Pomidory-choroby i szkodniki cz.17

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Merkor
100p
100p
Od: 18 kwie 2016, o 17:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.17

Post »

Obecne pH:

Obrazek

Obrazek

Chodzi się między roślinkami dodatkowo susza to i klepisko :( Jutro postaram się lekko zruszyć ziemię by nie uszkodzić pomidorów.
inga_beta
200p
200p
Od: 15 maja 2014, o 08:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Są otwory. Wszystko jest z pzresadzaniem tak jak trzeba. Wczesniej też przesadzałam takie duże. A mam wszystkich 17. Oprócz nich zachorowały ma 2 nieprzesadzane.
W takiej sytuacji gdy w ciagu dnia usycha tyle zdrowych pomidowrów, przychodzi mi na myśl tylko klątwa.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

inga_beta pisze:Ratunku!
Czego brakuje moim pomidorom? Jest to tylko na sibirsky, Pozostałe są w porzadku. On ma pojemnik 10 l z dodatkiem obornika, innych nawozów nie dawałam. Na razie podlałam wieloskładnikowym 3g/l. Opryskac nim? Te braki nie pasują mi do żadnych opisów .
Mam też niedobory u betaluxa, ale on miał bardzo mały pojemnik bez nawozów. Przesadziłam go do zmiemi z obornikiem i myślę że sobie poradzi
Tak napisała niecałe 60 godzin temu. Betalux dostał wieksze mieszkanko, co powinno wpłynąć na poprawę kondycji. Coś niefajnego musi być w ziemi albo w tym oborniku.

Merkor to b.wysoko i z tego biorą się te wszystkie niedobory. Napisałeś, że ziemia została wymieszana z kredą a wapń jest silnym antagonistą wielu makro i mikroelementów.

Obrazek Obrazek

Musisz obniżyć odczyn bo bez tego żadne dokorzeniowe nawożenie nie spełni swojej roli. Pozostaje wyłącznie dolistne. Dołączona tabelka pomoze Ci w doborze nawozów.
Awatar użytkownika
Merkor
100p
100p

Post »

Czyli nie pozostaje mi nic innego jak kontynuowanie podlewania z kwaskiem cytrynowym oraz nawożenie dolistne a na następny sezon lepsze przygotowanie podłoża.

Czy 1-2 torebki kwasku cytrynowego na 10l wody nie jest przesadą, a może zwiększyć ilość kwasku w wodzie, nigdy tak nie robiłem a niechciałbym im bardziej zaszkodzić.
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

inga_beta pisze:Są otwory. Wszystko jest z pzresadzaniem tak jak trzeba. Wczesniej też przesadzałam takie duże. A mam wszystkich 17. Oprócz nich zachorowały ma 2 nieprzesadzane.
W takiej sytuacji gdy w ciagu dnia usycha tyle zdrowych pomidowrów, przychodzi mi na myśl tylko klątwa.
Może przypadkiem przelałaś ?
Za dużo wody w podłożu = za mało powietrza = więdniecie rośliny
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

inga_beta

Jedyne co przychodzi mi na myśl w przypadku Twoich pomidorów to to,że zostały solidnie przenawożone.
Takie galopujące schnięcie świadczy o za dużej dawce obornika.
Tym bardziej,że są w donicach i przy takich temperaturach jakie są obecnie ziemia szybko wysycha.
A jeszcze pisałaś o podlaniu wieloskładnikowym nawozem.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Merkor pisze:....
Wyjdzie lepiej i taniej jak kupisz taki żółty pehametr za 4 dychy https://www.google.pl/search?q=pehametr ... e&ie=UTF-8 i zaczniesz stosować kwas siarkowy-elektrolit po 12zł/5l. Dobrze jest też kupić bufor ok ph6 do kalibracji przyrządu.
Awatar użytkownika
Merkor
100p
100p

Post »

kaLo

Dobrze zrozumiałem?

moderacja/K

Kwas siarkowy jest żrący a to chyba nie najlepszy pomysł dla pomidorów.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zrozumiałeś dobrze. Za pehametr głowy nie dam, ale pewnie nie będzie gorszy od papierków czy Helliga. Elektrolit kupisz w każdym motoryzacyjnym. Ja kupuję butle 5l za 12 zł. Taki kwas ma stężenie 36% i świetnie nadaje się do zakwaszania wody. Używam go od kilku lat i udało mi się zbić pH z 7,6 do 7,1 więc nie jest to takie proste. Wodę zakwaszoną do ph5,5-6,0 dostają nie tylko pomidory i papryka ale też agresty, maliny i porzeczki. pH 3,5-4,0 podlewam borówki. Woda ze studni głębinowej na działkach ma 7,6-7,7.

Tutaj zapraszam do dyskusji :arrow: viewtopic.php?p=6046609#p6046609
Awatar użytkownika
szamanicaaa
100p
100p
Od: 2 mar 2013, o 00:43

Post »

Obrazek

Obrazek

Co to za choroba? Pomidory rosną w tunelu foliowym,ziemia była odkażona,pomidory po posadzeniu opryskane miedzianem-potem był oprysk Amistar Opti,a potem był znowu Miedzian.Sadzonka była zdrowa i piękna własnoręcznie wyhodowana.Nie wiemy jak sobie z tym poradzić-pomóżcie proszę postawić właściwą diagnozę i zalecić odpowiedni oprysk czy podpowiedzieć inne zalecenia.
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

To są dolne/najstarsze liście ?
Pokaż zdjęcie całego krzaka.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmm, może i choroba ale nie z powodu jakiegoś patogenu tylko z nieodpowiednich warunków uprawy lub nawożenia. Takie zasychanie liści między nerwami wynika z ostrego niedoboru jakiegoś pierwiastka albo dużego nadmiaru innego, który blokuje pobieranie tego pierwszego. Analiza gleby była robiona? To na razie tyle bo z wyglądu jednego liscia może wróżyć tylko ten co ma kryształową kulę.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

W produkcji towarowej ja zaryzykowałem i zero oprysków, tak mają się namłodsze nasadzenia:
Obrazek
Nieco starsze, także bez ingerencji chemicznej:

Obrazek
Zaś na próbę wziąłem nieco nasion amatorskich, to prawie porażka wirusy i inne patogeny, no i nie wytrzymują temperatury, która obecnie jest wysoka.

Obrazek
Dla mnie jest taki wniosek, jeśli ja uprawiam pomidory na sprzedaż bez chemii i na tym wychędzę, to dlaczego amatorsko nie można tak jak ja?,
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ile lat doświadczenia masz w uprawie pomidorów? Może stąd wynika różnica, że u Ciebie rośnie a u kogoś kto zaczyna nie rośnie i rosnąć nie będzie, dopóki się nie nauczy? Jak sam napisałeś, jest róznica pomiedzy nasionami profesjonalnymi a amatorskimi, chociaż jak widzę na zdjeciach, Witkowi Faworytowi jakoś to nie przeszkadza i u niego dobrze rosną te i te.
Balbina72
100p
100p
Od: 22 maja 2018, o 15:10

Post »

Witam

Niedobór magnezu czy coś innego mu dolega jak myślicie?
Dodam , że jest to na ostatnim liściu w przypadku dwóch krzaków w foliaku.
Obrazek
Obrazek

Będę wdzięczna za pomoc w diagnozie
Pozdrawiam
Agnieszka
Pozdrawiam.
Agnieszka.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”