Róże w ogrodzie 2016

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże w ogrodzie 2016

Post »

Witaj Majeczko - co tam u Ciebie w ogrodzie , jak przezimowały róże , i czy masz już pierwsze kwitnienia pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzień dobry wszystkim. :wit

Dziękuję wam, że pamiętacie o mnie. ;:196
Z pisaniem na forum czekałam aż do dnia kiedy zakwitnie mi chociaż jedna róża.
A, jak już zakwitła, to niemoc ogarnęła fotosik. :;230
Zdjęcia zrobione postaram się znaleźć czas żeby je wam wstawić.

Dorotka, Julka mi padła a, tak się cieszyłam. No nic na jesieni zamówię ją ponownie. ;:108

Sabinko, minęło dużo czasu, róże dały sobie radę. Dziś porosły całkiem ładne krzaczki. :tan

Lemeczko ;:196 jak się cieszę, że się odezwałaś. Myślałam nie raz co u Ciebie, jak tam różany zakątek ?
zrealizowałaś swoje zamiary ?
A w ogóle, to otwórz wątek bo brak mi Twoich widoczków. ;:65 ;:65

Gosia, mi padła jedna z Edenek. To moja wina, bo nie zrobiłam jej kopczyka. ;:131 Trudno mam miejscówkę na coś ciekawego.
Do jesieni mam się nad czym zastanawiać. Pozostałe róże ładni się rozbujały. :D

Aniu, Batsheba musi mieć podporę. Może jeszcze w pierwszym sezonie się obędzie, ale w następnym już musi się o coś opierać.
Ja mam grube pręty metalowe, do których podwiązuję pędy róż. Batsheba rośnie bardzo szeroko więc dostała dodatkowo ozdobną podporę z Biedronki. ;:215 Może na zdjęciu będzie ją widać. Cyknę ją przy okazji jak będę robić zdjęcia Batshebie.

Alutka i Ty jesteś ;:196 super, cieszę się że będziemy mogli oglądać Twoje piękne róże. ;:170

Basiu, na szaleństwo kwitnienia róż musiałam jeszcze długo czekać. Przebierałam nóżkami, a w wolnych chwilach oglądałam na forum co u kogo już zakwitło. :D

Teresko, ogólnie róże dobrze przezimowały, ale rabatowe i wielkokwiatowe cięłam nisko.
Straciłam kilka róż, a właściwie nie zdecydowałam się ich trzymać, bo mocno podmarzły.
Staram się stopniowo pozbywać róż wielkokwiatowych, bo one prędzej czy później i tak mi wypadają. Mam za zimny ogród.
Pierwsze kwiaty pokazały Munstead Wood i Daecy Busel a, nieco później już kolejne pokazywały swoje kwiaty. :tan

Wstawiam najpierw zaległe fotki z maja :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia z czerwca wstawię następnym razem.
Do popisania ;:196
Awatar użytkownika
Kacper1999
200p
200p
Od: 19 lut 2018, o 22:03

Post »

Pięknie ! Nie mogłem się doczekać zdjęć Twoich róż i Twego ogrodu ! Czekam na więcej ! :) Pozdrawiam !
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też czekam na więcej, żeby nasycić swoje zmysły ;:433 ;:433 ;:433 ;:433 . Cuuudownie u Ciebie ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
bejsonki84
200p
200p
Od: 7 maja 2014, o 11:09

Post »

Wreszcieeeee ;:oj . Fajnie, że mogę z rana nasycić oczy Twoim pięknym ogrodem ;:167 . On zachwyca nawet gdy nie kwitną róże ;:167 . Zazdroszczę Ci tak uporządkowanych widoczków - u mnie w każdym kącie coś lezy :roll:
Nawet szopa na drzewo jest piękna ;:108
Pozdrawiam Werka
Po­cie­szam się myślą, że zwierzęta ni­jakiej świado­mości nie mają, bo byłoby jeszcze więcej zroz­paczo­nych is­tot na świecie.
Wisława Szymborska
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ja też już wiszę na płocie w oczekiwaniu na ciąg dalszy ;:168 Widoki z twojego ogrodu bardzo pobudzają wyobraźnię ;:167
A przy okazji jak się nazywa ten blado różowy powojnik?
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Majeczko, ale widoki masz niesamowite! Ogród cudownie uporządkowany, ład i czysto! ;:167
Oj z tym przebieraniem nóżkami, to świetnie Cię rozumiem... ale już doczekałaś się róż...
Moje niektóre niestety już przekwitają (te wielkie), ale jeszcze kilka na pewno pokwitnie długo. ;:333
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Dzień dobry ;:196

