Nowe życie w starej chatce cz.III

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Nowe życie w starej chatce cz.III

Post »

Kasiu nie tylko róże żrą szkodniki, wczoraj znalazłam takiego czarno-czerwonego co na moich oczach wp....liście borówki amerykańskiej. Nigdy nic ją nie jadło. Na wielu chwastach mam czarną mszycę ale tam niech sobie siedzą ;:222 Glebogryzarka to świetny wynalazek, mam trochę mniejszą też i sama nią ryję :D Tej pewnie też nie chwyciłabym się...ale i moja mną czasem rządzi :;230 Latarenka jak zwykle gustowna...i tania :D
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasieńko, uwielbiam opowieści z warzywnikiem w tle, więc gorąco dopinguję w tym temacie. Czekam też na fotki, bo warzywniki to moje małe kuku :wink: Mój na jesieni też przejdzie małą metamorfozę, bo już wymaga z wielu powodów.
Powojniki podziwiam ;:108
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wydrzeć trawnikowi kawałek ziemi to nie lada wyzwanie :;230
Piękne masz powojniki, ja też mam ale ile mi zginęło, jak nie jakiś uwiąd to nornice podgryzają, Pilu zginął i Błękitny Anioł ....ale kupuje następne :wink: Sliczne róże masz :lol: ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Kasiu M pracowity, to warzywnik będzie miał wzorcowo przygotowaną glebę. ;:108 Nie lubisz chemii, a chcesz malwy. :wink: One to dopiero chorują na rdzę i bez chemii co dwa tygodnie, to właściwie nie będą cieszyć kwiatami. ;:108
Róże piękne, szczególnie Angelika. ;:oj U mnie już mają czarną plamistość. ;:222
Miłych chwil w ogrodzie. ;:168
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Iwonko z tymi starociami stał ojciec z synem, zapytałam o cenę, ojciec powiedział 3 zł, na co syn się zbulwersował, ale słowo się rzekło i nie mógł zmienić ceny, pewnie później ojcu wygarnął :;230 :;230 :;230

Lucynko dziękuję :) Różyczki przekwitają, zdecydowanie za szybko :( Znowu trzeba będzie czekać rok ;:145
Malwy nie moje, zdjęcie z internetu; takie chciałabym kiedyś mieć z jednej strony domu.

Marysiu skoro Twoja Tobą rządzi, to ja naszej na pewno nie tknę, niech eM sobie nią rządzi, moja jest kosiarka ;:108

Małgosiu trochę poczekasz na te fotki ;:306 Marzy mi się taki duży warzywnik bez chwastów, jak u niektórych z Was.

Karolinko dziękuję :) Do tej pory eM walczył szpadlem, teraz będzie łatwiej i szybciej ;:108

Soniu serio, pamiętam z dzieciństwa u sąsiadki rząd malw i nie sądzę żeby czymś pryskała, ale może 25 lat temu nie było tych wszystkich chorób, eee, skoro tak, to ja się jeszcze zastanowię... Dziękuję.

Dzisiaj działaliśmy kulinarnie.
Zrobiłam marynowane czereśnie do mięs i dżemy z czereśni, agrestu z domieszką czarnej porzeczki i truskawek (wszystko z naszej działeczki).
Później poszliśmy narwać lipy. Podlaliśmy cały ogród, bo susza nadal.
Jutro zrobię kolejne dżemy, ale tym razem inne i może jeszcze tych marynowanych czereśni, bo szybko się robi.

Obrazek

Obrazek

Mniam
Obrazek

I kwiatki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Kasiu mam zaprzyjaźniony ogród i żadna malwa bez oprysków nie ma racji bytu. Już były z własnego siewu, z B. w kapersach, sadzonki ze szkółki, wszystkie jednakowo chorują na rdzę. Właścicielka jest uparta i hoduje, ale malwy żałośnie wyglądają. ;:174
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu to ja podziękuję za te malwy, jest tyle innych kwiatów, że coś wybiorę :D ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu u Ciebie zawsze można coś pooglądać i coś nowego spróbować :D Jak marynujesz te czereśnie, no i czy je próbowałaś już :?: Ścieżka jest atrakcyjnym tłem do zdjęć ;:215
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj :wit . Tego roku drzewa owocowe obsypane są owocami ;:oj . Jest ich mnóstwo ;:138 . Szkoda, że nie mam takiej czereśni ;:173 . Za to dostało mi się z nową działką kilka wiśni i jakaś taka drobna czereśnia. Robiłam ostatnio soki a na takie marynowane nie ma u mnie amatorów ;:131 . Powojniki pięknie się u Ciebie zadomowiły, no i róże ;:215 . Bardzo fajna ta latarenka ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu takie czereśnie robiłam pierwszy raz, ale my lubimy wszelakie konfitury do mięs i serów, jak np. żurawina, dynię marynowaną, więc może i to nam posmakuje. Jak nie będzie dobre, to nic nie tracę, kilka zł dosłownie.
Przepis tutaj: https://smacznapyza.blogspot.com/2016/0 ... owane.html

Ewelinko moje stare drzewa widać, że owocują co dwa lata, i w tym roku jest mnóstwo owoców, jabłka znowu będziemy taczkami na kompostownik wozić. Czereśni dużo jemy, rozdajemy, a i tak nic nie ubywa, dlatego poszukałam nowych przepisów na przetwory :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu! Dziękuję za przepis i ciekawa jestem czy można zrobić z octem jabłkowym? taki spirytusowy nie przejdzie mi przez gardło bo mam uszkodzona krtań ;:131
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu myślę że tak. Jest tylko 100 ml octu i ta zalewa jest słodka.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu to może zrobię na próbę :D Lubię słodkie dodatki do mięs :D
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Kasiu ale smakołyki narobiłaś ja tylko kompociki z czereśni. Chętnie bym tez takie zrobiła jakbyś i dała przepisik ;:196 Pozdrawiam Ciebie :)
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu przepis na marynowane czereśnie tutaj: https://smacznapyza.blogspot.com/2016/0 ... owane.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”