Ewo -Calka bardzo dziękuję za cenne uwagi Przy pomidorku Jaune Flamme kierowałam się tym, że ma to być odmiana samokończąca - planowałam prowadzenie na 3 pędy, ale wyszły z tego cztery Chińska śliwka idzie na 3 pędy, resztę obrywam. Czy powinnam je jeszcze skorygować?
Blush faktycznie rośnie prawie bez korekty - na jakiej wysokości powinnam go ogłowić? Rozumiem, że wszystkie wyrastające wilki po ogłowieniu też usuwać ?
Małgosiu , dwa przywiązane do palika pędy Blusha pozostawiłabym bez korekty, pozostałym uszczknęłabym wierzchołki pozostawiając kwitnące i zawiązane grona oraz 2 lub 3 liście ponad nimi. Oczywiście wszystkie wilki bezwzględnie i systematycznie usuwaj. Nie wiem jakiej długości masz paliki, ale 2 metrowe byłyby wskazane
Chińskiej śliwki nie miałam, myślę jednak, że przy odpowiedniej dawce wody i nawozu powinna sobie poradzić.
Mam problem z maskotką posadzoną w doniczce , ładnie rosła , zawiązuje pomidorki bez problemu , praktycznie każdy kwiatek to pomidorek , ale wykazuje jakieś niedobory na liściach , nie mam pojęcia o co jej chodzi . Może ma za mała donicę (10 litrów , takie wiadro po farbie ) na spodzie nie mam otworów tylko z boku , jakieś 2,5 - 3 cm nad dnem .
Dostaje pokarm wraz z wodą NPK 2,2-2,4-5,9
w ziemi tez była minimalna ilość obornika który leżakował rok w ziemi , a pomimo tego liście wykazują jaśniejszą barwę przy nerwach , mam kilka innych pomidorków w donicach które nie protestują .
Te inne są tak samo karmione a nie widać na nich takich objawów , inne to black schery i jakiś kupny koktajlowy karłowy , wilków nie obrywałem , maskotka zakończyła wzrost .
Foty postaram się dodać za jakiś czas .
Tak bez zdjęć to trochę trudno.
Chloroza występuje z różnych przyczyn... najczęściej jest to niedobór magnezu, ale bez zdjęcia liścia i całej rośliny nie wiem czy ktoś zdiagnozuje ci na 100% problem który zgłaszasz.
Druga rzecz to co oznacza ?minimalna ilość obornika? i ile dajesz tego nawozu na litr wody. Mam nadzieję że około 5ml/litr, jeśli mniej to głodzisz swoje pomidory (no może oprócz czarnego, ciemne odmiany potrzebują mniej nawozu...)
Kupiłam na allegro 4 sadzonki pomidorków Garden Pearl. Przede wszystkim nie wygląda mi to na tą odmianę, ale już trudno. Problemem jest coś innego- jedna z sadzonek miała na listkach takie zmiany- nie wiem co to jest i czy mam się martwić. Nie znika, ale nie przechodzi na inne liście, poza tym roslinka wygląda na zdrową, nawet zaczęła owocować. Inne sadzonki są OK. Na zdjęciach ta sama roślinka
No to proszę , trochę śmiechu to są moje pomidorki w donicach , sadzone dokładnie wczoraj , największe " biedki " jakie miałam , zobaczymy co z nich będzie. Miałam dużo pracy w foliaku i przy gruntowych ale mój kochany mąż koniecznie się uparł na donice i wczoraj posadził
Agnieszka, Twoje pomidorki raz dwa nadrobią jak dostaną papu do donic, pomidorki będą późniejsze, ale to nie wyścigi, więc najważniejsze żeby ładnie obrodziły, będzie dobrze
Dzięki zielonajagódko . Papu dostały , jeśli będą późne to będę zadowolona ponieważ mam bardzo dużo owocków w foliaku i w gruncie tak ,że lepiej by też było mieć coś późniejszego
Pozdrawiam
Agnieszka
-- 12 cze 2018, o 15:49 --
Mam tylko jeszcze jedno pytanko , bo doświadczenia z pomidorkami w donicach u mnie całkowicie brak jak dużo i jak często je podlewacie , są w wiaderkach 10-cio litrowych.