Storczykowe fiksacje Marty
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Storczykowe fiksacje Marty
Wełnowce zwykle gromadzą się przy nasadzie liści, w zagłębieniach. Trzeba każdy liść odchylić, spryskać chemią albo jak radzili wcześniej przemyć pędzelkiem moczonym w denaturacie albo spirytusie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wszyscy co mówili, że wydam kasę, której nie wydałam na wystawie, oczywiście mieli rację.
Joanno (Art) wydałam kasę z pierwszej kieszonki i część z drugiej a za resztę kupiłam sandałki dla dzieci.
Widać coś te sandały i storczyki razem łączy.
Pozwoliłam się zrehabilitować ostatniemu sprzedawcy i muszę powiedzieć, że raz na jakiś czas porządny OPR przynosi rezultaty
(a przynajmniej mam taką nadzieję).
OK co ja kupiłam. No tylko to co miałam kupić na wystawie a niestety tam nie było.
Na pierwszy ogień Dendrobium unicum. Fajne małe Dendrobium. Kolor bardzo mi się podoba. Pamiętacie Joanno i Lucyno jak już wychodziłam i nagle wróciłam i wpadłam jak po ogień mamrocząc i czegoś szukając. To było właśnie to Dendrobium. Było na ekspozycji Storczykarni z Łańcuta i bardzo mi się spodobało i wychodząc sobie o nim przypomniałam, że gdzieś go widziałam. No ale skleroza i nie znalazłam, ale udało mi się kupić teraz.

Szukałam też krzyżówek finleyi. No i akurat pojawiło się coś co chciałam bardzo czyli Phalaenopsis Caribbean Sunset × minus. Roślina piękna, super korzenie i trzy pędy. Teraz tylko nie zasuszyć.

Szukałam krzyżówek equestris no i mam Phalaenopsis equestris var. blue × sib. Piękna lekko błękitna warżka.

I kolejna Phalaenopsis Equalacea (Phal. violacea x equestris). Także Asiu mam i ja. Mała sadzonka, ale korzenie ok.

Dendrobium parishii var. coerulea. Tu pojęcze nad korzeniami, których mało ale już nie takie rzeczy człowiek widział. Pąki lada dzień się otworzą. Mała roślinka, ale przecież kiedyś urośnie.

I coś do orchidarium - Tuberolabium kotoense. Sie zobaczy czy sie dogadamy.

I na koniec Dendrobium (pierardii x loddigesii) x loddigesii. Jak go zobaczyłam to nie wiedziałam od czego mam zacząć. Cały okleiny keiki. Oddzieliłam 10 szt największych keiki i jeszcze raz tyle zostało. Roślinę mateczną oraz największe keiki posadziłam razem w większą doniczke w... korę. Sama siebie zaskoczyłam tym, ale miałam przeczucie, że w drobnej korze będzie mu najlepiej. Zaś keiki posadze w hydro i zobaczymy co się lepiej sprawdzi.

No i to na tyle

Joanno (Art) wydałam kasę z pierwszej kieszonki i część z drugiej a za resztę kupiłam sandałki dla dzieci.

Pozwoliłam się zrehabilitować ostatniemu sprzedawcy i muszę powiedzieć, że raz na jakiś czas porządny OPR przynosi rezultaty

OK co ja kupiłam. No tylko to co miałam kupić na wystawie a niestety tam nie było.

Na pierwszy ogień Dendrobium unicum. Fajne małe Dendrobium. Kolor bardzo mi się podoba. Pamiętacie Joanno i Lucyno jak już wychodziłam i nagle wróciłam i wpadłam jak po ogień mamrocząc i czegoś szukając. To było właśnie to Dendrobium. Było na ekspozycji Storczykarni z Łańcuta i bardzo mi się spodobało i wychodząc sobie o nim przypomniałam, że gdzieś go widziałam. No ale skleroza i nie znalazłam, ale udało mi się kupić teraz.

Szukałam też krzyżówek finleyi. No i akurat pojawiło się coś co chciałam bardzo czyli Phalaenopsis Caribbean Sunset × minus. Roślina piękna, super korzenie i trzy pędy. Teraz tylko nie zasuszyć.

