lila31 pisze:Mocno dziwił mnie fakt, że rośliny rosły słabo, a glony wyśmienicie.
Za dużo azotanów w wodzie. Sprawdź testerem na zawartość azotanów i azotynów.
W jakim podłożu masz posadzone rośliny?
I przede wszystkim, ile tych roślin rośnie w wodzie, np. w strefie płytkiej wody. Bo to głównie i przede wszystkim rośliny odpowiadają za brak glonów w oczku. A co się z tym wiąże i czystość wody.
Z tego co przeczytałem w Twoich postach, o oczku, to i rybek masz trochę. One, a w zasadzie ich odchody, powodują duże stężenie azotanów. Jest to wynik
cyklu azotowego w oczku i brak jednego ogniwa jakim jest odpowiednia ilość roślin (konsumenci azotanów), powoduje brak konkurencji pokarmowej dla glonów, a one z tego ochoczo korzystają.
Pisałaś w jednym ze swoich postów, że cyt....
"Nie chcę mieć oczka dokładnie zasłoniętego przez rośliny. Rośliny wodne, tak, ale rośliny zasłaniające lustro wody,nie"...Nie musisz sadzić roślin w środku toni oczka, posadź je po prostu tak, jak gdybyś tworzyła scenę teatralną. Potraktuj miejsce z którego zazwyczaj lubisz patrzeć na oczko jako "widownię teatralną", oczko natomiast jest sceną. na pierwszym planie nad brzegiem zasadź rośliny wodne, niskie (kaczeńce, niezapominajki, tojeść rozesłaną, itp.). Dalej za nimi mogą rosnąć: tatarak, pałki, jeżogłówka, oczeret jeziorny (bardzo przydatny w nowo powstałych oczkach, jest żarłoczny), kosaćce itp. W samej toni możesz mieć grzybienie, a pod wodą moczarkę (największy producent tlenu w oczku).
A tak to wygląda w naturze. Zauważ, że nie ma tu kamieni ....
Była odstana w zbiorniku, przez kilka miesięcy.
Urzędowały w niej żaby, więc z mikroorganizmami nie było tak źle, a twardość i zakwaszenie zawsze można poprawić, trudniej w drugą stronę, szczególnie jeśli chodzi o twardość.
Nie chodzi o mikroorganizmy, a minerały.
Skład wody deszczowej zależy od czystości powietrza, które napotyka podczas opadania, charakteryzuje się dużą zawartością gazów (tlenu, azotu, dwutlenku węgla) i może zawierać sadzę, pyłki roślinne, pył przemysłowy, mikroorganizmy. Ze względu na zawartość rozpuszczonego dwutlenku węgla pH wody opadowej wynosi około 6 (odczyn kwaśny). Niektóre gazowe zanieczyszczenia (dwutlenek siarki, siarkowodór, tlenek azotu) obniżają to pH jeszcze bardziej, powodując zjawisko kwaśnych deszczów.
Dlatego trzeba sprawdzać jej właściwości fizyko chemiczne, przed dodaniem do oczka, żaby nie są wyznacznikiem czystości wody, mogą żyć w byle kałuży. Znając te parametry bedziesz wiedziała w jakich proporcjach dolewać wodę deszczową do wody ze studni.
Uspokoiłeś mnie z tym zażelazieniem wody, oznacza to, że wodę ze studni mogę dolewać do oczka.
Tak dokładnie, z tym że również musisz znać jej parametry fizyko - chemiczne