Ostatnie wakacje
Re: Ostatnie wakacje
Nie martw się Seba, to dopiero początek sezonu, wszystko przed Tobą, fotek napstrykasz jeszcze lepszych.
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No nie ... cały post poleciał w kosmos, odpowiedziałem na prawie wszystkie pytania i buch ... nie ma nic
Trudno, najwyżej zadacie drugi raz

Trudno, najwyżej zadacie drugi raz

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Seba nowy komputer to spokój na jakiś czas, więc rób zdjęcia i pokaż co u Ciebie w ogrodzie. Zdjęcia fachowcy powinni odzyskać 

Stara dobra zasada mówi rób kopię wszystkiego co masz na dysku. Dysk zewnętrzny i kopia co jakiś czas.
- seba1999
Hejka ogrodnicy
Spędziłem wiele godzin przy kompie kombinując jak poradzić sobie z nowym urządzeniem i edytorem. Tyle czasu poszło na marne
Każde zdjęcie muszę edytować osobno, kiedy to wcześniej robiłem za jednym przyciskiem myszy.
Więc ... zdjęć będę publikował mniej niż bywało to zazwyczaj. Na samej karcie pamięci mam ich ponad 800
a ciągle przybywają kolejne, ponieważ w ogrodzie wciąć to coś nowego zakwita i ogród zmienia swoje barwy .
Jutro postaram się zajrzeć do Waszych wątków i choć w niewielkim stopniu nadrobić zaległości .
A teraz czas na odrobinę zdjęć. Były robione dość dawno, ale szkoda jest mi ich nie pokazać
Na początek kilka zdjęć ogrodu .

Z ciekawostek - mam od niedawna języcznik na rabacie z hostami

Zostałem posiadaczem pięknej magnolii żółtej - Honey Tulip . To duży okaz, prawie dwu metrowy .

Posadziłem pod największym świerkiem ( on jako jedyny zostanie, reszta będzie ścięta) hortensję pnącą odm. Mirranda

Irys NN

Łubin siany w zeszłym roku pozytywnie mnie zaskoczył

Niezawodna, terminatorka, najdłużej kwitnąca i najobficiej

Pod płotem będę dokańczał rabatę kwiatową, dalej będzie ,a w zasadzie prawie już są zrobione grządki- owocowa i ziołowa .

Metasekwoja odm. Goldrush- bardzo atrakcyjna odmiana metasekwoi ze względu na rzadko spotykany kolor igieł, rzuca się w oczy .
Jest szczepiona na pniu, więc dużych rozmiarów nie osiągnie.

Pierwsze rośliny do oczka wodnego

Aktinidia wygląda jakby był już wrzesień ...

A tu bazylia i poziomki z wcześniej wspomnianej rabaty ziołowej

Spędziłem wiele godzin przy kompie kombinując jak poradzić sobie z nowym urządzeniem i edytorem. Tyle czasu poszło na marne

Każde zdjęcie muszę edytować osobno, kiedy to wcześniej robiłem za jednym przyciskiem myszy.
Więc ... zdjęć będę publikował mniej niż bywało to zazwyczaj. Na samej karcie pamięci mam ich ponad 800

Jutro postaram się zajrzeć do Waszych wątków i choć w niewielkim stopniu nadrobić zaległości .
A teraz czas na odrobinę zdjęć. Były robione dość dawno, ale szkoda jest mi ich nie pokazać

Na początek kilka zdjęć ogrodu .

Z ciekawostek - mam od niedawna języcznik na rabacie z hostami

Zostałem posiadaczem pięknej magnolii żółtej - Honey Tulip . To duży okaz, prawie dwu metrowy .

Posadziłem pod największym świerkiem ( on jako jedyny zostanie, reszta będzie ścięta) hortensję pnącą odm. Mirranda

Irys NN

Łubin siany w zeszłym roku pozytywnie mnie zaskoczył

Niezawodna, terminatorka, najdłużej kwitnąca i najobficiej

Pod płotem będę dokańczał rabatę kwiatową, dalej będzie ,a w zasadzie prawie już są zrobione grządki- owocowa i ziołowa .

Metasekwoja odm. Goldrush- bardzo atrakcyjna odmiana metasekwoi ze względu na rzadko spotykany kolor igieł, rzuca się w oczy .
Jest szczepiona na pniu, więc dużych rozmiarów nie osiągnie.

Pierwsze rośliny do oczka wodnego

Aktinidia wygląda jakby był już wrzesień ...

A tu bazylia i poziomki z wcześniej wspomnianej rabaty ziołowej

- seba1999
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Seba śliczna ta metasekwoja i bardzo mi się spodobał sposób na ujarzmienie poziomek...chyba go kupię
Zdjęcia nieba cudne jestem od nich uzależniona, chociaż ostatnio odpuściłam
Udanych wakacji! 

Zdjęcia nieba cudne jestem od nich uzależniona, chociaż ostatnio odpuściłam

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16

Mnóstwo w nim kwitnień, dużo unikatowych roślin, ciekawe rozwiązania uprawowe (poziomki w uwięzi).

No i teraz już spokojnie możesz poświęcić czas zajęciom, które sprawiają Ci przyjemność, jako że przerwę wakacyjną masz nieco dłuższą, o cały miesiąc.

Powodzenia w uprawach i hodowlach.

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Seba, pięknie jest w Twoim ogrodzie, a drzewa i inne nowe rośliny są bardzo ciekawe.
Podoba mi się bardzo katala, taka ułożona.
A kalina sztywnolistna ode mnie Ci przezimowała?
Podoba mi się bardzo katala, taka ułożona.

A kalina sztywnolistna ode mnie Ci przezimowała?
- Pelidea
- Od: 21 cze 2013, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wszystko bajeczne. Hostowisko wygląda rewelacyjnie. I każdy jeden kwiatek pięknie pokazany.
Oby już awarii żadnych nie było.
Oby już awarii żadnych nie było.
- dalisbea
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
Zdjecia nieba - niebiańskie
Seba u Ciebie tak pięknie wszytko rośnie , że chyba sie przeprowadzę
Dopatrzyłam sie że masz Katalpę.. tez sie nad nią zastanawiam .. na razie kupiłam dwa klonki- czerwony i zielono żółty oraz modrzew pendula i kolejna wierzbę hakuro
Hosty ubóstwiam - więc tu sie zatrzymałam na chwilę i masz może spisane jakie masz odmiany czy to NN?
A aktinidia jak długo jest u Ciebie? Wsadziłam dwa tyg temu Dr, Szymanowski i jetem ciekawa jak duza urośnie i czy będzie sie przebarwiać w liściach

Seba u Ciebie tak pięknie wszytko rośnie , że chyba sie przeprowadzę

Dopatrzyłam sie że masz Katalpę.. tez sie nad nią zastanawiam .. na razie kupiłam dwa klonki- czerwony i zielono żółty oraz modrzew pendula i kolejna wierzbę hakuro

Hosty ubóstwiam - więc tu sie zatrzymałam na chwilę i masz może spisane jakie masz odmiany czy to NN?
A aktinidia jak długo jest u Ciebie? Wsadziłam dwa tyg temu Dr, Szymanowski i jetem ciekawa jak duza urośnie i czy będzie sie przebarwiać w liściach

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Seba co za zmyślna rabata poziomkowa.
Moje poziomki opanowały różę i będzie wysadzanie niebawem.
Cudowne letnie obrazki i zapominamy o zaległościach.

Cudowne letnie obrazki i zapominamy o zaległościach.

- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nic podobnego Seba.seba1999 pisze: potem padł mi komputer .Prawdopodobnie straciłem wszystkie zdjęcia
Mi padła karta graficzna i widać było tylko ciemność.
Za ten złom dali mi 70 zł (tylko za matrycę), wyciągnęli z niego twardy dysk, wsadzili do tzw kieszeni, którą zakupiłem za 30 zł + sformatowali i oddali 40 zł.
Na dysku były wszystkie dane - teraz używam go jako pamięć zewnętrzną i kopiuję tam wszystkie dane.
- seba1999
Witajcie
Czy lato jeszcze wróci ? Z dnia na dzień tak się ochłodziło, że nie mogę dojść do siebie . Należę do ludzi uwielbiających lato, gorące temperatury ... a tu taki psikus z dnia na dzień. Do tej pory ziemia była wyschnięta na wiór, natomiast spadło w ostatnich dniach dość dużo deszczu, co cieszy mnie, ale też moje rośliny
Oczywiście nie obyło się bez strat, ucierpiały pozostałości po sadzie, krzewy owocowe ( głównie porzeczka) . Dlatego też z tego powodu chcę, aby krzewy, ale też drzewa owocowe rosły na włókninie i miały podlewanie kropelkowe. Oszczędzi mi to czasu i ciągłych nerwów z powodu usychających roślin
Bardzo dziękuje Wam za wpisy
Marysiu poziomki są bezrozłogowe, to odmiana Rugia, którą wysiałem w lutym . Jako rozsada rosła bardzo wolno, po dwóch miesiącach miała może ze dwa centymetry . Natomiast po przesadzeniu na miejsce stałe nabrała prędkości i rośnie bez zarzutów .
Użyłem do tego starych palet, które tylko leżały nieużywane . Między deseczkami mam też wysiane zioła. Pierwotny plan zakładał, że będę tym sposobem uprawiał jedynie różne odmiany sałat, a ostatecznie wyszło zupełnie inaczej
Niebo było cudowne tego dnia, a to pierwsze zdjęcie robiłem z czubka dachu mojego domu
Lucynko niestety tak, a obecna elektronika jest krótkowieczna. Naprawiać nawet nie ma sensu, bo lepiej kupić nowy sprzęt. Na szczęście mam nowy i to mnie cieszy niezmiernie
Kwitnień będzie więcej, na kolejnych zdjęciach rozkręcą się róże, potem dołączą też liliowce i inne piękne byliny . Wszystko będzie w swoim czasie rzecz jasna
A przerwa wakacyjna trwa już od 15 maja
Elu uwielbiam takie ciekawostki, i śmiem powiedzieć, że na pewno będzie ich więcej
Katalpa jest szczepiona, bardzo wolno rośnie, co niestety jest jej gorszą stroną .
Ale niedługo od jednej forumowiczki otrzymam małe drzewka, które urosną ogromne
Kalina przezimowała bez problemu, natomiast susza dała jej mocno w kość ...
Asiu dziękuje
Hostowisko powstało w kwietniu, więc wszystkie nasadzenia są młodziutkie. Teraz dołączyły do reszty inne odmiany host .
dalisbea na zdjęciach jest okres dość ładnej , wilgotnej pogody, który trwał bardzo krótko . Potem było coraz gorzej . Od pory zrobienia zdjęć ( koniec maja) deszcz spadł dopiero w miniony czwartek .Katalpa z tego co mnie pamięć nie myli , rośnie już trzeci rok. Nawet jej nie przycinam, nie formuję bo nic by nie zostało
Mam kilkanaście odmian, których odmiany znam, ale są też takie NN, które rosną u mnie w ogrodzie wiele, wiele lat .
Jeśli nie zapomnę, ale tego nie mogę obiecać
to jutro postaram się spisać odmiany, które u mnie rosną .
Mam odmianę aktinidii o której piszesz, mam też trzy inne. Ta dr Szymanowski i jeszcze jedna kwitły, miały owoce, ale wszystkie opadły ...
Myślę, że to z powodu braku wody, rośliny są młode i nie wykształciły dobrze systemu korzeniowego .
Elu dziękuje
rabata poziomkowa praktycznie jest bezobsługowa, a do tego ciekawie wygląda
Andrzej tak, tak, zleciłem to dobremu informatykowi, on się tym zajmie.
To tysiące zdjęć, których nie chciałbym stracić