Szukałam krzyżówek equestris no i mam Phalaenopsis equestris var. blue × sib. Piękna lekko błękitna warżka.

I kolejna Phalaenopsis Equalacea (Phal. violacea x equestris). Także Asiu mam i ja. Mała sadzonka, ale korzenie ok.

Dendrobium parishii var. coerulea. Tu pojęcze nad korzeniami, których mało ale już nie takie rzeczy człowiek widział. Pąki lada dzień się otworzą. Mała roślinka, ale przecież kiedyś urośnie.

I coś do orchidarium - Tuberolabium kotoense. Sie zobaczy czy sie dogadamy.

I na koniec Dendrobium (pierardii x loddigesii) x loddigesii. Jak go zobaczyłam to nie wiedziałam od czego mam zacząć. Cały okleiny keiki. Oddzieliłam 10 szt największych keiki i jeszcze raz tyle zostało. Roślinę mateczną oraz największe keiki posadziłam razem w większą doniczke w... korę. Sama siebie zaskoczyłam tym, ale miałam przeczucie, że w drobnej korze będzie mu najlepiej. Zaś keiki posadze w hydro i zobaczymy co się lepiej sprawdzi.

No i to na tyle

Zakupy bardzo udane, trzeba przyznać
Phalaenopsisy to pestka, ale jak ty sobie radzisz z uprawą dendrobium? Mnie ten gatunek nie lubi, oprócz d.phalaenopsis 

- iskraiskra
- 200p
- Od: 26 lis 2017, o 12:43
-
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
Martuś znowu zaszalałaś
ja jako fanka dendrobum oczywiście nimi się zachwycę zważywszy ,że żadnego z nich nie mam , już czekam na rozwinięcie paków D. parishii var. coerulea .
D. (pierardii x loddigesii) x loddigesii keikowy szał
Do unicum przymierzałam się wielokrotnie ale nigdy nie kupiłam i właściwie nie wiem czemu

D. (pierardii x loddigesii) x loddigesii keikowy szał

Do unicum przymierzałam się wielokrotnie ale nigdy nie kupiłam i właściwie nie wiem czemu

Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
Ja to się kompletnie na storczykach nie znam i szczerze powiedziawszy wolę inne rośliny.
Ale to jest niesamowicie ciekawe:
Gratuluję zakupów
Jaciękręcę
To Ty masz dwie kieszonki?
No i medal powinnaś dostać od męża, że za kasę na storczyki kupiłaś dzieciom sandałki
Czekam na zdjęcia orchidarium. Dawno nie było.
Jest tam jeszcze miejsce w ogóle?

Ale to jest niesamowicie ciekawe:
Dendrobium parishii var. coerulea.

Gratuluję zakupów

Jaciękręcę

No i medal powinnaś dostać od męża, że za kasę na storczyki kupiłaś dzieciom sandałki

Czekam na zdjęcia orchidarium. Dawno nie było.
Jest tam jeszcze miejsce w ogóle?

Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Ogródkowo
Doniczkowo
- Asia7084
- 200p
- Od: 16 lut 2015, o 10:47
- Kontakt:
Cóż za zakupy
nie wiem od czego zacząć
D.Unicum przepiękny kolorek, achh powzdycham do Twojego bo ja jakoś wszystkie dendrobium uśmiercałam
(może to i dobrze bo gdzie bym to postawiła
)
Phalaenopsis Caribbean Sunset × minus to jest to co mi też chodzi po głowie
i trzy pędy
szaleństwo
Equestris var. blue × sib uroczy....czemu tyle tych krzyżówek jest, przecież nie sposób mieć wszystkiego
Equalcea moja całkiem ładna ta sadzoneczka i też ładne korzonki, w ofercie nie tak długo to stan ładny mają,
Gorzej jest chyba jak długo u nich stoi
Dendrobium (pierardii x loddigesii) x loddigesii a to to już w ogóle mistrzostwo
co za krzaczor 
Z zaległości muszę jeszcze pochwalić Phalaenopsis speciosa x equestris Rosa ależ on mi się podoba,
oj dobrze że ja tak daleko miałam i się nie wybrałam...bankrut murowany

