Ogródek Przemka-cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Przemka-cz.4

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czasami warto za paczkę nasion zapłacić więcej a potem cieszyć się plennością odmiany. Cukinia Orelia F1[/b, wczesny por Pancho czy marchew Laguna F1 są dobrymi wzorcami. Większość moich papryk w tym roku rośnie w gruncie ale parę krzaczków na wszelki wypadek rośnie w tunelu. Zaczynają kwitnąć floksy i liliowce. Niestety po raz kolejny i w tym sezonie na gruszach pojawiła się rdza. Nie ma co dłużej czekać, muszę pomyśleć o środkach zaradczych.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Cyt. "Czasami warto za paczkę nasion zapłacić więcej a potem cieszyć się plennością odmiany. Cukinia Orelia F1[/b, wczesny por Pancho czy marchew Laguna F1 są dobrymi wzorcami"
Świeta racja ;:108 tylko gdzie je kupowałeś? Szególnie interesuje mnie LagunaF1
Moja grusza "Konferencja" dwulatka, w tamtym roku w ogóle nie miała lisci a w tym ma dużo ale ne kwitła..
Jak jej pomóc?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marchew Laguna F1 z firmy Nunhems nie jest do kupienia w małych opakowaniach. Obecnie najmniejsze opakowanie to 100000 nasion (nie można już kupić w Polsce opakowań po 25 000 nasion). Ja akurat kupowałem w firmie Florimex. Pozostaje nam więc organizowanie wspólnych zakupów albo wymiana nasion z innymi forumowiczami (dział: oferty forumowiczów). Od biedy zamiast odmiany Laguna F1 można kupić też wczesną odmianę Bolero F1 (Vilmorin ma ją w swojej ofercie).
Jeżeli chodzi o zwalczanie rdzy gruszy to amatorzy mają wąskie pole manewru. Polecany jest środek Zato 50WG choć kiedyś był polecany Score 250 EC (obecnie nie do kupienia w małych opakowaniach).
Początkowo cebula szalotka wyglądała bardzo źle ale widzę, że parę cebulek urosło. Słodka cebula w tym roku rośnie po 2-4 szt. ale na razie wygląda przyzwoicie. Zaczynają dojrzewać nasiona skorzonery. Papryka King Arthur F1 w gruncie rośnie bardzo ładnie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Od 2017 roku miejsce cynii zajęły, prawie bezobsługowe rudbekie. Na przyszły sezon postaram się rozszerzyć kolorystykę kwiatów. Liatry po zmianie stanowiska i nawiezieniu w tym roku wyglądają tak jak powinny. Czerwona jeżówka w tym roku jeszcze nie wygląda rewelacyjnie ale mam nadzieję, że jeżeli przetrwa kolejną zimę to już będzie się można nią pochwalić. Z liliowców widzę, że ocalała odmiana Bonanza a z floksów bardzo ładnie zakwitła kupiona w ubiegłym sezonie odmiana NN o "pomarańczowych" ;:oj ;:14 kwiatach.
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