Czy lato jeszcze wróci ? Z dnia na dzień tak się ochłodziło, że nie mogę dojść do siebie . Należę do ludzi uwielbiających lato, gorące temperatury ... a tu taki psikus z dnia na dzień. Do tej pory ziemia była wyschnięta na wiór, natomiast spadło w ostatnich dniach dość dużo deszczu, co cieszy mnie, ale też moje rośliny

Bardzo dziękuje Wam za wpisy

Marysiu poziomki są bezrozłogowe, to odmiana Rugia, którą wysiałem w lutym . Jako rozsada rosła bardzo wolno, po dwóch miesiącach miała może ze dwa centymetry . Natomiast po przesadzeniu na miejsce stałe nabrała prędkości i rośnie bez zarzutów .
Użyłem do tego starych palet, które tylko leżały nieużywane . Między deseczkami mam też wysiane zioła. Pierwotny plan zakładał, że będę tym sposobem uprawiał jedynie różne odmiany sałat, a ostatecznie wyszło zupełnie inaczej

Niebo było cudowne tego dnia, a to pierwsze zdjęcie robiłem z czubka dachu mojego domu

Lucynko niestety tak, a obecna elektronika jest krótkowieczna. Naprawiać nawet nie ma sensu, bo lepiej kupić nowy sprzęt. Na szczęście mam nowy i to mnie cieszy niezmiernie

A przerwa wakacyjna trwa już od 15 maja

Elu uwielbiam takie ciekawostki, i śmiem powiedzieć, że na pewno będzie ich więcej

Katalpa jest szczepiona, bardzo wolno rośnie, co niestety jest jej gorszą stroną .
Ale niedługo od jednej forumowiczki otrzymam małe drzewka, które urosną ogromne

Kalina przezimowała bez problemu, natomiast susza dała jej mocno w kość ...
Asiu dziękuje

dalisbea na zdjęciach jest okres dość ładnej , wilgotnej pogody, który trwał bardzo krótko . Potem było coraz gorzej . Od pory zrobienia zdjęć ( koniec maja) deszcz spadł dopiero w miniony czwartek .Katalpa z tego co mnie pamięć nie myli , rośnie już trzeci rok. Nawet jej nie przycinam, nie formuję bo nic by nie zostało

Mam kilkanaście odmian, których odmiany znam, ale są też takie NN, które rosną u mnie w ogrodzie wiele, wiele lat .
Jeśli nie zapomnę, ale tego nie mogę obiecać

Mam odmianę aktinidii o której piszesz, mam też trzy inne. Ta dr Szymanowski i jeszcze jedna kwitły, miały owoce, ale wszystkie opadły ...
Myślę, że to z powodu braku wody, rośliny są młode i nie wykształciły dobrze systemu korzeniowego .
Elu dziękuje

Andrzej tak, tak, zleciłem to dobremu informatykowi, on się tym zajmie.
To tysiące zdjęć, których nie chciałbym stracić

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Seba hostowa za altaną wyjątkowo ładnie zarasta.
Dobrych wieści z krakowskiej uczelni życzę.

Dobrych wieści z krakowskiej uczelni życzę.