Ewuniu - ewarost rośliny chyba przeczuwały zmianę pogody i przyspieszyły wegetację. Większość zdążyła wydać kwiaty. Od kilku dni prawie codziennie pada deszcz, w dzień jest chłodno, a noce wręcz zimne. Na działce wszędzie błoto, a wczoraj zauważyłam, że irysy zaczęły gnić.
Ewuniu - ewa w moje lilie i inne cebulowe rosną w gruncie. Na działce nie ma żadnych nornic, kretów, myszy itp. Daszeńka, jak i wszystkie jej poprzedniczki, jest kotem pracującym i do niej należy ochrona roślin przed gryzoniami.
Susza owszem była, ale teraz po kilku dniach opadów, działka zamienia się w bajoro, a ślimaki szaleją. Upałów nie znoszę, ale tęsknię już za ciepełkiem.
Danusiu - danuta z na pewno się nie pogniewam. Możesz wklejać w moim wątku wszelkie zdjęcia do czasu otwarcia swojego wątku. Twój penstemon to może być odmiana 'Dark Towers'.
Róża, zresztą moja ulubiona, to 'Westerland'. Ucierpiała mocno tej zimy, ma tylko dwa krótkie pędy, a ostatnio wysiliła się na pierwsze kwiaty.
Takimi pięknymi szyszkami obdarzyła mnie szczodrze jodła koreańska 'Silberlocke'.
Dziwna lilia to 'Fusion', w tym roku znacznie przyrosła i wystrzeliła w górę na ponad 2 m. Niestety ulewne deszcze połamały kilka pędów, a pozostałe położyły na kwitnących rutewkach i hortensjach.
Marysiu - mar33 tak, Twój ulubiony
kwiatek kwitnie bujnie, chociaż wiosną większość siewek powędrowała na kompost. Musze trochę ograniczać jego zapędy, bo zajmuje sporo miejsca.
Nie masz pojęcia jak żałuję Twoich cudownych lilii, nigdy nie zapomnę widoku i zapachu wypełnionych nimi rabat. Mam nadzieję, że zdołasz odnowić kolekcję.
Lilie:
'Gavota'
'Golden Stone'
'Linkwood'
królewska 'Album'
'Montenegro'
'Eyeliner'
'Forza Red'
'Ercolano'
'Fusion'
złotogłów
'Night Flyer'