Ogród po 30 - stce Część III

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród po 30 - stce Część III

Post »

Cześć, Anka!
Patrzę sobie na te Twoje ścieżki i myślę, że to właściwy kierunek. Wszystkie próby "uprawiania" trawników to w moim przypadku mrzonka. No bo jak uprawiać rżysko w warunkach permanentnej suszy ;:174? Rośliny mogę serwować w wybranym widzie: smażone, pieczone, grillowane, gotowane, suszone - co kto sobie życzy. Powiem Ci, że odechciewa się ogrodu.
A jak sobie popatrzę na Twoje mokre rośliny w świetlistym cieniu, pomyślę o pachnącej korze to łapią mnie palpitacje serca. Z zazdrości! U mnie mokre jest tylko oczko wodne, a i to kiedy doleję wody ;:218.
Nie będę łazić po swojej pustyni, zostanę u Ciebie. Mogę nawet posiedzieć na tej nieudanej ławce :uszy.

;:136 Jagi
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Czarujesz dorodnymi różami Anko! ;:63 W pobliżu mam sporo gliny na budowie gdyby miał mi kto przywieźć choć kilka wiader... ;:131 To może i moje lepiej by wyglądały ;:7 ..Choć ten rok nie jest u mnie zły i ja wielkich aspiracji różanych nie mam..Sarna odpuściła a może ktoś lub coś ją załatwiło... Nikt nic nie wie a jej nie widać...Nareszcie ulga! :tan

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Jagi, witam Cię serdecznie ;:168 .
Ja bym jednak nie ryzykowała siadania na tej ławce. ;:185 . Trochę dalej stoi porządny fotel metalowy.

Trawniki to bardzo elegancka nawierzchnia i wyciszająca nawet bardzo kolorowe rabaty, ale na moich piaskach nie dało się nic uzyskać. Pomyślałam więc o agrowłókninie i kamykach. Po kilkunastu latach w kamyki weszła nawiewana ziemia, a potem piękne zielsko. Znowu "nici".
Została kora, która nie dość że zatrzymuje wilgoć, to ogranicza rozrost chwastów, a nawet jak się pojawią, to łatwo je wyciągnąć.
Poza tym z takiej ścieżki po kilku latach robi się niezła ziemia i można podebrać, jak potrzeba. Potem znowu się sypie korę- taki podręczny kompostownik ;:306 To moje doświadczenia.

Pokażę Ci na poprawę humoru, stałe obecnie zajęcie moich psów.
Z okna od kuchni widzę, jak psy pilnują gniazda srok, ktore uwiły je na sośnie. Potrafią tak się szarpać przez kilka godzin dziennie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zdjęcia robiłam przez szybę.
Żeby nie było tak szaro, jak ten moj przy sośnie piaseczek, to wrzucę kilka róż, które szczególnie lubię.
Caramella
Obrazek
Emilien Guillot
Obrazek

Obrazek
Paul Bocuse
Obrazek
Charlotte
Obrazek
Jude de Obscure
Obrazek
Gospel
Obrazek
Trzy etapy kwitnienia - każdy kwiat uzyskuje z czasem inny odcień - na dole najstarszy. Poza tym taki kolor trudno uzyskać zwykłym aparatem i bez sporych umiejętności. Jest, jak jest ;:173 .

marpa - Maryno, poszalałam z różami, to prawda, ale już mi przechodzi - na szczęście.
Za ciężka praca, jak dla mnie. Za dużo zachodu.
Fakt, dodanie gliny i nawożenie w czasie wzrostu i kwitnienia, dało niesamowite efekty. Zobaczymy, co będzie dalej.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pulpeczko, mam takich kilka ogrodów, do których lubię sobie przyjść, pooglądać, zajrzeć w rozmaite zakątki, poczuć klimat, obejrzeć rozmaite szczegóły, spędzić przyjemnie kilka minut, a także poczytać, dowiedzieć się czegoś ciekawego - ten jest jednym z nich. ;:196
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wandziu za aprobatę i cieszy mnie, że dobrze się tu czujesz ;:196 . Ja swój ogród też lubię ;:306 .

