Pomidory-choroby i szkodniki cz.18
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.18
Kalo chyba że sugerujesz mi jakieś robactwo? 

Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nic nie sugeruję. Po prostu wyrażam swoje zdziwienie a Topsin to dobry wybór. Jest stosowany przez sadowników właśnie po gradobiciach.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
3emfipa nie wiem skąd przyszła Ci do głowy alternarioza. To ZZ w książkowej postaci, kolor, kształt tekstura zmian, wszystko wskazuje na ZZ. To że zmiany są już w wiązkach przewodzących liści jest bardzo niebezpieczne i dlatego wskazany jest pośpiech.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Ja bym stawiał na jajkąś lekką nerwicę albo b. początkowe stadium psychozy zarazowo-ziemniaczanej. Mogę się też mylićErazm pisze: Na liściach pomidorów w tunelu zauważyłem dziś takie plamy. Co to za choroba? Bardzo proszę o pomoc.

Meliska przed wizytą w tunelu

- norbi007
- 200p
- Od: 15 sty 2016, o 00:28
Dzięki za szybkie odpowiedzi i oczywiście za podpowiedzi medyczne - może się uda pomidory uratować.
Kiedy w ogrodzie...
Norbert
Norbert
-
- 50p
- Od: 25 kwie 2017, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fakt, teraz już widzę, że ZZ.whitedame pisze:3emfipa nie wiem skąd przyszła Ci do głowy alternarioza. To ZZ w książkowej postaci, kolor, kształt tekstura zmian, wszystko wskazuje na ZZ. To że zmiany są już w wiązkach przewodzących liści jest bardzo niebezpieczne i dlatego wskazany jest pośpiech.
Jako że u mnie to samo dziadostwo panuje, dziś zrobiłam oprysk czymś o nazwie Cabrio - tylko takie było w markecie budowlanym. Mam nadzieję, że wyhamuje w porę postęp zarazy, bo jestem załamana.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 lip 2018, o 22:50
Witam,
to mój pierwszy rok własnych pomidorów i zauważyłam, że liście dziwnie się skręcają...
Są w tunelu, drzwi od tunelu są z agrowłokniny, codziennie jest wietrzony, nawadnianie jest kropelkowe.. miały ciężkie dzieciństwo, bo wsadzałam je w połowie z własnej rozsady i wyglądały bardzo biednie.. teraz niby ok, ale te liście nie dają mi spokoju
bardzo dziękuje za wszelkie wskazówki! 

to mój pierwszy rok własnych pomidorów i zauważyłam, że liście dziwnie się skręcają...
Są w tunelu, drzwi od tunelu są z agrowłokniny, codziennie jest wietrzony, nawadnianie jest kropelkowe.. miały ciężkie dzieciństwo, bo wsadzałam je w połowie z własnej rozsady i wyglądały bardzo biednie.. teraz niby ok, ale te liście nie dają mi spokoju

-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
A u mnie dla odmiany chyba ,ze 20 sztuk ( na 60sztuk) ogólnie żółknie a kwiatostany odpadają - czyży zagłodzone- sama nie wiem 

- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
agnieszka0201
Z takim typowym zwijaniem liści pomidora mamy do czynienia, jeśli liście naszych roślin skręcają się wzdłuż nerwów głównych, tworząc ?łódeczki?, ale nie widać na nich plam ani przebarwień. To mechanizm obronny, występujący w niesprzyjających warunkach środowiskowych, gdy jest zbyt sucho i gorąco, zmniejszenie powierzchni liści ogranicza bowiem utratę wody w wyniku parowania.
Zwijanie liści nie musi być oznaką poważnych problemów.
Z takim typowym zwijaniem liści pomidora mamy do czynienia, jeśli liście naszych roślin skręcają się wzdłuż nerwów głównych, tworząc ?łódeczki?, ale nie widać na nich plam ani przebarwień. To mechanizm obronny, występujący w niesprzyjających warunkach środowiskowych, gdy jest zbyt sucho i gorąco, zmniejszenie powierzchni liści ogranicza bowiem utratę wody w wyniku parowania.
Zwijanie liści nie musi być oznaką poważnych problemów.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
-
- 50p
- Od: 25 kwie 2017, o 14:25
U niektórych odmian jest to też cecha typowa dla odmiany, np. Indygo Rose u mnie w tunelu zawsze wygląda na ciężko chorą 

- Dorja
- 500p
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
Melduję, że oprysk saletrą wapniową i podlanie tym środkiem skutecznie wyeliminowały objawy- żaden owoc nie jest póki co porażony! Proszę o podpowiedź, co ile pryskać\podlewać, bo wszędzie co innego piszą, większość to porady dla upraw wielkotowarowych.
Katarzyna. Ogród po wiejsku
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Dorja i wszyscy inni
- wystarczy czytać wątek, składa się wprawdzie z 18 już części, ale
po kliknięciu na wątek, z prawej strony na górze otwiera się wyszukiwarka konkretnego wątku.
Trzeba wpisać: sucha zgnilizna i wyskakuje cała masa wyników.
W ten sposób można sprawdzić b.szybko wszystkie części.
search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keyw ... 2483&ch=-1

po kliknięciu na wątek, z prawej strony na górze otwiera się wyszukiwarka konkretnego wątku.
Trzeba wpisać: sucha zgnilizna i wyskakuje cała masa wyników.
W ten sposób można sprawdzić b.szybko wszystkie części.
search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keyw ... 2483&ch=-1
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
Witam 
Czy skręcenie liści może oznaczać jakieś niedobory?
Tylko na niektórych odmianach mam takie skręcone liście na dole
Pomidory podlewane są wczesnym rankiem...na drugi dzień ziemia jest jeszcze lekko wilgotna...wiec za sucho raczej nie mają.

A na cytrynku groniastym na samej górze krzaku...w ogóle ten czubek jakiś skarlony się wydaje..

I jeszcze jedno pytanie:
Jeżeli skończyła mi się podpora na Cytrynka to go już ogłowić?
I czy grona, które wyrastają obecnie mają szansę dojrzeć? Czy może ogólnie już ogławiać pomidory?

Czy skręcenie liści może oznaczać jakieś niedobory?
Tylko na niektórych odmianach mam takie skręcone liście na dole
Pomidory podlewane są wczesnym rankiem...na drugi dzień ziemia jest jeszcze lekko wilgotna...wiec za sucho raczej nie mają.

A na cytrynku groniastym na samej górze krzaku...w ogóle ten czubek jakiś skarlony się wydaje..

I jeszcze jedno pytanie:
Jeżeli skończyła mi się podpora na Cytrynka to go już ogłowić?
I czy grona, które wyrastają obecnie mają szansę dojrzeć? Czy może ogólnie już ogławiać pomidory?
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Ja opryskuję owoce i zawiązki 1% saletrą wapniową kilka razy co 3-4 dniDorja pisze:Melduję, że oprysk saletrą wapniową i podlanie tym środkiem skutecznie wyeliminowały objawy- żaden owoc nie jest póki co porażony! Proszę o podpowiedź, co ile pryskać\podlewać, bo wszędzie co innego piszą, większość to porady dla upraw wielkotowarowych.
Przy objawach SZW podlewanie nie na wiele się zdaje .
Pozdrawiam, Mirek