Cudowny powiew wiosny! cz.38

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38

Post »

No ... powojnik ma dosyć duże kwiaty ,ale to dlatego ,że już w jednym miejscu długo rośnie!
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu sama jestem zaskoczona tegoroczną ceną bobu, dlatego zawzięłam się i ani raz nie kupiłam. Nie sadzę bo po kilku próbach odpuściłam, zajmuje mi grządkę a na łodygach tylko po 2 strąki a w nich mała ilość ziaren.
U Ciebie wczoraj padało ;:oj u mnie spadło 5 kropel tak koło godz 17, cały dzień się kisiło chmury wisiały nad ogrodem i nic, też ostro wszyscy troje pracowaliśmy.
To ja Ci mogę podesłać i rdzawy i Kwanso zaczęłam je tępić, a one wlazły mi w szlachetne liliowce, staram się je usuwać jak kwitną, ale zawsze jakiś korzonek mi zostanie.
Dziś podeślę cukinie mojej mamie, niech inni się martwią ;:306 rano pozaglądałam pod liście na szczęście na razie nie widać dużych.
Możesz być z siebie dumna, kurki odwdzięczą się za to kopą jaj.
Ja też przy wyborze pomidorów stawiam na smakowość, co roku sadzę jakieś nowości i testuję, nasionka zostawiam z tych naj.....
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu..też miewam takie dni z weną , wtedy bym nawet drzewa przesadzała, wszystko..do nocy :;230 . Niestety następnego dnia kaput ;:oj . Podziwiam twoje ilości warzyw a raczej różnorodności , jest wszystko ;:333 . To pochwalę się że u mnie trzy krzaczki pomidorków wśród kwiatków, nawet ładnie rosną..no prawdziwe kwiatki ;:306. U mnie słonko ale zimnawo, bez deszczu..liliowce nawet ładnie kwitną, w tym kwanso także. Bardzo ładnie kwitnie ci tawułka, moją chyba posadziłam w złym miejscu, no to będzie przesadzanie ;:oj . Pozdrawiam ;:128
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Miło zajrzeć do Ciebie. I dla oka i dla duszy.
U mnie też nie pada, ale zimno okrutnie, czarne chmury przewiewa. Ze swoich warzyw najbardziej brakuje mi kabaczków.
Na nowej działce mam tylko chwasty, chrzan, czarny bez i nasiane od sąsiada malwy.
Miłego dnia ;:196
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O ;:224 ;:224 Ależ wielki krzaczek tej lawendy :shock: Piękny.
róze wciąż cieszą.
Jeżówkowe portreciki bardzo ładne.
Tawułki jakie ładne. ;:215
W tym roku ze 2 jeszcze odmiany dosadziłam. ;:173
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witaj, Maryś! ;:196
Po dość długiej przerwie jestem i ja. Jestem i podziwiam Twoją pracowitość zarówno w ogrodzie kwiatowym, warzywnym i owocowym, jak również w ptaszarni. Dywanów ani kilimów w kurniku wprawdzie nie widzę, ale bielutkie ściany i owszem. Brawo Ty! ;:138 ;:138 ;:138
Zachwycam się Twoimi gailardiami, ;:333 które osobiście poznałam dopiero w tym roku, dostrzegam piękne przetaczniki bielutkie ;:303 (też mam i bardzo je lubię), widzę mocno ukwieconą tawułkę 'Arendsa' ;:63 (widać, że nie brakowało jej wody), to białe pod tawułką to nie wiem, co to jest, ale też ładne ;:108 , a różyczki śliczne. ;:215 Floksy wiechowate i u mnie zaczynają, a malwy u sąsiadki. ;:7
Hortensję masz zaiste przecudnej urody! ;:433 Zaś lawenda uprzyjemnia Ci garmażeryjne eksperymenty za otwartym kuchennym oknem. ;:138
Bardzo przyjemny spacerek sobie w Twoim ogrodzie zafundowałam. Dziękuję i dobrego tygodnia życzę. ;:167 ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Ależ ta Alionusha jest cudna :heja Koniecznie muszę ją sobie sprawić. myślałam, że może będzie w jakimś sklepie w kropki, tudzież podobnym na L..., ale nic z tego. W takim razie na wiosnę zamówię ją sobie internetowo. Szczególnie, że mam też inne typy ;:108
Oprócz części kwiatowej, też przecież sporej, masz jeszcze kawał warzywnika i pracy przy tym co nie miara ;:oj Nawet jak się nie pracuje, to pracy na szaliczku jest moc.
Ostatnio, gdzie nie wejdę, tam Hastata, a przynajmniej teraz już wiem, że tak się nazywa ta werbena. Śliczna jest i na jesieni koniecznie muszę się upomnieć o nasionka.
Że też te Twoje kuraki nóg sobie nie połamią na własnonożnie wykopanych dołach ;:202 Ale mieszkanko maja teraz jak nowe, na pewno będą siedziały jak trusie, bojąc się ruszyć, żeby nie pobrudzić ;:306
Ropuszysko dorodne wypatrzyłaś, nie pamiętam kiedy widziałam jakiegoś przedstawiciela tego gatunku. U mnie tylko sympatyczne żabki skaczą :tan
Hortensja cudna- nie zazdroszczę, nie zazdroszczę, nie zazdroszczę. Uf, może sobie wmówiłam, bo jeszcze by Ci padła od mojego wgapiania :;230 Mam nadzieję, że jednak będzie rosła jak zaczarowana ;:196
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu ;:oj i tak mi zostanie... Warzywnik pełna profeska ;:138 i jakie w nim rozmaitości... no ale jak mawiają trening czyni mistrza... Pierzaste też u ciebie maja jak w Hiltonie ;:333 ... A teraz pytanko... co to za lawenda? mam dwa krzaczki, ale mają takie krótkie kwiatostany, a twoje takie piękne długie... fajnie by się z nich robiło wrzecionka lawendowe... Napisałam ci PW ;:168 ... podobno od środy ma być już znowu ;:3
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!

