Borówka amerykańska - 10 cz.
Re: Borówka amerykańska - 10 cz.
Jak dałeś nawóz do borówki i kwaśny torf to mają wszystko co potrzebują. Czerwone liście na wierzchołkach to zazwyczaj obrona przed słońcem. Takie małe borówki w środowisku naturalnym rzadko oglądają słońce. 21 czerwca jest najdłuższy dzień więc teraz masz najsilniejsze nasłonecznienie. Jak chcesz to możesz od południowej strony czymś osłonić aby w środku dnia ich nie wypalało ale po zielonej barwie dolnych liści widzę, że sobie jakoś radzą. Dramatu nie ma.
Nie używam. Nie interesują mnie.danter pisze:Kojarzcie ten nawóz pod borówkę ? Dostałem w gratisie w szkółce
Jakieś opinie ?
http://i64.tinypic.com/k9z0wg.png
http://i68.tinypic.com/9ie1p2.png
Od kilkunastu lat gromadzę choinki świąteczne, gałęzie, gałązki iglaste i kompostuję.
W kompostowniku (4x2x1,5 m) po lewej jest najgrubszy materiał pocięty na 5 - 10 centymetrowy odcinki, potem coraz cieńszy. Po prawej igły.
Po kilku latach nadaje się to po przesianiu do dawania do dołu na borówkę.
Arii,
Jakie masz pH podłoża?
Mam u siebie dwie borówki wysokie wyrzucone przez koleżankę po kilkuletnim katowaniu w zasadowej glebie. Dałem je na jesieni do dołu z kompostem iglastym, torfem i dostępną kwaśną ziemią. Teraz starsze liście są ciemnozielone, młodsze nieco jaśniejsze. Podlewam wodą opadową zakwaszoną octem spirytusowym, spożywczym. pH przy korzeniach 3,7.
Erwin,
Mam u siebie na reanimacji dwie borówki wysokie z identyczną historią. Są w pełnym słońcu, wsadzone w wytworzone przez mnie podłoże oparte na kompoście iglastym.Nie mają czerwonych liści. Starsze liście są ciemnozielone, młodsze nieco jaśniejsze. pH przy korzeniach wynosi 3,7. Obłożone są ściółką z przekompostowanego igliwia.
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Borówka jak ma za mało azotu to następuje migracja azotu z dolnych części pędów do szczytowej, rosnącej części pędu. Objawia się to tym że liście w dolnej części pędu/krótkopędu robią się czerwone. Tutaj są żywozielone więc to nie brak azotu.
Też mam jedną borówkę na podratowaniu(odmiana Earliblue) bo w zeszłym sezonie była kupiona wczesną wiosną w okresie bezlistnym i w ogóle nie wypuściła liści w 2017. Dopiero na koniec sezonu pojawiły się oznaki życia. Dzisiaj już ładnie rośnie i liście też ma takie jak na powyższych zdjęciach ale w ogóle się tym nie przejmuję bo wiem że ma wszystko czego trzeba.
Też mam jedną borówkę na podratowaniu(odmiana Earliblue) bo w zeszłym sezonie była kupiona wczesną wiosną w okresie bezlistnym i w ogóle nie wypuściła liści w 2017. Dopiero na koniec sezonu pojawiły się oznaki życia. Dzisiaj już ładnie rośnie i liście też ma takie jak na powyższych zdjęciach ale w ogóle się tym nie przejmuję bo wiem że ma wszystko czego trzeba.
Ok, dzięki za pomoc. Chyba macie racje.. Nie przejmować sie i pilnować tylko pH, to klucz do sukcesu
-
- 200p
- Od: 10 gru 2014, o 12:46
Zagadka lub ciekawostka.
Bluecrop młody nawieziony siarczanem amonu tydzień temu posypowo i podlany.

Osad wyglądał na nieorganiczny, rozpuścił się w wodzie i zmył. Był tylko na jednej borówce.
Przenawoziłam miejscowo? Borówka pozbywa się soli przez liście?
Bluecrop młody nawieziony siarczanem amonu tydzień temu posypowo i podlany.

