Moje różne zakątki......cz.3.- Aktualny

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje różne zakątki......cz.3.- Aktualny

Post »

kania-Kasiu ależ nie ma porównania, u kilku osób jak Dorotki,Ali;Jadzi,daysy i u ciebie i może o kimś zapomniałam to krzaczki duże, piękne.To i całe w kwiatach.A u mnie pojedyncze gałązki z kwiatami.
może flamentanz i Excelsa,Elmshorn.
Trawnik z bliska jest fatalny.Ale co tam.Zregeneruje się,Wcale się tym nie przejmuję.
Do pochrupania to już jagody kamczackie były, teraz porzeczki.
Potem będę borówki, aronie, maliny.coś do spróbowania na drzewkach owocowych.I winogrona w tym roku też ladnie rosną. :)

Obrazek
liliowce
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Canna
Obrazek
Coleuski
Obrazek
Obrazek
Obrazek
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

christinkrysia pisze:Aniu szałwia muszkatołowa jak raz zagości w ogrodzie to już zostaje na zawsze jeśli pozwolisz jej sie wysiewać. U mnie w kępie rosły zawsze 3 sztuki i tylko jedną zostawiałam na nasiona, które zbierałam i sama wolałam siać ze znacznikiem aby wiedzieć co i jak ... Siew po zbiorach bo potrzebuje stratyfikacji.
Pozostałe sztuki wystarczy odpowiednio przyciąć i z rośliny 2-letniej stają się wieloletnie - to takie małe "czary mary" :)
Witam. Wyczytałam na wątku u Ani anabuko, że potrafisz przerobić szałwię muszkatałową na wieloletnią :wink: Podzielisz się tą "wiedzą tajemną"? :wink: Co znaczy "odpowiednio przyciąć?
Pozdrawiam

-- 18 cze 2018, o 21:56 --

Aniu przepiękne masz te kwitnienia ;:215 Same moje ulubione grupy roślin ;:173 A białe elementy w ogrodzie jeszcze podkreślają piękno kwiatów ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Aniu! ;:196
Róże, powojniki, lilie tudzież wszystkie Twoje kwiaty są tak przecudnej urody, że oczy bolą od patrzenia na nie. ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam i deszczyku życzę. ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, Lycynko witajcie . ;:196
Dziękuję za odwiedziny i wpisy.
Później odpowiem.

róża Excelsa
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Róża Charlotte
Obrazek
Pastela
Obrazek
Obrazek
Emilien Guillot
Obrazek
Obrazek
Róża Rhapsody in Blue
Obrazek
ELMSHORN
Obrazek
I hortensja Dębolistna po prawej
Obrazek
Na jednej gałązce ma kwiat- na razie :D

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

clem3-Małgosiu Hmmm, nie umiem przerobić tej samej roślinki, szałwii muszkatałowej na wieloletnią.Wiem,ze się rozsiewa,Gdzieś obok.część takieta łodyżki z nasionkami chcę przyciąć wysiać w tym samym miejscu, w której teraz ta rośnie.Na wszelki wypadek, jak mi się gdzieś niby wysieje,A ja jej nie rozpoznam i wyplewię.Bo tak potrafię zrobić. ;:306
Dziękuję, dziękuję za pozytywne, mile słowa pod adresem i moich roślin, kwitnień , jak i białych dodatków. ;:173
plocczanka-Lucynko Dziękuję.Wiesz,że mi się podoba dużo roślin.I tak się gromadzi, nasadza, upycha itp.I jest jak jest :wink:

Obrazek
Clematis Błękitny Anioł
Obrazek
E.V
Obrazek
Obrazek
I E.V - straszy przy tarasie
Obrazek
Obrazek
Tajga
Obrazek
Vile de Lyon
Obrazek
Clematis Prezydent
Obrazek
powojnik Comtesse De Bouchaud przy tuji
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I górski
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Aniu, sporo masz powojników i jak piszesz, większość dobrze rośnie. Widać to zresztą na zdjęciach ;:63 Twoja dębolistna całkiem dorodna się już zrobiła. Ładna z niej sztuka i na dodatek kwitnie ;:oj ;:63 Super wygląda Twój ogród zarówno z bliska, jak i z dalszej perspektywy. Ja się nie wyrabiam z robotą, a u Ciebie wszystko czyściutkie, wypielone i zadbane. Masz na pewno armię Elfów, które pomagają utrzymać go w takim stanie :heja
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

Bardzo lubię połączenia powojników z różami, a u Ciebie Aniu sporo tego i tego, wszystko pięknie kwitnie ;:138 Vile de Lyon uroczy, bardzo podoba mi się jego kolor. Jeżówki, lilje,lilijowce i doniczkowe wszystko śliczne ;:138 Czy rudbekie u Ciebie już kwitną, przecież to kwiaty lata? Mam pytanie jak robisz nalewkę z czerwonej porzeczki, mam jej sporo, więc może zrobię :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu rzadko tak roslina wygląda w rzeczywistości, jak na zdjęciu. Taiga piękna. ;:oj

