Borówka amerykańska - 10 cz.

Drzewa owocowe
Zablokowany
Erwin
50p
50p
Od: 29 maja 2016, o 00:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 10 cz.

Post »

Jak dałeś nawóz do borówki i kwaśny torf to mają wszystko co potrzebują. Czerwone liście na wierzchołkach to zazwyczaj obrona przed słońcem. Takie małe borówki w środowisku naturalnym rzadko oglądają słońce. 21 czerwca jest najdłuższy dzień więc teraz masz najsilniejsze nasłonecznienie. Jak chcesz to możesz od południowej strony czymś osłonić aby w środku dnia ich nie wypalało ale po zielonej barwie dolnych liści widzę, że sobie jakoś radzą. Dramatu nie ma.
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33

Post »

danter pisze:Kojarzcie ten nawóz pod borówkę ? Dostałem w gratisie w szkółce
Jakieś opinie ?
http://i64.tinypic.com/k9z0wg.png
http://i68.tinypic.com/9ie1p2.png
Nie używam. Nie interesują mnie.
Od kilkunastu lat gromadzę choinki świąteczne, gałęzie, gałązki iglaste i kompostuję.
W kompostowniku (4x2x1,5 m) po lewej jest najgrubszy materiał pocięty na 5 - 10 centymetrowy odcinki, potem coraz cieńszy. Po prawej igły.
Po kilku latach nadaje się to po przesianiu do dawania do dołu na borówkę.

Arii,
Jakie masz pH podłoża?
Mam u siebie dwie borówki wysokie wyrzucone przez koleżankę po kilkuletnim katowaniu w zasadowej glebie. Dałem je na jesieni do dołu z kompostem iglastym, torfem i dostępną kwaśną ziemią. Teraz starsze liście są ciemnozielone, młodsze nieco jaśniejsze. Podlewam wodą opadową zakwaszoną octem spirytusowym, spożywczym. pH przy korzeniach 3,7.

Erwin
,
Mam u siebie na reanimacji dwie borówki wysokie z identyczną historią. Są w pełnym słońcu, wsadzone w wytworzone przez mnie podłoże oparte na kompoście iglastym.Nie mają czerwonych liści. Starsze liście są ciemnozielone, młodsze nieco jaśniejsze. pH przy korzeniach wynosi 3,7. Obłożone są ściółką z przekompostowanego igliwia.
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09

Post »

Borówka jak ma za mało azotu to następuje migracja azotu z dolnych części pędów do szczytowej, rosnącej części pędu. Objawia się to tym że liście w dolnej części pędu/krótkopędu robią się czerwone. Tutaj są żywozielone więc to nie brak azotu.
Też mam jedną borówkę na podratowaniu(odmiana Earliblue) bo w zeszłym sezonie była kupiona wczesną wiosną w okresie bezlistnym i w ogóle nie wypuściła liści w 2017. Dopiero na koniec sezonu pojawiły się oznaki życia. Dzisiaj już ładnie rośnie i liście też ma takie jak na powyższych zdjęciach ale w ogóle się tym nie przejmuję bo wiem że ma wszystko czego trzeba.
Awatar użytkownika
Arii
50p
50p
Od: 2 wrz 2015, o 13:23

Post »

Ok, dzięki za pomoc. Chyba macie racje.. Nie przejmować sie i pilnować tylko pH, to klucz do sukcesu
Bea_znad_morza
200p
200p
Od: 10 gru 2014, o 12:46

Post »

Zagadka lub ciekawostka.

Bluecrop młody nawieziony siarczanem amonu tydzień temu posypowo i podlany.

Obrazek

Osad wyglądał na nieorganiczny, rozpuścił się w wodzie i zmył. Był tylko na jednej borówce.

Przenawoziłam miejscowo? Borówka pozbywa się soli przez liście?
Pozdrawiam
Beata
ploplus
50p
50p
Od: 30 wrz 2016, o 22:05

Post »

Polecam 16 stronę tego wątku - miałem podobnie na wiosnę, też po siarczanie amonu (choć zastanawiałem się czy to nie grzyb). Ostatecznie niczego nie wycinałem i okazało się to dobrą decyzją.
Prawdopodobnie polałeś po krzaku.

viewtopic.php?f=34&t=104261&p=6010671&h ... t#p6010671
markis80
100p
100p
Od: 27 maja 2011, o 22:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

danter pisze:Kojarzycie ten nawóz pod borówkę ? Dostałem w gratisie w szkółce
Jakieś opinie ?

