Ja w genetykę wchodzić nie będę, I nie obchodzi mnie ile alleli jest w jednym locus
Najważniejsze, że pokazane chamaczki przepiękne mają kwiaty
Te kaktusy muszą się podobać Piękny pokaz
A ja bym jednak dopytał trochę o tę genetykę. A mianowicie, skoro mamy dajmy na to taką hybrydę i trudno będzie (o ile jest to w ogóle możliwe) odtworzenie jej z metryczki, to czy nie warto pochylić się nad problemem samozapylenia? Co wyjdzie po zapyleniu kwiatu jego własnym pyłkiem (poprzez złamanie bariery samopylności), tak jak to opisywał moritius?
Czy jeśli uda się uzyskać nasiona tym sposobem to co z nich wyrośnie? Czy nastąpi dalsze rozszczepienie cech czy utrwalą się cechy?
No i dyskusja rozpoczęta:)
Bardzo dziękuję za informacje:) Henryku chyba utrafiłeś w sedno. Widziałem hybrydę 'Edwardian Lady' z tępo zakończonymi płatkami, a potem widzę na e...Y 'Edwardian Lady' w kolorze takim samym, ale z płatkami bardziej spiczastymi. Ewidentnie nie były to te same rośliny.Ciekawe, ile czasu zajęłoby odtworzenie odmiany?
Usiadłam sobie wczoraj wieczorem i przejrzałam cały wątek żeby nadrobić zaległości
a tu takie cudeńka u ciebie.
Oczywiście na pierwszym miejscu wyróżniam hybrydy aylosterek bo ich nie mam.
Chamaki mam prawie wszystkie oprócz może dwóch czy trzech.
Ale za to przepiękne parodie oraz echinopsisy hybr.
Jednym słowem cudna kolekcja.
Zachwycające kwiaty, mogą zauroczyć bogata gama kolorów, nie wiadomo, które wybrać najpierw zdecydowałam, że wybieram czerwienie, ale nie jestem pewna tego wyboru, więc brawa dla wszystkich
Naprawdę sporo masz tych hybrydek
Oczywiście każda jedna bardzo mi się podoba
Zawsze po takich widokach chciałoby się mieć więcej takich kaktusów
Przepiękna sesja
Henryku - uzbierałeś bogaty zbiór roślin, których kwiaty bogate są w różnorodną gamę kolorów, kształtów i różnorodną ilość kwiatuszków na poszczególnych roślinach - piękne portrety kwitnących roślin .
Piękny zbiorek różnokolorowych chamaczków . Wszystkie zasługują na wyróżnienie, ale ten "naj" dla mnie to Lincoln Mirage . Aylostera archibuiningiana FR 764 cudny wianuszek uwiła .
Chamaecereusy jak widzę po wpisach już się nieco znudziły...
Właśnie wyjeżdżam w ulubione góry i przed wyjazdem zmiana - dziś sulkorebucje. Niestety większość już przekwitła lub przekwita - a szkoda bo widoki są niesamowite.
Maleńka Sulcorebutia insperata VZ 707
i jedna z moich większych Sulcorebutia lepida WK 708
Sulcorebutia verticillacanta var. albispina Lau 375
Sulcorebutia mentosa JO 664
Sulcorebutia mentosa var. swobodae
Sulcorebutia elizabethae MS 427
kolejny maluch Sulcorebutia frankiana var. variabilis VS 419
Piękna kolekcja suleczek . Nie dość, że kwiatuszki ładne, to i jeszcze korpusiki urocze. Wyróżnię S.canigueralii LH 1051, chociaż każda z nich jest godna uwagi.
Miłego wypoczynku, Henryku.
Foty extra, świetnie pokazane rośliny Aylostera archibuiningiana FR 764 rewelacja, poza tym nie wyróżniam bo naprawdę ciężko coś wybrać. Tak jak napisała Basia, bardzo ładne korpusy u sulek a kwiatuszki urocze
Wcale się nie dziwię Henryku, że podobają Ci się te kaktusiki bo są bardzo urokliwe
Wyróżnię jedną Sulcorebutia insperata VZ 707 Za to, że taki mikrusek a już zakwitł
Miłego wypoczynku