Pomidory-choroby i szkodniki cz.17
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.17
inga_beta może łaskawie pokażesz zdjęcia całej rośliny, stożka wzrostu a nie kawałek starego liścia. Jeżeli rosną w donicach to nawet kolor donicy ma znaczenie. Uwierz lub nie , ale nikt z nas nie ma kryształowej kuli. Ja takie posty po prostu pomijam.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Merkor albo nie mogą dostać się do obornika albo coś im w tym przeszkadza, np pH i są niedożywione, albo.... Skąd miałeś obornik i słomę na powierzchni ziemi? Masz pewność, że jest bez herbicydów?
Spróbuj podać wieloskładnik dolistnie i nadal próbuj woda z kwaskiem. Ktoś tu kiedyś pisał o większych dawkach niż ja daję ( pH około 7 ), trzeba poszukać.
Mirku, dziękuję za zastąpienie mnie i odpowiedź w sprawie SZW - zrobiłeś to perfekcyjnie

Spróbuj podać wieloskładnik dolistnie i nadal próbuj woda z kwaskiem. Ktoś tu kiedyś pisał o większych dawkach niż ja daję ( pH około 7 ), trzeba poszukać.
Mirku, dziękuję za zastąpienie mnie i odpowiedź w sprawie SZW - zrobiłeś to perfekcyjnie

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
Nadal podlewaj zakwaszoną wodą. Jeżeli nawożenie to tylko pozakorzeniowe, jak napisała Beata, bo z powodu wysokiego pH pomidory i tak nie są w stanie korzystać z tego co w ziemi. Na kilku fotkach czubki mają żywo zielone więc jest nadzieja, że się ogarną.
whitedame kaLo
Dzięki bardzo za zainteresowanie. Wiem, że ciężko jednoznacznie stwierdzić czego im brakuje konkretnie ale jaki nawóz dolistny w tej fazie rozwoju byście polecili? Obecnie posiadam tylko Florovit w granulkach oraz gnojówki z pokrzywy i mniszka lekarskiego więc i tak muszę coś dokupić.
Dzięki bardzo za zainteresowanie. Wiem, że ciężko jednoznacznie stwierdzić czego im brakuje konkretnie ale jaki nawóz dolistny w tej fazie rozwoju byście polecili? Obecnie posiadam tylko Florovit w granulkach oraz gnojówki z pokrzywy i mniszka lekarskiego więc i tak muszę coś dokupić.
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
Florovit do pelargoni lub florovit do pomidorów i papryki. W płynie.
Pozdrawiam ;)
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Ten uniwersalny jest całkowicie bez fosforu .
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Proponuję interwencyjny Magiczna Siła (NPK 9-9-36) z mieszaniną mikroskładników - prod.SubstralMerkor pisze:whitedame kaLo
jaki nawóz dolistny w tej fazie rozwoju byście polecili? Obecnie posiadam tylko Florovit w granulkach oraz gnojówki z pokrzywy i mniszka lekarskiego więc i tak muszę coś dokupić.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
-
Jak przesadzałas to miał korzenie? Wywierciłaś otwory w dnach wiaderek? Jak były podlewane?
Merkor Na historyjce obrazkowej przedstawionej wcześniej twoje pomidory są zacienione tylko gdzie niegdzie widać plamki światła. Czy posadziłeś je pod drzewami?
Merkor Na historyjce obrazkowej przedstawionej wcześniej twoje pomidory są zacienione tylko gdzie niegdzie widać plamki światła. Czy posadziłeś je pod drzewami?
kaLo
Tylko 4 krzaki są zacienione od godziny około 15 reszta cały dzień na słońcu. Prawie wszystkie tak samo wyglądają a jeden w cieniu nawet lepiej niż reszta na słońcu cały dzień.
Krzak który jest cały dzień na słońcu:

Reszta krzaczków również powoli dostaje charakterystyczne lekko żółtawe plamki prawdopodobnie od niedoborów, jutro jadę po Substral.

Tylko 4 krzaki są zacienione od godziny około 15 reszta cały dzień na słońcu. Prawie wszystkie tak samo wyglądają a jeden w cieniu nawet lepiej niż reszta na słońcu cały dzień.
Krzak który jest cały dzień na słońcu:

Reszta krzaczków również powoli dostaje charakterystyczne lekko żółtawe plamki prawdopodobnie od niedoborów, jutro jadę po Substral.

Wszystkie 6 które przesadziłam w piątek mi padają. Wszystkie były zdrowe
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Czyli co, zwiędły krzaki ?, czy coś innego ?
Pozdrawiam, Mirek
-
inga_beta nie mam pojecia co się dzieje. To z pewnościa nie są niedobory bo one nie wykańczają rośliny w ciagu 2 dni po przesadzeniu. W jaką ziemię przesadzilaś i ile dałaś tego obornika w stosunku do ilości ziemi? Nie czuć z donicy ostrej woni amoniaku? Jeszcze raz pytam czy są otwory odpływowe ?
Merkor zmierz znowu pH. Czemu ta Twoja grządka z pomidorami wygląda jak udeptane klepisko?
Merkor zmierz znowu pH. Czemu ta Twoja grządka z pomidorami wygląda jak udeptane klepisko?
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Inga,cieniujesz tego Betaluxa?
Przesadzanie tak dużego krzaka to spore ryzyka a do tego te upały.
Zapewniłaś im przewiew i ciągły cień?
Ja przesadzałam kiedyś duży krzak pomidora i nie było większych problemów ale przez tydzień mieszkał w ciągłym cieniu i miał stale wilgotne podłoże.
Przesadzanie tak dużego krzaka to spore ryzyka a do tego te upały.
Zapewniłaś im przewiew i ciągły cień?
Ja przesadzałam kiedyś duży krzak pomidora i nie było większych problemów ale przez tydzień mieszkał w ciągłym cieniu i miał stale wilgotne podłoże.
Pozdrawiam Magda