:wit
Ta żółta cukinia bardzo ciekawie wygląda, liści nie za wiele, a owoców mnóstwo. Pewnie mączniak mniej atakuje takie rzadsze rośliny?
Marchewki pięknie pozują do zdjęcia :) , a ja przyzwyczaiłam się do Nantejskiej i ciągle ją uprawiam, u mnie nie jest później niż te wczesne, a zdecydowanie dorodniejsza i smaczna. Ale jeśli BoleroF1 jest wczesna to w przyszłym sezonie będzie próba.
Floks pomarańczowy też niezły ;:306 Wiosną kupiłam w Biedronce niewysoki, biały clematis Jerzy Popiełuszko, a tu niespodzianka - kwiaty bordo, ciekawe, jak wysoki urośnie, że nie wspomnę o tulipanach, również z B. ;:oj
Masz doświadczenie z cyniami, to napisz proszę, czy są kłopotliwe w uprawie? Po za przygotowaniem rozsady, oczywiście, bo przymierzam się nimi zastąpić astry, które często chorują.
Czekamy na dalsze foto relacje i fachowe informacje z upraw, bo nie wątpię, że mnóstwo forumowego luda czyta, tylko leni się pisać :oops:
;:304
Pozdrawiam Eugenia
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cukinia Orelia F1 jak na razie spisuje się rewelacyjnie. Z 2 krzaków zerwałem już ok. 20 owoców. Na razie wszystkie cukinie są zdrowe i mam nadzieję, że jeszcze długo będą rosnąć. W ramach eksperymentu na początku lipca wysieję jeszcze kilka nasion na opóźniony zbiór jesienny w tunelu.
Co do marchewki Nantejska to po pierwsze należy do odmian średniowczesnych (zbiór po 110-120 dniach od wysiewu) a po drugie to w przypadku tej odmiany raczej należy mówić o typie a nie o odmianie bo nasiona pochodzą od kilku producentów. Ja staram się wysiewać odmiany bardzo wczesne (90 dni) bo dzięki temu z tej samej powierzchni mam w ciągu sezonu 2 zbiory (pod koniec czerwca i w październiku). Dzisiaj do namoczenia powędrowały nasiona bobu Luz de Otono oraz na wacikach ogórka Monisia F1. Do gruntu wysadziłem 30 siewek jeżówki (z nasion otrzymanych z roślin kwitnących na czerwono) a 12 siewek na razie będzie rosło w doniczkach P9.
Kłopot z cyniami polega na tym, że ciężko zaplanować odpowiednią rozstawę. Jak jest za rzadko to rośliny nie wyglądają za ciekawie a posadzone zbyt gęsto mogą chorować. Bardzo ładnie wyglądają cynie chryzantemowe ale ciężko zdobyć dobrej jakości nasiona.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powoli kończy się bób, do zebrania został już tylko jeden rządek ale w tym roku na zbiory nie mogę narzekać. Cukinia Orelia F1 na pewno zostanie wysiana i w przyszłym sezonie. Na paprykach rosnących w gruncie zawiązuje się coraz więcej owoców. W tym sezonie zapowiada się urodzaj żurawiny. Ogórki Monisia F1 zostały zaatakowane przez zmieniki. O ile dziury w liściach nie robiły na mnie większego wrażenia o tyle nie mogłem darować zamierania zawiązków owoców. W najbliższych dniach przekonam się czy oprysk Mospilanem okazał się skuteczny.
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Mospilan jest skuteczny, małe robactwo zabija nawet w pąkach kwiatów. Na ozdobne go stosuję.
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Ja mospilanem wybiłem plagę gąsienic więc też polecam :wink:
Podoba mi się, że masz wszystkie rośliny w skupiskach, rzędach, w większych ilościach :) Mam nadzieję, że u Ciebie popadało bo widziałem więdnące pierwiosnki storczykowe na jednym zdjęciu...
A Ty wszystkie cebulowe masz w zakopanych doniczkach? Widziałem na wiosennych zdjęciach doniczki z rannikami zimowymi, mogłem nie doczytać czy o tym pisałeś ale mnie to zaciekawiło :wink:
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystkie cebulowe sadzę w koszyczkach albo w plastikowych skrzynkach. Głównie w celu ochrony przed nornicami ale uprawiając w pojemnikach łatwiej jest mi również sadzić i wykopywać cebule a także zachować jedność odmianową. W przypadku ranników (nornice raczej unikają zjadania trujących bulw) uprawiam je w płytkich koszyczkach ze względu na to, że rośliny bardzo szybko zamierają i podczas pielenia chwastów wiele bulw mogłoby ulec uszkodzeniu. Przy rozmnażaniu/podziale bulw podczas wykopywania, gdyby nie rosły w koszyczkach wiele bulw by przepadło (wyglądają jak grudki ziemi). Nie bez znaczenia jest również to, że wielu cebul nie wykopuję na lato a między koszyczkami sadzę kwiaty jednoroczne np. aksamitki, szałwie czy żeniszki.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cukinia Tristan F1 w moich warunkach uprawowych nie sprawdza się. Owoce są krótkie i szybko grubieją, nie ma ich zbyt wiele a na dodatek wystarczył jeden deszczowy tydzień i rośliny zostały zaatakowane przez mączniaka prawdziwego. I tak cierpię na nadmiar owoców z 2 krzaków Orelia F1 i 2 krzaków Cora F1 więc nie będę się bawił w opryski i zlikwiduję jutro 2 krzaki Tristan F1. Dobrze, że rosną po środku skrzyni więc po ich usunięciu pozostałe cukinie zyskają więcej przestrzeni.
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

Zainspirowałeś mnie pięknem cukinii. ;)
Jedna rośnie posadzona kilka dni temu w olbrzymiej donicy, gdzie na dnie jest przegniły chwast potem ziemia z kompostem. . Pewnie nie zdąży zaowocować, ale trenuję przed przyszłym sezonem.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Beato! Jestem przekonany, że jeszcze w tym roku, najpóźniej pod koniec sierpnia będziesz jadła swoje własne cukinie. U mnie Orelia F1 i Cora F1 potrzebowały ok. 50 dni by wydać pierwsze owoce. Ja będę jeszcze wysiewał cukinie bo zamierzam pobawić się w uprawę w tunelu na zbiór jesienią a pod koniec września już cukinie w gruncie raczej się kończą.
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

Jak wcześniej jej jakaś choroba nie dopadnie. Pryskać nie będę ;) Nie wiem nic o uprawie cukinii.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek