Madziagos, wiem jak nikandra się rozsiewa i na to też liczę

Rośnie w takim miejscu gdzie każda roślina ma swoje miejsce i siewki zostaną od razu wytępione (jak jestem u rodziców to potrafię 2 razy dziennie tę rabatę przeglądać i wyrywam już maleńkie siewki chwastów więc tam się nie utrzymają). Zostawiona będzie tylko w miejscu, gdzie rośnie teraz
seba1999, ja fanem różu jakos specjalnie nie jestem ale ta 'Candy Blossom' urzekła mnie swoimi podwójnymi kwiatami

Ta przedostatnia różowa to oczywiście pomyłka (żółta zdjęcie wcześniej również) i to miała był bordowo-fioletowa

Żółta miała być żółta, ale z pomarańczowym środkiem, nie czysto żółta. Ale ona jest niziutka, nadawałaby się do donicy, nie wywraca się nawet od silnego wiatru - a niestety 'Candy Blossom' jest odmiana wysoką i wiatr ja potrafi wywrócić (ja palikuję pędy).
Ja mam nadzieję, że deszcze teraz nie ominą mojego ogrodu ponieważ pod drzewami jest bardzo sucho, prawie popiół...
Ta rabata z hakonechloą jest jeszcze za bardzo słoneczna i czekam aż hortensja bukietowa 'Levana' wyrośnie na tyle żeby trochę więcej cienia dać tej rabacie - wtedy jeszcze tam coś dosadzę
andpia, rzeczywiście lilie lubią słońce, nawet bardzo. Wykopywanie trzeba uskuteczniać tylko przy liliach orientalnych żeby mieć pewność, że dobrze przezimują - ja ich nie mam i nie wykopuję żadnych. Ale jak masz półcień to proponuje Tobie lilię złotogłów - jest wiele ładnych odmian a ona jest bardziej cieniolubna, ma mniejsze kwiaty ale jest również ładna - dla mnie nawet bardziej niż pozostałe lilie
Pelidea - rozumiem, że piszesz o liliach

Liliowców to ja mam chyba w podobnej ilości odmian jak i lilii
Oprócz lilii na rabatach teraz górują (dosłownie) jeżówki. Niektóre są naprawdę wysokie.
Nie mam wyszukanych odmian, wszystkie moje jeżówki to moje własne siewki (potomstwo po białej i różowej jeżówce) ale w tym momencie mam kwiaty o różnych kształtach płatków, kolorach, ilości płatków czy wysokości. Mam też jeżówki blade z kupnego siewu, jedna wygląda jak krzyżówka bladej i purpurowej - ma liście bladej ale kwiaty o szerokich, ciemnych, niewiszących płatkach
Tu porównanie kwiatów kilku siewek - na górze jest ta jeżówka blada o nietypowych kwiatach, na dole jest jeżówka blada:
A tu kilka portretów:

To jest odmiana 'Green Twister', która jest również potomstwem moich jeżówek, mam kilka okazów tej odmiany.
To jest ta dziwna jeżówka blada:
Jeżówka blada:
A tu na dole zdjęcia widać pąk jeżówki o dziwnym połączeniu kolorystycznym:

Ciekawe czy płatki będzie miała w 2 kolorach