kaLo pisze:To te moje bliźniaczki jednotorebkowe. Odmiana Cora F1 od Vilmorin.
kaLo wygląda na to,że masz bliźnięta heterozygotyczne (dwujajowe) . Ja posiałam jednego roku nasiona wybrane z własnego kabaczka,który rósł w sąsiedztwie z dynią i się pokrzyżował. To mi też wyrosły rozmaitości ,ale przynajmniej psychicznie byłam przygotowana na niespodzianki . Chociaż tak na pewno to nie wiem czy kabaczek z dynią się zkrzyżował.Może wcześniejsze nasiona były F1 i po prostu w następnym pokoleniu geny się rozszczepiły.
Poohaty700, to jest zalążek owocu, to u żółtego? Pytam, bo u mnie wszystkie od momentu pojawienia się były całkowicie żółte. A tu widzę pod kwiatem zielony owoc. Zaciekawiło mnie to. On później zmienia kolor?
Bawię się w działkę pierwszy raz w życiu, zaczynając właściwie od tego roku. To znaczy w zeszłym roku już coś siałem, ale to jakieś rzodkiewki i sałaty. Głównie moja wiedza wywodzi się z tego forum i innych stron w necie.
W zielonych cukiniach nie ma problemu bo już są, więc mamy pełny obraz.
Ta druga była kupiona jako żółta, ale czy faktycznie taka jest, to się dowiem niedługo.
W innym dziale kilka dni temu uświadomiono mnie, że pomidor który miałem wysiany jako krymski, okazał się być Indigo blue beauty. Więc i tu może się okaże, że to patison, dynia, czy inny arbuz.
Podsumowując ta cukinia ma być żółta. Na razie faktycznie jest jasno zielona. Czy zmieni kolor zobaczymy. Jestem na działce co kilka dni, więc zapewne następnym razem już coś się zmieni i wrzucę nową fotkę.
Delikatny specyficzy smak i kruchość owoców sprawia że w przyszłym roku wysieję więcej nasion,kosztem odmian Soraya i Astra Polka gdyż ta bardziej mi odpowiada.I jak najbardziej słuszna jest teza że owoce należy zrywać tylko młode do 25 góra 30 centymetrów długości.
Serdecznie pozdrawiam. MK Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę.Bruno/Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Faworyt masz rację co do zbierania młodych, ale dodam, że wyznacznikiem też, albo przede wszystkim powinna być grubość do 5-6cm. To przeważnie się pokrywa z długością taką jak pisałeś, ale zdarzają się i krótkie grubaski i dłuższe chuderlaki.