Osad wyglądał na nieorganiczny, rozpuścił się w wodzie i zmył. Był tylko na jednej borówce.
Przenawoziłam miejscowo? Borówka pozbywa się soli przez liście?
Pozdrawiam
Beata
Beata
-
- 50p
- Od: 30 wrz 2016, o 22:05
Polecam 16 stronę tego wątku - miałem podobnie na wiosnę, też po siarczanie amonu (choć zastanawiałem się czy to nie grzyb). Ostatecznie niczego nie wycinałem i okazało się to dobrą decyzją.
Prawdopodobnie polałeś po krzaku.
viewtopic.php?f=34&t=104261&p=6010671&h ... t#p6010671
Prawdopodobnie polałeś po krzaku.
viewtopic.php?f=34&t=104261&p=6010671&h ... t#p6010671
Wygląda jakYara Mila Complex - Hydrocomplex 12-11-18danter pisze:Kojarzycie ten nawóz pod borówkę ? Dostałem w gratisie w szkółce
Jakieś opinie ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Albo ten z Lidla do trawnika, albo z Obi do krzewów jagodowych, albo, albo, albo...
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wygląda jak przynajmniej 10 różnych nawozówmarkis80 pisze:Wygląda jakYara Mila Complex - Hydrocomplex 12-11-18danter pisze:Kojarzycie ten nawóz pod borówkę ? Dostałem w gratisie w szkółce
Jakieś opinie ?

-
- 50p
- Od: 30 wrz 2016, o 22:05
To może poprzez eliminację - nie wygląda jak Florovit do borówek 

-
- 200p
Ploplus, pamiętam tamten wątek. Ja też nie mam zamiaru się tym przejmować a tym bardziej nic wycinać (o zgrozoploplus pisze:Polecam 16 stronę tego wątku - miałem podobnie na wiosnę, też po siarczanie amonu (choć zastanawiałem się czy to nie grzyb). Ostatecznie niczego nie wycinałem i okazało się to dobrą decyzją.

Nie podlewałam roztworem, nawoziłam posypowo. Nie ma możliwości, że liście zostały polane.
Arii, u mnie też na młodziutkich borówkach są takie liście jak na Twojej. Na dorosłych krzakach jest wszystko w porządku. Nie przejmuj się, nic jej nie będzie, to efekt upału i suszy. Samo przejdzie.
W ogóle wydaje mi się, że dobrze posadzona borówka należy do roślin, przy których im mniej się przejmujemy i "opiekujemy" tym lepiej dla rośliny.
A ta pierwsza borówka w białym pojemniku. Czy ona stoi na gruncie? Jeżeli tak to może lepiej ją zadołować z doniczką to korzenie będą miały lepszą i stabilniejszą temperaturę.
Pozdrawiam
Beata
Beata
-
- 500p
Zadziwi mnie plenność i zdolność do rodzenia na prawdę dużych owoców odmiany Chippewa. Posadziłem ją rok temu wiosną z pojemnika p9. Myślałem, że skoro to borówka pół wysoka, to wystarczy jej 4l doniczka na pierwszy sezon ale ona owocuje w tym sezonie bardzo obficie pomimo, że dalej rośnie w tej doniczce. Owoce większe niż u niejednej borówki wysokiej:

A tutaj odmiana KazPliszka. Wiem że mało kto ma ta odmianę ale dla ścisłości tak ona wygląda:

Dodam że na dwie kupione KazPliszki tylko jedna okazała się tą odmianą.

A tutaj odmiana KazPliszka. Wiem że mało kto ma ta odmianę ale dla ścisłości tak ona wygląda:

Dodam że na dwie kupione KazPliszki tylko jedna okazała się tą odmianą.
-
- 200p
Tomala, a to moja Chippewa posadzona jesienią 2015 też z doniczki p9.
W tym roku po raz pierwszy spróbuję owoców bo w zeszłym ptaki były pierwsze
Twoja ma niezłe tempo

A jak smakuje KazPliszka? Też mam, ale to jeszcze maluch posadzony w zeszłym roku. Kupiłam aby uczcić w ogrodzie ojca polskiej borówki.
W tym roku po raz pierwszy spróbuję owoców bo w zeszłym ptaki były pierwsze

Twoja ma niezłe tempo

A jak smakuje KazPliszka? Też mam, ale to jeszcze maluch posadzony w zeszłym roku. Kupiłam aby uczcić w ogrodzie ojca polskiej borówki.
Pozdrawiam
Beata
Beata
-
- 500p
Piękna Chippewa 
KazPliszka jeszcze nie próbowałem. Ma dużo owoców, też była sadzona z p9 w tamtym roku i teraz rośnie w 12l pojemniku. Ma owoce inne z wyglądu bo to mieszaniec z borówką niską.

KazPliszka jeszcze nie próbowałem. Ma dużo owoców, też była sadzona z p9 w tamtym roku i teraz rośnie w 12l pojemniku. Ma owoce inne z wyglądu bo to mieszaniec z borówką niską.
Dziś zerwałem pierwsze borówki z odmiany Duke.

W ubiegłym roku pierwszy zbiór był 11.07.

W ubiegłym roku pierwszy zbiór był 11.07.
pozdrawiam
Kazik
Kazik