Kacper witaj i zapraszam :D

Daysy to prawda z tym nasyceniem zmysłów, na moje najbardziej działa kolor. ;:168

Werko uporządkowane widoczki, to konsekwencja wyboru roślin, które mam w ogrodzie. ;:173

Aprilku powojnik o który pytasz to wcześnie kwitnący Clematis Innocent Blush PBR. ;:196

Basiu ja mam jeszcze takie odmiany róż, które dopiero pokazały zielone pączusie jak np. Soul :;230

Dziś zdjęcia z czerwca.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwszy kwiatuszek na Scarborough Faiir :D podoba mi się :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
Kacper1999
200p
200p
Od: 19 lut 2018, o 22:03

Post »

Twoje róże to cudo ! Piękne ! Nie mogę się nadziwić i napatrzyć ;:138 można oglądać, oglądać, oglądać i się zachwycać ! ;:167
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Majeczko, widoki masz nieziemskie ;:138 ;:180 Prawda, że Darcey Bussel jest prześliczna?
Jak to? Julka Ci padła? Moja co prawda ma dwa marne i małe badylki, ale chyba jakiś kwiat będzie. Jeden pąk ma już kolorek, ale wygląda na trochę niewydarzony. Zobaczę, czy się w ogóle rozwinie ;:65 Jestem bardzo ciekawa tej róży, a jednocześnie trochę zawiedziona, bo spodziewałam się lepszej jakości sadzonki ;:65 .
Na dodatek pomyliłam Emily Bronte z The Mill on the Floss :;230 Tę pierwszą miałam posadzić przy tarasie ze względu na kolor i kształt kwiatów. Natomiast The Mill on The Floss miała rosnąć za Ascotami, bo i kolorem i kształtem kwiatów by tam pasowała. A przez moje zaćmienie umysłu, wylądowała właśnie przy tarasie. Pomieszałam totalnie ;:219 i chyba jesienią będę musiała je przesadzić ;:223
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju i tu się z Tobą zgadzam, konsekwencja jest podstawą ładu i porządku, ponieważ u mnie jej brak, to przychodzę do Ciebie, żeby popatrzeć na cudownie uporządkowany, prześliczny ogród ;:108
Może się w końcu czegoś nauczę ;:333
Ach te Twoje zdjęcia, prześliczne , piękne masz te "paliki" https://images82.fotosik.pl/1089/485f4d0ee7f7427a.jpg , dodały rabacie smaczku, ;:138 ;:138 , jesteś moim guru ogrodowej elegancji ;:180 ;:180 ;:180
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dobry :wit
muszę nadgonić wstawianie zdjęć z trzech dni wstecz i dopiero będę mogła pokazać ogród i róże jak wyglądają dziś.
Każdy dzień przynosi zmianę barw na rabatach różanych, nie mogę oderwać oczu od tych miejsc.
Jeszcze jedno, przepraszam za nie pisanie w waszych wątkach, postaram się to nadrobić. ;:196

Kacper zaglądaj, zaglądaj jeżeli tylko masz ochotę. Chyba będziesz kolejnym fanem róż :;230

Dorotka nie tylko Darcey Bussel jest prześliczny James L. Austin też ;:333 Proncess Anne również ;:333 i wiele innych Austinek.
Julce dałam wszystko co powinna dostać, ale niestety wszystkie patyczki sczerniały. Bardzo żałuję, tak ją chciałam, dostała specjalną miejscówkę i niestety nie dała rady. Druga mi się trafiła z chorobą wirusową. Na dziś wyleczyłam się z róż kupowanych wiosną.
Pomyłki w sadzeniu hahaha ;:306 ale czy kwitek który mi się tak podobał należy do Emily Bronte :D