D.Unicum przepiękny kolorek, achh powzdycham do Twojego bo ja jakoś wszystkie dendrobium uśmiercałam
(może to i dobrze bo gdzie bym to postawiła

Phalaenopsis Caribbean Sunset × minus to jest to co mi też chodzi po głowie

Equestris var. blue × sib uroczy....czemu tyle tych krzyżówek jest, przecież nie sposób mieć wszystkiego

Equalcea moja całkiem ładna ta sadzoneczka i też ładne korzonki, w ofercie nie tak długo to stan ładny mają,
Gorzej jest chyba jak długo u nich stoi

Dendrobium (pierardii x loddigesii) x loddigesii a to to już w ogóle mistrzostwo

Z zaległości muszę jeszcze pochwalić Phalaenopsis speciosa x equestris Rosa ależ on mi się podoba,
oj dobrze że ja tak daleko miałam i się nie wybrałam...bankrut murowany

Ja jako aktualny honorowy iskacz wełnowców (ostatnio uroczyście mianowany przez gospodynię tego wątku - do tego tylko się nadam) stwierdzam, że roboty mi nie zabraknie.
Kolekcja rośnie i za chwilę okaże się, że Marta ma trzecią kieszonkę i... będzie co grzebać w 'zabkamartach' roślin (o 'pardon' miało być zakamarkach-język mi się plącze).
I tylko nie do orchidarium - mam klaustrofobię
I uprzejmie upraszam nie zdejmować mnie z tego stanowiska, bo będę musiał pisać - 'Ja jako były' honorowy..., a to będzie głupio i dwuznacznie brzmiało...

I uprzejmie upraszam nie zdejmować mnie z tego stanowiska, bo będę musiał pisać - 'Ja jako były' honorowy..., a to będzie głupio i dwuznacznie brzmiało...

Pozdrawiam - Andrzej
Humor to widzenie świata na osi absurdu i niedorzeczności - Thomas Moore
Spis moich wątków
Humor to widzenie świata na osi absurdu i niedorzeczności - Thomas Moore
Spis moich wątków
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marta, szalejesz dziewczyno, szalejesz. Ale przynajmniej mamy co oglądać. Fajne zakupy.
Czekam niecierpliwie na rozkwit dendrobium parishi. Dendrobium unicum było u orchid4u tylko ze oni nie mieli wcale małych roślin i do tego cena też była spora.
Orchidarium też chętne pooglądam.

Orchidarium też chętne pooglądam.
- zabkamarta
Michale do tej pory miałam tylko Dendrobium typ Nobile i w zeszłym sezonie bardzo dobrze się dogadaliśmy. Oczywiście botaniki są trudniejsze, ale wiem, że mam warunki dla nich. Teraz do mrozów stać będą na dworze, zimą mam chłodne pomieszczenie dla nich z południową wystawą. Życie pokaże.
Aniu a no czekamy, czekamy i mam nadzieję, że się doczekamy. Ale bardziej czekam na piątek no nie
Mirko jak to możliwe, że nie masz Dendrobium unicum. Ja myślałam, że Ty masz już wszystko.
Może mi kiedyś zakeikuje.
Mondfa, żebym tylko dwie kieszonki miała
. Szkoda tylko, że wszystkie puste. A zamiast medalu od męża to pewnie w głowę bym dostała, jakby wiedział ile to kasy było w tej kieszonce.
A w orchidarium miejsca pewno. Mało roślin na rynku jest, żeby je zapełnić. Niestety nie każda się nadaje do nich warunków klimatycznych.
Asiu uśmiercaczu Dendrobiów. Może warto jeszcze spróbować, bo to takie piękne storczyki.
Człowiek patrzy na ofertę sprzedawców i wszystko by chciał mieć. Ale w naszym tempie to wiesz, niedługo pobijemy zdroworozsądkowy rekord ilości storczyków w domu. Zastanawiam się ile to może być szt 150? (yyy raczej nie bo niedługo pewnie tyle osiągne), może 200? (też boję się że w moim zasięgu), 300? (ok już nie myślę o tym
).
Andrzeju rozbawiłaś mnie
, ale oprócz licznych honorów z tytułu bycia nadwornym iskaczem wełnowców, musisz mieć utworzoną długą listę obowiązków do których będą należeć m. in.
- topienie wełnowców,
- budowanie zasadzek na wełnowce,
- unicestwianie wełnowców,
- organizowanie szkoleń z technik samoobrony przed wełnowcami,
- składanie raportów zarządowi z ww. obowiązków.
Kieszonkę trzecią też mam... ale niestety pustą. A wiadomo z pustego to i nawet ja nie naleje.
Odnośnie iskania orchidarium... hmmm uspokoje Cię, że pewnie byś tam się nie zmieścił, więc nie masz się czego obawiać.
Kasiu muszę zawnioskować o zmianę mojego Niku na "szalonamarta", z dopiskiem "wstęp do wątku na własną odpowiedzialność" i "przed wejściem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą..."
Dendrobium parishi już rozwinęły się pierwsze dwa kwiaty i czekam na resztę. A Dendrobia unicum, widziała na wystawie takie bardzo malutkie u jakiegoś wystawcy po prawej stronie patrząc od drzwi, ale czy wzrok mi wysiadł czy może ktoś je kupił, bo już odszukać go nie mogłam.