Pogoda się poprawiła i całe dnie z małymi przerwami spędzam w ogrodzie. Dzisiaj podlewałam pomidory, nawiozłam je i wykosiłam trawę, a po południu roznosiłam resztki przekompostowanego obornika kurzego pod przekwitnięte rośliny. Jutro muszę sięgnąć do perfum ogrodowych czyli podlać wszystko gnojówką pokrzywowo-kurzeńcową...będzie śmierdziało Obrazek
Wczoraj raniutko wyjazd na targ i powrót z nowymi begoniami do skrzynki, bo dalie jednak miały za płytko i nie kwitły ładnie. Teraz siedzą w doniczkach a begonie wyglądają bardzo radośnie :D Dni spędzam na obcinaniu przekwitniętych kwiatów i plewieniu.
Zapraszam do ogrodu, który tak porządnie wygląda jak wykoszę trawę na ścieżkach!

Obrazek

Bożenko tak jak się porządnie ukorzeni i dostanie nawozu co sezon to pewnie pokaże na co go stać :wink: Jak tam zbierasz już grzybki?
Mam dla Ciebie Lancon dojrzałą i pewnie niedługo skończy kwitnienie

Obrazek

Obrazek

Dorotko w Krzeszowicach ciut taniej bo 10 zł i oczywiście kupiłam, tam ceny są bez porównania niższe od krakowskich. U mnie opady nie były powalające też przelotne i raczej szkodliwe niż nawadniające ;:222 Pracowałam nie przerywając sobie. Dziękuję mam parę jednych i drugich i chyba na tym pozostanę, Quanso mam też z liśćmi variegata, ale ten siedzi w jednym miejscu.
Kupiłam w Krzeszowicach od takiego już swojego pana pomidory szklarniowe ogromne staśmione, ale jednak nie znalazłam smaku własnych pomidorów ;:131
Dorotko dla Ciebie liliowce!