Daysy no nie ale żeś wymyśliła ;:306 guru od ogrodowej elegancji ;:306 Na zdjęciach nie wiać wszystkich niedociągnięć ;:185 ale prawą jest, że wiele roślin i odmian róż mnie nie zadawala i już ;:173 A, jak nie zadawala, to ich nie mam. ;:224
Paliki się podobają, poprosiłam zaprzyjaźnionych panów żeby mi je zrobili. Ja kupiłam groty, a oni resztę i wyszło to co chciałam.
Teraz są widoczne, bo jeszcze róże nie porosły, ale to niebawem się zmieni.
CPM dobiła już do kuli na paliku. :;230

Wstawiam zdjęcia z 4 czerwca, w tym dniu rano było śliczne słonko, nie raziło i można było cykać i cykać...... ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn ;:108
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Majko- powiem Ci, że masz tak nieprzyzwoicie czysto ;:oj , że jak myślę o swoich nieuporządkowanych rabatach, to trochę ( a nawet więcej niż trochę)mi wstyd. A jeszcze bardziej mi wstyd, gdy sobie pomyślę, że w tym temacie na pewno w najbliższym dziesięcioleciu nic się nie zmieni. Zachwycam się nieustannie nie tylko Twoimi różami , ale właśnie całym ogrodem. Piszesz o Batshebie, o tym że potrzebuje solidnej pergoli. Moja taką właśnie dostała. Już Ci zakwitła?
Proszę, podpisuj swoje zdjęcia, jest ich tyle, że nie sposób wszystkie znać, a chętnie dowiedziałabym się, co za cudeńka prezentujesz.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maja mów co chcesz, ja wiem swoje ;:108 . Ja też nie pokazuję wszystkiego w ogrodzie, ale przypuszczam, że nawet te Twoje "niedociągnięcia" lepiej wyglądają jak mój kochany miszmasz, który pokazuję ;:306
Paliki pierwsza klasa, naprawdę baaardzo mi się podobają. Ja też choruję na CPM, myślę, że jesienią zgłoszę się po nią i kilka innych.
Mojego męża też wciągnęło i ostatnio pytał się kiedy nowe róże zapraszam do siebie :;230 Świat staje na głowie ;:306 Juz planuje nowe pergole ;:224
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa :wit dziękuję za miłe słowa. ;:196 Batsheba kwitnie od początku czerwca i jak do tej pory kwiaty się jeszcze nie osypały.
Ta o której piszę, jest posadzona pod płotkiem koło St. Swithuna czasami widać ją na zdjęciach. Bardzo fajnie wybarwiają się kwiaty w tym sezonie. Jej charakterystyczny ciepło morelowy, pomarańczowy kolorek jest tylko przez chwilę, później przechodzi jej środeczek w brzoskwiniowy odcień, a na końcu kwiat ma prawie kremowy kolor.
Bardzo mi się te jej kolorki podobają. ;:215 Jak przekwitnie St. Swichun, to skrócę jej pędy wtedy Batsheba zostanie bardziej wyeksponowana. Rośnie bardzo szeroko, jak mogłam, to podwiązałam jej pędy do podpór, ale i tak wyłażą już nowe pędy na samym dole.
Ewa z podpisywaniem zdjęć mam kłopot, bo to zabiera mi sporo czasu. Zawsze chętnie odpowiadam na pytania co do odmian widocznych na zdjęciu.
Mogę obiecać, że nowe odmiany będę podpisywać. Te, które mam od dawna pominę, bo na pewno wszyscy je znają. ;:196

Daysy :wit to rzeczywiście coś nowego jeżeli mężuś tak reaguje na różyczki no i te pergole ;:333 :;230 może i dołeczki pokopie :;230 wykorzystaj tą fazę :;230
Już planujesz co zamówisz na jesieni ;:oj ja właśnie dorwałam kremowo zielonkawe pomponiki Lemon Rokoko, nie mogłam się im oprzeć.
Były również niesamowite sadzonki Austina. Jubile Celebration, Golden Celebration, Graham Thomas zdrowe, okazałe i już kwitnące wyprowadzone na krzaczorki ponad metrowe. Były i inne, ale pilnowałam się bardzo. :;230

C.d. zdjęć z 4 czerwca :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek