Rośliny Arkadiusa cz.3

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rośliny Arkadiusa cz.3

Post »

Alcedo - Basiu - Borg50 - Grażynko - Joasiu

Za odwiedziny w moim wątku jak i bardzo miłe w treści posty bardzo Wszystkim dziękuję ;:180

Miło mi powitać mojego kolejnego nowego GościaAlcedo :wit

Pozdrawiam serdecznie Was,Forumowiczów i Gości :wit i zapraszam do kolejnych odwiedzin

Na pozór wydawać by się mogło,że nie ma różnicy w zwiedzaniu ogrodów botanicznych w różnych porach roku,
bo przecież wszystko to co piękne dzieje się za zamkniętymi drzwiami oszklonych pawilonów.Jest w tym stwierdzeniu jedynie część prawdy.
W tym roku po raz drugi wybraliśmy się z wizytą do ogrodu botanicznego w Glasgow w Szkocji-Botanic Garden Glasgow w połowie maja,poprzednio zwiedzaliśmy ten ogród w styczniu 2013 rokuJuż po przejściu bramy wejściowej do ogrodu uderzyła nas w oczy tym razem feria wielokolorowych barw a to kwitnących różnymi kolorami tulipanów,narcyzów,liliowców,kolorowych krzewów zdobiących wejścia do poszczególnych pawilonów i innych nieznanych nam z nazw roślin,nie mówiąc już o rosnących wewnątrz i kwitnących tysiącem kolorów i gatunków roślin.Jednym słowem doznaliśmy olśnienia.Zrobiłem mnóstwo zdjęć z których,żeby zrobić fotorelację składającą się z trzech części i tak musiałem nie mało z nich odrzucić,żeby Was nie zamęczyć oglądaniem ;:185

Tak wyglądało wokół tuż po przejściu bramy wejściowej:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W głównym pawilonie ogrodu w kształcie koła na jego zewnętrznym obwodzie między ławkami dla zwiedzających usytuowane są rzeźby z białego marmuru wzbudzające ciekawość i zachwyt,ja byłem pod ich wielkim wrażeniem nie mogąc od nich oderwać oczu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niebawem zapraszę do obejrzenia kolejnej II-giej części fotorelacji z Botanic Garden Glasgow
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wow Glasgow ;:oj zazdroszczę takich pięknych widoków, bo te tulipany i narcyze wyglądają przepięknie ;:138
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Kontakt:

Post »

Dziękuję ;:138 za fotorelację! Jest niesamowita ;:333 Czekam na II część! ;:65 ;:65 ;:65
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

Wspaniałe zdjęcia! Dzięki wielkie za fotorelację!
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38

Post »

:wit Zdjęcia CUDOWNE ;:138
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Super fotorelacja, rośliny nawet na zdjeciach robią wrażenie, a co dopiero na żywo. Tez czekam na kolejną odsłonę.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

;:oj Ależ piękne zdjęcia!
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękny irysek i sterlitzja :) Marmurowe rzeźby pięknie wykonane i ładne. Czy kliwia pachnie? Szkoda że nie kwitnie co roku.
Alcedo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2018, o 16:30

Post »

Potrzebowałam dzisiaj dobrze zacząć dzień i pomyślałam, zajrzę co tam słychać u Arkadiusa, no i proszę - coś dla ciała i coś dla ducha, sztuka otoczona feerią barw i zapachów:) Strelicja rzeczywiście zachwycająca, przydomek królewska nie jest w tym przypadku przesadą. Już nie mogę się doczekać drugiej części.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marteczko - Moniko - Joasiu - Maćku - Kasiu - Grażynko - Olu - Moniko-Alcedo

Cieszę się,że wśród nawału obowiązków a takich przecież Dziewczynki macie multum,znalazłyście czas żeby zajrzeć do mojego wątku,przejrzeć kolejny post i pozostawić po swojej wizycie ślad i za to bardzo Wam dzękuję ;:180
Tobie Maćku również dziękuję za odwiedziny i poświęcony na to czas ;:180

Zdjęcia do drugiej części fotorelacji z Botanic Garden Glasgow są wprawdzie już dawno opracowane ale żeby nie było monotonii w oglądaniu odcinka za odcinkiem fotorelacji z tego Ogrodu postanowiłem dla urozmaicenia wstawić dzisiaj fotorelację ze Storczykarni znajdującej się przy Zamku w Łańcucie,którą zwiedziliśmy w trakcie trzydniowej wycieczki - Bieszczady Uroki Podkarpacia na której byliśmy w dniach 8-10 maja tego roku przywożąc z niej niezwykle miłe wrażenia.
Fotorelacja z Zamku w Łańcucie w wątku-Moje wędrówki.....do którego bardzo zapraszam ;:180

Muzeum Zamek W Łańcucie - Storczykarnia

Zespół szklarni wybudowany został przed 1904 rokiem,przez ówczesnych właścicieli Łańcuta ? Elżbietę i Romana Potockich.W pierwszym okresie istnienia pełnił on funkcję zaplecza dla Palmiarni.