Aniu a no czekamy, czekamy i mam nadzieję, że się doczekamy. Ale bardziej czekam na piątek no nie

Mirko jak to możliwe, że nie masz Dendrobium unicum. Ja myślałam, że Ty masz już wszystko.

Mondfa, żebym tylko dwie kieszonki miała

A w orchidarium miejsca pewno. Mało roślin na rynku jest, żeby je zapełnić. Niestety nie każda się nadaje do nich warunków klimatycznych.
Asiu uśmiercaczu Dendrobiów. Może warto jeszcze spróbować, bo to takie piękne storczyki.
Człowiek patrzy na ofertę sprzedawców i wszystko by chciał mieć. Ale w naszym tempie to wiesz, niedługo pobijemy zdroworozsądkowy rekord ilości storczyków w domu. Zastanawiam się ile to może być szt 150? (yyy raczej nie bo niedługo pewnie tyle osiągne), może 200? (też boję się że w moim zasięgu), 300? (ok już nie myślę o tym

Andrzeju rozbawiłaś mnie

- topienie wełnowców,
- budowanie zasadzek na wełnowce,
- unicestwianie wełnowców,
- organizowanie szkoleń z technik samoobrony przed wełnowcami,
- składanie raportów zarządowi z ww. obowiązków.
Kieszonkę trzecią też mam... ale niestety pustą. A wiadomo z pustego to i nawet ja nie naleje.
Odnośnie iskania orchidarium... hmmm uspokoje Cię, że pewnie byś tam się nie zmieścił, więc nie masz się czego obawiać.

Kasiu muszę zawnioskować o zmianę mojego Niku na "szalonamarta", z dopiskiem "wstęp do wątku na własną odpowiedzialność" i "przed wejściem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą..."
Dendrobium parishi już rozwinęły się pierwsze dwa kwiaty i czekam na resztę. A Dendrobia unicum, widziała na wystawie takie bardzo malutkie u jakiegoś wystawcy po prawej stronie patrząc od drzwi, ale czy wzrok mi wysiadł czy może ktoś je kupił, bo już odszukać go nie mogłam.

- Pelidea
- Od: 21 cze 2013, o 08:42
O żesz, ale zakupy. A cała dyskusja o kieszonkach i wełnowcach sprawiła, że uśmiałam się setnie. 

Marto, śliczności kupiłaś
I dobrze zrobiłaś, bo marzenia trzeba spełniać. Przyznam, że sama szukałam dla Ciebie na stoiskach tego Dendrobium unicum,
ale niestety nie znalazłam. Mam nadz., że to, które kupiłaś, pięknie Ci sie rozrośnie i zakwitnie tak jak to z ekspozycji lub jeszcze obficiej
A tak na poważnie, to już 2 razy podchodziłam do uprawy tego dendrobium i pomimo, że za każdym razem pięknie się rozrastały,
to po jakimś czasie wychodziły plamy na tych miękkich liściach. Być może po uprzednim grasowaniu tego paskudnego,
niewidocznego gołym okiem przędziorka. Tak więc pozostaje mi sekundować Tobie. Ja się poddałam.