Obrazek

Twój trawnik dostanie wody i rzeczywiście się zregeneruje. Masz rację, że się nie przejmujesz. Teraz kwiatami się mamy cieszyć. ;:108
Wózeczek wypiękniał i wpisał się doskonale w biele, które wprowadziłaś do ogrodu. ;:138
Musisz ograniczyć wiosenne pielenie, to szałwia muszkatułowa na stałe zagości. :wink:
Dmucham chmury do Ciebie. ;:168
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne te powojniki, oby jak najdłużej Ci kwitły, bo miło na nie patrzeć.
Git wyszedł rower na jednym ze zdjęć, tak fajnie "świeciła" jego biel, że w pierwszej chwili myślałam, że to znak wodny na fotce :;230
Szałwia muszkatołowa to super roślina, też zakochałam się w niej jakiś czas temu, ale niestety trzeba jej dać odpowiednie warunki żeby mocno rozrosła się. Moja ubiegłoroczna niestety nie rozsiała się. Ale może u Ciebie gleba będzie jej bardziej odpowiadać?
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Aniu, masz taki różnorodny ogród. Aż nie wiadomo na co patrzeć. Tyyyyle powojników! Taki spektakl! A zaraz będą hortensje. Pamiętam, że w biegłym roku miałaś ich sporo i działka późnym latem i jesienią prezentowała się bardzo elegancko z hortensjami i trawami. Jeszcze raz popatrzę na Twoje powojniki. Czy one pachną?
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko1 Powojników jest chyba kilkanaście.Ale parę mam niemrawych.Może je przesadzę ?
Moja dębolistna to wielgachna się zrobiła.Szeroka.tylko jedna gałązka na razie ma kwiatostan.Reszta czeka.Ale te liście ma duże, naprawdę świetnie wygląda :)
Dziękuję ci, za te miłe słowa.Wiesz, człowiek stara się, stara,, jakoś ten ogród tworzyć,utrzymywać itp.Też mam zawsze coś do tyłu.
Więcej chciałoby się niż mogło.Ale cóż, jest jak jest. :roll: Mąż tylko trawę kosi, i raczej nie mam pomponików.Czasami coś drobnego to syn pomoże.Ale nie chcę aby wyręzał za dużo nogi.Zrasta się pomału.I lepiej na to uważać.
Tam gdzie gorsze strona w ogrodzie, to po prostu nie pokazuję ;:306
Krychna-Krysiu Te połączenia powojników z różami, to dopiero od 2 lat stosuję.Dosadzam.
Vile de Lyon to klasyka.Ale piękna.Duży, bujny powojnik i zawsze kwitnie niezawodnie :)
Jeżówki, lilie,liliowce zaczynają.tez te rośliny bardzo lubię :)
Jak robię nalewkę?Zaraz napisze na PW.
Rudbekie kwitną.Tak, to letnie kwiaty.W tym roku przez te upały wszystko poszło dużo do przodu.
cyma2704-Soniu . Kilka clematisów wygląda cudnie.Taiga jest prze cudny.Fakt taki jak na etykietach jest w rzeczywistości .Tak jak i Kaiser.Oby tylko i dobrze przezimował.
Tak jest trawnik marny.ale nim się nie przejmuję.Nie muszę ieć zielonego dywanu.Zregeneruje się jeszcze.Ważne to co na rabatach i te wszystkie kwitnienia ;:108 ;:108
Oj chciałabym, chciała,żeby ta szlawia u mnie już była.Ta w tym roku nie duza .Ale przesadzana z pakiem kwiatowym była.
Wózeczek i mi teraz bardziej się podoba.Jednak jasne kolory, biele bardziej w ogrodzie są widoczne.Odbijają od zieleni dużo piękniej.
Na ten weekend jeszcze nową pergolę ma do pomalowania na biało pod róże. :)

Goździki
Obrazek
Ostróżki.
Jeszcze dzisiaj będąc na ryneczku po warzywka.zobaczyłam różowo-wrzosową ostróżkę.Takiej nie mam.I kupiłam sadzonkę z kwiatami.Stoi jeszcze w doniczce, nie posadzona..Może jutro uda i sie ją posadzić.I zrobić jej zdjęcie.Jeszcze miejscówki dla niej nie mam.Znowu bedę ganaić z doniczka po ogrodzie. ;:306 .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tunbergia
Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu,Kasiu, Małgosiu witajcie. ! ;:196
Dziękuję za odwiedziny .potem spróbuję odpowiedzieć. Jak to wieczór. Ostrozke nową kupiona posadziłam. I nową niebieska dostałam sadzonke. I kilka werben patagonskich
Teraz idę podlewać. Znowu sucho :roll:
Ale troszkę ogrodowych zostawię :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Tajga
Obrazek
róża The Fairy
Obrazek
Obrazek

Clematis Piilu
Obrazek
Obrazek
powojnik Etoile Violette
Obrazek
Vile de lyon
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jan Paweł II
Obrazek
powojnik The President
Obrazek
Obrazek
Clematis Tajga - jest cudny. Jestem nim zauroczona
;:167
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

Aniu ja pięknie. Różyczki tak bujnie ukwiecone. Lilie , liliowce i powojniki zapierają dech w piersi. Cudowne niebieskie ostróżki, urocze goździki i przepiękne, tak nietypowe jeżówki. Przepięknie jest u Ciebie. Tyle kwiecia, tyle barw. Zycze Ci deszczyku , który ożywi i napoi wszystkie kolorowe cudowności.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne obrazki z Twojego ogrodu Aniu świadczą o wielkim zaangażowaniu w zagospodarowaniu i upiększaniu tego miejsca! ;:333 Tyle odmian i kolorów a wszystko w bujnym rozkwicie...Powojniki szczególnie przyciągają wzrok i zwracają uwagę oglądających... ;:63 ;:63

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Aniu, powojniki bezapelacyjnie prym wiodą, ;:333 choć zauroczyły mnie białe lilie emanujące taką czyściutką śnieżną bielą. ;:138 ;:138
Ostróżki podążają w równym z nimi szeregu. ;:215 A różyczki - jak to królowe - dodając majestatycznej urody, wyzwalają najbardziej estetyczne przeżycia! ;:433
Zdjęcia przecudnej urody! Wszystkie. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”