Prowadzono tu uprawę i hodowlę wielu ciekawych roślin.m.in.gożdzików,gloksynii,anturium oraz bardzo rzadkich i cennych storczyków,które rozsławiły łańcucki ośrodek w Europie.
Po II-giej wojnie światowej Storczykarnię przejęło Państwowe
Gospodarstwo Rolne,kontynuując uprawę orchidei do lat osiemdziesiątych XX-tego wieku.Po upadku PGR Storczykanię włączono do zespołu parkowego Muzeum ? Zamku w Łańcucie a przez nią niektóre z historycznych odmian storczyków pielęgnowano szklarni na terenie Powozowni.
Dzisiaj storczykarnia składa się z części ekspozycyjnej,zaplecza podzielonego na trzy strefy klimatyczne oraz kawiarni.
Wyposażona jest w nowoczesne urządzenia służące utrzymaniu optymalnych warunków uprawy tej bardzo wymagającej grupy roślin.
W szklarni wystawowej zobaczyć można wiele gatunków storczyków.Prezentujemy tam rośliny najefektowniejsze będące w okresie kwitnienia.Przez pozostałą część roku uprawiane są one w jednej z trzech szklarni zaplecza w warunkach właściwych klimatycznej strefie pochodzenia.

W części ekspozycyjnej Zwiedzający mogą podziwiać geofity ( storczyki rosnące na ziemi),litofity (rosnące na skałach) oraz epifity (rosnące na konarach drzew).
Wśród zbiorów znajdują się współczesne krzyżówki(hybrydy) wyhodowane przez człowieka,storczyki botaniczne-ukształtowane w naturalnym dla siebie środowisku,bez ingerencji człowieka a także historyczne odmiany roślin,pochodzące jeszcze z przedwojennej kolekcji Potockich czy też opisane w słynnym opracowa- niu z XIX-tego wieku - ?Reichenbachii?,będącym jedną z pozycji w zamkowej Bibliotece.

W storczykarnii można zakupić różne gatunki storczyków
oraz produkty związane z ich pielęgnacją.Sklepik jest czynny
w godzinach otwarcia ekspozycji.Żródło tekst:Folder Muzeum ?Zamkowego w Łańcucie.

Na wstępie roślinność wokół Zamku

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Storczyki z zamkowej Storczykarni

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam i życzę miłych wrażeń :wit
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to żeś Arku uderzył mocno w moje storczykowe klimaty, aż mi ślinka pociekła ;:333 Marzy mi się tam kiedyś pojechać ;:138
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

Ooooo, toż to po sąsiedzku dla mnie! :) W tym roku byłam tylko raz, ale zawsze można coś pięknego obejrzeć. Trafiłeś na bardzo dużo kwitnień w jednym czasie. :)

Przepiękne zdjęcia.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marteczko - Joasiu

Dzięki za odwiedziny w moim wątku i pozostawienie po nich śladu w postaci bardzo miłych i sympatycznych
postów ;:180 ;:180 ;:180
Tradycyjnie już zapraszam do kolejnych odwiedzin również w wątku podróżniczym ;:108
Pozdrawiam serdecznie Was,Forumowiczów i Gości :wit

Dziś kolej na drugą fotorelację z grodu Botanicznego w Glasgow - Szkocja czyli w Botanic Garden Glasgow.

Wchodzimy do jednej z kilku szklarni i zaczynamy zachwycać się pięknymi kształtami i kolorami różnych gatunków roślin.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przechodzimy do kolejnego pawilonu i podziwiamy rośliny w hodowli których specjalizuje się Marta-Zabkamarta są to jak łatwo zgadnąć - storczyki ;:138

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolej na sukulenty ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję za uwagę ;:180 i serdecznie pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O matko i córko ;:oj patrzę na te storczyki i nagle piękne Vandy i dostaje oczopląsku, później widzę Cymbidia i dostaje ślinotoku i ostatecznie omal zawału nie dostaje na widok Dendrobium ;:114 wszystko piękne, chyba bym tam zamieszkała ;:138
Awatar użytkownika
kasiuta74
500p
500p
Od: 1 sty 2012, o 21:21

Post »

Arku :wit

Wszystkie kwiaty piękne ale storczyki naj naj naj :tan .
Dawno u Ciebie nie byłam i koniecznie muszę nadrobić zaległości ;:108 .

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”