Wygląda jakYara Mila Complex - Hydrocomplex 12-11-18
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Albo ten z Lidla do trawnika, albo z Obi do krzewów jagodowych, albo, albo, albo...
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05

Post »

markis80 pisze:
danter pisze:Kojarzycie ten nawóz pod borówkę ? Dostałem w gratisie w szkółce
Jakieś opinie ?

Wygląda jakYara Mila Complex - Hydrocomplex 12-11-18
Wygląda jak przynajmniej 10 różnych nawozów ;:306
ploplus
50p
50p
Od: 30 wrz 2016, o 22:05

Post »

To może poprzez eliminację - nie wygląda jak Florovit do borówek ;:224
Bea_znad_morza
200p
200p

Post »

ploplus pisze:Polecam 16 stronę tego wątku - miałem podobnie na wiosnę, też po siarczanie amonu (choć zastanawiałem się czy to nie grzyb). Ostatecznie niczego nie wycinałem i okazało się to dobrą decyzją.
Ploplus, pamiętam tamten wątek. Ja też nie mam zamiaru się tym przejmować a tym bardziej nic wycinać (o zgrozo :!: ) borówkom. Chciałam tylko pokazać to ciekawe zjawisko. Kiedyś czytałam, że rośliny mogą się pozbywać nadmiaru soli przez liście i wygląda na to, że to też dotyczy borówek. Może ktoś pamięta jak nazywa się to zjawisko usuwania soli?

Nie podlewałam roztworem, nawoziłam posypowo. Nie ma możliwości, że liście zostały polane.

Arii, u mnie też na młodziutkich borówkach są takie liście jak na Twojej. Na dorosłych krzakach jest wszystko w porządku. Nie przejmuj się, nic jej nie będzie, to efekt upału i suszy. Samo przejdzie.

W ogóle wydaje mi się, że dobrze posadzona borówka należy do roślin, przy których im mniej się przejmujemy i "opiekujemy" tym lepiej dla rośliny.

A ta pierwsza borówka w białym pojemniku. Czy ona stoi na gruncie? Jeżeli tak to może lepiej ją zadołować z doniczką to korzenie będą miały lepszą i stabilniejszą temperaturę.
Pozdrawiam
Beata
Tomala3d
500p
500p

Post »

Zadziwi mnie plenność i zdolność do rodzenia na prawdę dużych owoców odmiany Chippewa. Posadziłem ją rok temu wiosną z pojemnika p9. Myślałem, że skoro to borówka pół wysoka, to wystarczy jej 4l doniczka na pierwszy sezon ale ona owocuje w tym sezonie bardzo obficie pomimo, że dalej rośnie w tej doniczce. Owoce większe niż u niejednej borówki wysokiej:

Obrazek

A tutaj odmiana KazPliszka. Wiem że mało kto ma ta odmianę ale dla ścisłości tak ona wygląda:

Obrazek

Dodam że na dwie kupione KazPliszki tylko jedna okazała się tą odmianą.
Bea_znad_morza
200p
200p

Post »

Tomala, a to moja Chippewa posadzona jesienią 2015 też z doniczki p9.

W tym roku po raz pierwszy spróbuję owoców bo w zeszłym ptaki były pierwsze :twisted:

Twoja ma niezłe tempo ;:138

Obrazek

A jak smakuje KazPliszka? Też mam, ale to jeszcze maluch posadzony w zeszłym roku. Kupiłam aby uczcić w ogrodzie ojca polskiej borówki.
Pozdrawiam
Beata
Tomala3d
500p
500p

Post »

Piękna Chippewa :)
KazPliszka jeszcze nie próbowałem. Ma dużo owoców, też była sadzona z p9 w tamtym roku i teraz rośnie w 12l pojemniku. Ma owoce inne z wyglądu bo to mieszaniec z borówką niską.
noka
200p
200p
Od: 2 lis 2011, o 20:48

Post »

Dziś zerwałem pierwsze borówki z odmiany Duke.

Obrazek

W ubiegłym roku pierwszy zbiór był 11.07.
pozdrawiam
Kazik
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”