Martwi mnie tylko, że wszystko się rozrasta i rozpycha - szczególnie hosty, a je żeby podzielić, potrzeba "chłopa", bo są ogromne. Z żurawkami problemu nie ma, bo one same się wyradzają i można je potem ograniczyć.
Będę się martwić na wiosnę, a na razie, to wącham róże i podlewam, podlewam ... ;:213 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Aniu Twoje róże nie tylko do podlewania ale i do patrzenia...Cudne! A jak pachną to tylko wyobrazić sobie mogę! ;:138
Przed chwilą szurnęło deszczem i niebo ściemniało ale to chyba z 5 min.. i przeszło.Dzwonił kolega mieszkający kilka km dalej i zameldował,że mieli grad i wybił pomidory,ogórki i całą resztę...głos mu się łamał... ;:145

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu podgladam stale, ale z pisaniem gorzej. :oops: Róże zawojowały Twój ogród, ;:oj ale są tak piękne, że nie sposób się im oprzeć.
Czy kształtowwałaś jakoś miłorzęba na początku? Mam trzyletniego i straszny drapak, ma kilka długaśnych pędów i jest wyjątkowo niekształtny..
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

U nas też jest sporo srok, ale są tak zaprzyjaźnione z naszymi psami i kotami, że im to absolutnie nie przeszkadza wyjadać im z misek smaczne kąski. Nie raz widziałam, jak Pepsi leży koło budy, a obok spokojnie sroczka pożywia się tym, co ja tam nasypałam. :lol:
Moja mama mówi, że sroki są pasożytami w ogrodzie, ale ja nie zauważam ich negatywnego działania oprócz opróżniania misek moich zwierząt. A może pozytywnego.....bo w końcu się sierściuchy zorientują, że lepiej zjadać od razu.
Fajne masz te psiaki ;:333
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Aniu, jestem u Ciebie pierwszy raz, a przyszłam do ciebie od Wandzi. Powiem, ze nie żałuję, bo masz bardzo klimatyczny ogród. Mnóstwo roślin i przede wszystkim róż, które i ja lubię.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marpa - Maryno, dziękuję za uznanie ;:196 . Róże faktycznie pięknie pachną, ale susza jest okropna.
Teraz zaczęło padać, ale ciekawe, jak długo, bo w prognozach to wychodzi, że ze 2 godziny. Tu musiało by padać 2 dni, żeby było odczuwalne.
Właśnie widzę, że jednych zalewa, a innych zasusza. Czemu nie może być w sam raz ;:224 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cyma2704
- dziękuję za wizytę, a co do miłorzębu, to nic przy nim nie robiłam. Z tego, co czytałam, jest cieżki do formowania i rośnie, jak chce. Może popatrz na niego inaczej i sama nadaj mu jakąś formę, nawet nietypową, bo niby dlaczego nie ;:173 .
Ja w swoim przycinałam tylko dolne gałęzie i skracałam takie, co rosły za długie, bo ściągało je do ziemi i nie było jak przejść.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PEPSI- Gosiu, okazało się, że na tej sośnie często siedzi wiewiórka i stąd ten jazgot ;:306 .
U mnie w świerkach są sroki i synogarlice. Mnie to nie przeszkadza.

Obrazek
Lemon Rokoko
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pashmina - róże uwielbiam od lat, ale dopiero niedawno wprowadziłam większą ilość na swój piaseczek. Za jakiś czas deszcz przesieje glinę wgłąb i będą problemy z nawadnianiem. Teraz tyle o ile, trzyma wszypana do dołków glina. Ale będę się martwić później :heja ;:131 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Aniu nie wiem dlaczego wcześniej nie trafiłam do Twojego ogrodu , teraz też poszłam tropem "bejki" za floksami i wsiąkłam , nie tylko piękne floksy i irysy , ale też Twoje początki z różami , ich się nie da nie kochać i ciągle nowych chcieć. Piękny masz ogród i tyle w nim różności , piękne paprocie. Wstawiaj więcej zdjęć , a będę częstszym gościem u Ciebie ;:108 ;:3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Zajrzałam Aniu, bo ciekawa jestem, co tam u Ciebie słychać. Ogród pewnie wspaniale wybarwiony jesiennymi kolorami. Pokażesz coś nam?
DzonaK

Post »

Witaj Aniu
Ależ u Ciebie jest pięknie i kolorowo i tyle kwiatów i hosty i tawułki bajecznie to wygląda i dwa psiaki łobuziaki ;:138
Floksy bajeczne
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”