Zagospodarowanie części lasu za działka
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 cze 2018, o 13:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zagospodarowanie części lasu za działka
Witam,
mam takie pytanie, mam las za domem od strony tarasu, część za siatką nie ukrywam że wygląda fatalnie, chciałem ją nieco poprawić tj położyć agrowłóknine, posadzić kwiaty i krzewy owocowe. Jest to zgodne z prawem? Nie chciałbym mieć z tego tytułu problemów zwłaszcza że sąsiedzi są różni ;)
Proszę od rady
Pozdrawiam
mam takie pytanie, mam las za domem od strony tarasu, część za siatką nie ukrywam że wygląda fatalnie, chciałem ją nieco poprawić tj położyć agrowłóknine, posadzić kwiaty i krzewy owocowe. Jest to zgodne z prawem? Nie chciałbym mieć z tego tytułu problemów zwłaszcza że sąsiedzi są różni ;)
Proszę od rady
Pozdrawiam
Re: Zagospodarowanie części lasu za działka
Lemoniadowy,
Zapytaj się w urzędzie kto jest właścicielem tego terenu i dogadaj się z nim.
Zapytaj się w urzędzie kto jest właścicielem tego terenu i dogadaj się z nim.
-
- 0p - Nowonarodzony
Dzięki za odpowiedź
las jest własnością gminy, wydaje mi się że w związku z tym chyba nie bardzo mogę cokolwiek robić:(

W lasach panstwowych jest zakaz niszczenia ściółki, grozi to grzywną. Las ma charakterystyczny dla siebie podszyt i runo, to nie tylko drzewa. i nie można ich zmieniać, gospodarowanie w lasach odbywa się na podstawie planu urządzenia lasu, także w lasach prywatnych, i chyba nigdy nie dopuszcza się wsadzania roślin ozdobnych, pozbywania się na długi czas ściółki itd. - to może wiązać się ze zmianą sposobu użytkowania a lasy chronione są poprzez nakaz ich zagospodarowywania w kierunku leśnym, chyba że chce się odlesić ten teren a to długa droga.. Lepiej nic nie zmieniaj jeśli to nie Twój teren...
-
- 0p - Nowonarodzony
Serdecznie dziękuję za odpowiedź, wyczerpująca. W takim razie nie ruszam tego, no może gałęzie z powalonych drzew nieco przesunę i tyle