zachowałem sobie na przyszły rok kilka nasionek wyjętych z Greckich ( pestki są małe) wydają się słodkie ale to nie Sugar Baby, pozdrowienia z Kos :))
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”