I dobrze zrobiłaś, bo marzenia trzeba spełniać. Przyznam, że sama szukałam dla Ciebie na stoiskach tego Dendrobium unicum,
ale niestety nie znalazłam. Mam nadz., że to, które kupiłaś, pięknie Ci sie rozrośnie i zakwitnie tak jak to z ekspozycji lub jeszcze obficiej

Jak przehandlujesz wszystkie keiki Dendrobium pierardii, to zapełnisz z powrotem swoje kieszonkizabkamarta pisze:Wszyscy co mówili, że wydam kasę, której nie wydałam na wystawie, oczywiście mieli rację.![]()
Joanno (Art) wydałam kasę z pierwszej kieszonki i część z drugiej a za resztę kupiłam sandałki dla dzieci.Widać coś te sandały i storczyki razem łączy.

A tak na poważnie, to już 2 razy podchodziłam do uprawy tego dendrobium i pomimo, że za każdym razem pięknie się rozrastały,
to po jakimś czasie wychodziły plamy na tych miękkich liściach. Być może po uprzednim grasowaniu tego paskudnego,
niewidocznego gołym okiem przędziorka. Tak więc pozostaje mi sekundować Tobie. Ja się poddałam.
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Wow, zaszalałaś z zakupami, super 
Też mi się strasznie podobają krzyżówki finley, i rzeczywiście bardzo ładna sztuka Phal. Caribbean Sunset × minus Ci się trafiła. Ale trudno je znaleźć, mam tylko tą co Ty plus od niedawna stuartiana x finley, więcej nie spotkałam, albo spotkałam w mega wysokiej cenie ;) Ale trzeba być cierpliwym, w końcu się trafią
I też czekam na rozkwit dendrobium parishii

Też mi się strasznie podobają krzyżówki finley, i rzeczywiście bardzo ładna sztuka Phal. Caribbean Sunset × minus Ci się trafiła. Ale trudno je znaleźć, mam tylko tą co Ty plus od niedawna stuartiana x finley, więcej nie spotkałam, albo spotkałam w mega wysokiej cenie ;) Ale trzeba być cierpliwym, w końcu się trafią

I też czekam na rozkwit dendrobium parishii

- Asia7084
- 200p
- Od: 16 lut 2015, o 10:47
- Kontakt:
Hmmm oj 150 to chyba jeszcze nie jest tak źle??? Tak sobie mówię a w domu buszzzzz

- zabkamarta
Joanno (Pelidea) widzisz, bo my to takie rozrywkowe towarzystwo 
Joanno (Art) no to już wiem dla kogo będę mieć keiki pierardii
tylko najpierw muszę się ładnie ukorzenić, no i muszę go nie zabić 
Ale te plamy co wychodziły to na koniec spowodowały, że roślina Ci się przekręciła? Ja jak już mi się ukorzeni wszystko ładnie to psikne na przędziorki, bo to dziadostwo bardzo klei się do Dendrobium.
Luisa o rany masz krzyżówek finleyi ze stuartiana
to jest krzyżówka, którą poszukuje tylko marzy mi się pewne szczególne wybarwienie, najlepiej jakby to była krzyżówka stuartiana punctassima 
Ja mam jeszcze krzyżówke finleyi x equestris i właśnie mi pędzi
Asiu u mnie w domu myślę, że przy 150 nie odczuje jeszcze buszu
obawiam się, że będzie to odczuwalne przy ok 250 

Joanno (Art) no to już wiem dla kogo będę mieć keiki pierardii

Ale te plamy co wychodziły to na koniec spowodowały, że roślina Ci się przekręciła? Ja jak już mi się ukorzeni wszystko ładnie to psikne na przędziorki, bo to dziadostwo bardzo klei się do Dendrobium.

Luisa o rany masz krzyżówek finleyi ze stuartiana

Ja mam jeszcze krzyżówke finleyi x equestris i właśnie mi pędzi

Asiu u mnie w domu myślę, że przy 150 nie odczuje jeszcze buszu