Obrazek

Obrazek

Zuziu staram się mieć wszystkiego po trochu, a w tym nawet mam trochę marchewki i pietruszki, bo przez ostatnie lata nie chciały róść. Skrzynie poprawiły jakość gleby i plony są :D Mnie też wyrastają w kwiatkach pomidorki, a najwięcej kopru! nie wyrywam bo ładnie wygląda ;:333 Robi się coraz cieplej i rano i wieczorem jest całkiem przyjemnie, a w dzień miałam dzisiaj upalnie! Ta tawułka jest jakaś inna od pozostałych i bardzo dekoracyjna. Pozdrawiam Obrazek
Zuziu trochę słońca dla Ciebie!

Obrazek

Obrazek

Justynko na razie jest jak jest, ale ziemia już nawieziona i jak ruszy budowa to i tak nie ma co uprawiać. Za to podczas wykańczania będziesz pewnie już planować i grządki organizować. Zobaczysz szybko Ci ogród zapełnimy Obrazek
Justynko wiem że lubisz lilie, ale liliowce też są piękne!
Najnowszy nabytek Lorynn Nicole

Obrazek

Obrazek

Aniu tam jest parę krzaczków lawendy które złączyły się ale jak przekwitną to je mocniej przytnę i może będzie widać a jak nie to będzie żywopłot lawendowy. To grządka na agrotkaninie przy ścianie domu, więc ciepło jest ;:333
Rosną tam też dwie winorośle, po których dużo sobie obiecuję, jedna pnie się po rynnie i mają już sporo owoców!
Tawułka jest taka perłowa ;:215
Aniu Ty wiem, że lubisz liliowce!

Obrazek

Obrazek

Lucynko w sumie ta przerwa nie była aż tak długa tylko pewnie dłużyła Cię bez ogrodów Obrazek Pracuję kochana bo nie dość że to lubię to jeszcze efekt zaczyna mnie cieszyć...no i ruch mam :tan Dzięki za uznanie! Gailardie mam, ale białych przetaczników nie widzisz na zdjęciach, bo są ale rozrastają się i nie mam zdjęć. Może sobie pomyliłaś z tojeścią orszelinową? Tawułki nie podlewam ona jest taka urodziwa...inne są powiedzmy...normalne! Lucynko wszystko ładnie rośnie i raduje, to raczej udany rok dla roślin. Dziękuję za życzenia i za wspólny spacer po ogrodzie Obrazek
Lucynko wiem, że i Ty się przekonałaś do urody liliowców

Obrazek

Obrazek

Iwonko pomyślałam sobie dzisiaj, że przysypię gałązkę Alionushki, może się łatwo ukorzeni, a werbeną możesz zabrać w lipcu ze sobą, mam jej dużo więc ukopiemy :D Moje warzywka nie są prowadzone jakoś wzorcowo, bo z doświadczenia wiem że nie warto za bardzo. Wyplewionym wysycha gleba, a i ptaki urządzają sobie kąpiele w sypkiej ziemi...więc nie za dużo, ale ciut chwastów powinno być bo doskonale ściółkują grządki Obrazek Kurki kopią te dołki w glinie, bo nie mają piachu do kąpieli więc same sobie taki pył produkują. Rok temu miałam mnóstwo maleńkich żabek w ogrodzie i część została, a ropuchy są u mnie zawsze...ja je lubię ;:167 Hortensja to gratis do domu i rośnie tu chyba dzieścia lat, właściwie to nawet dwie :D i byle zazdrość jej nie zniszczy Obrazek
Dla Ciebie mam taką hortensję niziutką :D

Obrazek

i oczywiście liliowce

Obrazek

Ewciu warzywnik taki amatorski ale zawsze coś jest do obiadu i na przekąskę, lubię to. Uwielbiam podjadać zielony groszek, pomidor z grządki smakuje o niebo lepiej od takiego na kanapce :D Najwięcej zjadam z krzaczków porzeczek i agrestu, a w tym roku dojdą pewnie śliwki, bo czereśni też było trochę. Kocham mój ogród pod każdym względem ;:167
Lawenda to siana z zebranych w ogrodzie nasion, bo mam parę roślin. Ta rośnie na agrotkaninie i przy ścianie domu więc w cieplutkim miejscu i pewnie dlatego tak wybujała.Nie robię wrzecionek bo nie mam cierpliwości i czasu ale robię bukieciki, które wciskam w różne flakoniki na półkach w kuchni i ślicznie mi pachnie! Pw odebrałam i odpisałam Obrazek Już dzisiaj miałam ciepło i właściwie słonecznie!
Dla ćiebie pierwsze jabłuszka i śliweczki zmieniające kolorek (tzw. żniwiarki!)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aronia też już czerwienieje, czy to nie za wcześnie? Dedykuję ją podglądającym!

