Nie obcinaj, ładnie się rozsieje A ja mam pytanie: czy ktoś próbował naturalizować zawciąg nadmorski żeby zrobić z niego coś w rodzaju suchej łączki? Bo te odmianowe są strasznie zwarte i krępe, a dziki gatunek jest pięknie wysmukły i wydawałby się idealny
Ładna roślina. Mam ją od wielu lat. W zeszłym roku rozsadzilam ją jednak pod jeden z krzewów Ma tam półcień ale to dla niej za mało słońca. O wiele gorzej rośnie niż w pełnym słońcu. Ona jednak uwielbia bardzo słoneczne stanowiska.
Aga Zawciąg rozsadzalam dwukrotnie, teraz najstarsze cztery kępy mają średnicę około 50 cm i już widzę, że zaczynają się deformować, więc po kwitnieniu będę ich rozsadzać, metodą na pobieranie gwiazdek.
To się chyba nazywa pobieranie odziomków, czy jakoś tak..
Armeria wytwarza jeden długi palowy korzeń, ale jeśli się ją obkopie ze wszyskich stron kępka rozdziela się na rozetki, urywam sobie po kilka z każdej strony i do ukorzeniacza. (można i bez) Rośliny macieżystej nie ruszam, chyba że całkiem chcę jej zmienić miejsce. Duże kępy zaczynaja mi się deformować od storny wrzosowiska bo stykają się z gałazkami innych roślin.
Kochani ratujcie!
Czy bez ukorzeniacza zawciąg też się ukorzeni? Pies mojego taty doszczętnie zniszczył piękną małą 2 letnią kępkę i pozostało dwie łodyżki pozbawione korzeni.. Plus trzecia częściowo uschnięta z długim korzeniem, ale praktycznie zniszczonym. Szkoda mi, bo bardzo pięknie kwitł.. Mam go z Zakopanego. Obecnie są wsadzone do ziemi(torf+ziemia piaszczysta 1:1) w małej doniczce. Jest jakaś szansa, że odbije ponownie?
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam , Emila ?
Witam serdecznie . Mam pytanie do Fiskomp- ile lat maja te poduchy zawciagu? Obecnie będę sadzić malutkie sadzonki i własnie zastanawilam się czy co 40- 50 cm wystarczy?
Pewnie posadziłeś... byłam zmierzyć największa kępa ma 80 cm sadzone 6-7 lat temu. W tamtym roku trochę ję podciełam z każdej strony. Bezproblemowe rośliny.