Obrazek

Dobrej nocy!
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Witaj Marysiu :wit

Zaskoczyła mnie Twoja aronia! ;:oj Swoją mam od kilku lat i jeszcze nigdy nie dojrzewała tak szybko jak Twoja. Moja jest jeszcze całkiem zielona, no,ale może u Ciebie cieplej :)
Ale to jest super sprawa, jak można cały dzień spędzić w ogrodzie :) Mogłabym tak całymi dniami i w ogóle mi się to nie nudzi :wink:
Marysiu, masz przepiękne liliowce, w pięknych kolorkach i jabłuszka takie apetyczne! Aż mi się dzieciństwo przypomiało jak rwałam takie np.papierówki czy oliwki, jeszcze takie nie w pełni dojrzałe - (bo wolę twarde i kwaskowate), ależ to był wspaniały czas, pamiętam jak dziś, jak wracałam do domu z takimi jabłuszkami -nakradzionymi gdzieś z z dziko rosnących drzew czy od sąsiadów :D Chętnie bym teraz takie jabłuszko schrupała :D

Wszystkiego dobrego, pozdrawiam serdecznie ;:196 :wit
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu zieloniutko na szaliczku, trawka soczysta, kwiatki radosne kolorowe widać ze wody z nieba dostały.
Podziwiam liliowce , kuszą mnie bardzo tylko nie mam dla nich miejsca . Z warzywnika na razie nie mogę zrezygnować bo dzieciaczki zdrowe warzywka potrzebują ;:223 może kiedyś zagoszczą.
Śliwki masz jakieś inne :shock: u mnie tez dojrzewają ale mam bardziej podłużne z gorzka skorka ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu dziękuję za jabłuszka a zwłaszcza za śliweczki (moje ulubione owoce) ;:168 Ładnie liliowce ci kwitną ... ja widzę że mam większość w kolorze od żółtego do brązu przez odcienie pomarańczu... teraz czas zapolować na białe i różowe... Lubię te proste mało wystrojone w falbanki... może dlatego, że sama nie lubię koronek ;:306 Miłego ogrodowania bo wraca lato ze ;:3
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu Pracowita Kobieto :D
Nowy liliowiec przepiękny, skłaniam się ku zimniejszej tonacji kolorów u nich. :)
Takie kolory to rzadkość.
A o co chodzi z tym staśmieniem pomidorków kupionych :?:
Roślinka to rozumiem, ale owocki staśmione :oops:
Zaskoczona jestem tempem dojrzewania owoców u Was.
Aronia przecież późno dojrzewa a ty niespodzianka.
U nas susza c - d. do tego tydzień wiało co pogłębiło stepowatość :?
Pogoda piękna, ale ogrodnicy zatroskani o picie dla warzywek i kwiatów.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Moja aronia jest bardziej zielensza.
Jabłuszka już do jedzenia dobre ? ;:224 ;:224
Kolejne piękne liliowce nam pokazałaś . ;:333
Sporo innych niż moje. To z ciekawością ja oglądam. ;:108 Nowy piękny ;:173
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu już mnie tak ciągnie do Krzeszowic, ale zawsze coś wypada i odkładam. Chyba sama się w końcu wybiorę, zostawię daleko samochód i kawałek przejdę. Wiem, że ceny są dużo niższe, przecież w większości sprzedają tam sami producenci.
Dla mnie super jest tamtejszy jarczmarczny klimat.
Moje pomidorki będę jadła w przyszłym tygodniu, kilka już się czerwieni, już tak chce mi się własnych.
Dziękuję za liliowce, wiesz że ja je bardzo lubię, czyżby to były z alejki nazwanej moim imieniem ;:306
U nas jest już sucho, ani śladu deszczu, rano musiałam biegać z konewkami, codzienność powróciła, upał również.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”