Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7
Re: Przyśpieszenie wzrostu papryk
Bambus,
Doświetlaj przez dwie godziny przed świtem i przez dwie godziny od zmierzchu.
Doświetlaj przez dwie godziny przed świtem i przez dwie godziny od zmierzchu.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Czy ktoś z was uprawia papryke ancho, nazywana tez poblano (skladnik meksykanskiego sosu mole)? Kupilem na aledrogo nasiona, niestety nie wzeszły a na kolejną próbę za pózno - z reszta obawiam sie ze rezultat był by taki sam.
Chetnie wymienie się za kilka nasion. A jeśli ktoś mieszka relatywnie blisko Bielska-Białej lub Krakowa to może podzielił by się zrazem do szczepienia?
Chetnie wymienie się za kilka nasion. A jeśli ktoś mieszka relatywnie blisko Bielska-Białej lub Krakowa to może podzielił by się zrazem do szczepienia?
-
- 50p
- Od: 11 sty 2018, o 23:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy ten kwiat z rozwidlenia powinno się urwać? Ogólnie do kiedy obcinać kwiaty?
Papryka Cayenne.

Papryka Cayenne.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Ja obrywam kwiaty na pierwszym rozwidleniu 

Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
U mnie w tym roku balkonowo, wszystko zniesione pod daszek bo w końcu coś tam kropi (od 4 tygodni susza totalna)....
Jalapki już zawiązane, maluchy już kwitną solidnie
https://www.fotosik.pl/zdjecie/32778d8ec3a3a8fa
Za duże zdjęcie/ jokaer.

Jalapki już zawiązane, maluchy już kwitną solidnie

https://www.fotosik.pl/zdjecie/32778d8ec3a3a8fa
Za duże zdjęcie/ jokaer.

- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Thunder Mountain Longhorn już się wybarwia ale tylko w tunelu. Reszta kwitnie. Na dniach będzie się wybarwiać Biquinho red ale też w tunelu.

Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- marta1044
- 50p
- Od: 11 cze 2017, o 14:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne te Wasze papryczki
Moje cały czas kwitną.
Pisałam jakiś czas temu, że dostałam na przechowanie dwie Karoliny. Mam z nimi problem. Gubią liście (aczkolwiek widać, że wypuszczają nowe), ale również zrzucają kwiaty. Liście zrzucały już zanim do mnie trafiły. Wcześniej rosły na wschodnim parapecie w mieszkaniu, teraz wylądowały na zachodnim balkonie więc przynajmniej przez 6 godzin mają mocne słońce. Poparzeń zbytnio nie widać. Na jednej jest jeden większy owoc już wybarwiający się oraz jeden malutki, który ściemniał (nie mam pojęcia czy tak ma być). Jak je dostałam, to od razu przesadziłam do 5l doniczek (rosły chyba w takich 3l). Może to efekt przesuszenia? Gdy zostały przywiezione, to ziemię w doniczce miały suchą jak wiór pomimo tego, że ktoś je dwa dni wcześniej podlewał. Są u mnie od 1,5 tygodnia, podlewane obficie co 2 dni (zalane nie są).
Zastanawiam się co może im dolegać. Pomimo, że są to dość spore drzewka, to przez ten brak liści wyglądają dość rachitycznie. Co o tej sytuacji myślicie?
(przepraszam za trochę chaotyczny opis sytuacji
)

Pisałam jakiś czas temu, że dostałam na przechowanie dwie Karoliny. Mam z nimi problem. Gubią liście (aczkolwiek widać, że wypuszczają nowe), ale również zrzucają kwiaty. Liście zrzucały już zanim do mnie trafiły. Wcześniej rosły na wschodnim parapecie w mieszkaniu, teraz wylądowały na zachodnim balkonie więc przynajmniej przez 6 godzin mają mocne słońce. Poparzeń zbytnio nie widać. Na jednej jest jeden większy owoc już wybarwiający się oraz jeden malutki, który ściemniał (nie mam pojęcia czy tak ma być). Jak je dostałam, to od razu przesadziłam do 5l doniczek (rosły chyba w takich 3l). Może to efekt przesuszenia? Gdy zostały przywiezione, to ziemię w doniczce miały suchą jak wiór pomimo tego, że ktoś je dwa dni wcześniej podlewał. Są u mnie od 1,5 tygodnia, podlewane obficie co 2 dni (zalane nie są).
Zastanawiam się co może im dolegać. Pomimo, że są to dość spore drzewka, to przez ten brak liści wyglądają dość rachitycznie. Co o tej sytuacji myślicie?
(przepraszam za trochę chaotyczny opis sytuacji

Pozdrawiam,
Marta
Marta
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja dziś zauważyłem jedną wybarwioną papryczke na moim kundelku. 

- Andrzejsson
- 100p
- Od: 4 mar 2018, o 23:59
Ech... Zazdroszczę wam tych ostrzejszych. W tym roku miałem pecha, i do jolokii, i do habanero.
Rozwija się za to pięknie Hot Wax.

Choć to tylko 10tys SHU.

Rozwija się za to pięknie Hot Wax.

Choć to tylko 10tys SHU.

"Artificem commendat opus"
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Czytam właśnie o Gochugaru i może być to papryka Fresno lub Dutch red.
Jaki to jest poziom ostrości ? Jak standardowe Jalapeno czy może mniej lub więcej ?
Zastanawiam się nad zrobieniem kimchi, pierwsze testy w ubiegłym roku oparłam na żółtej Habanero i niestety było za ostro.
Jaki to jest poziom ostrości ? Jak standardowe Jalapeno czy może mniej lub więcej ?
Zastanawiam się nad zrobieniem kimchi, pierwsze testy w ubiegłym roku oparłam na żółtej Habanero i niestety było za ostro.
- Zupa
- 10p - Początkujący
- Od: 8 mar 2018, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej
Od czego papryki moga gubic kwiaty? Żółkna i odpadają razem z łodyzką, czasami na etapie kwitnięcia, czasami już zawiązana mini papryczką..
Dorobiłam ise 12 krzaków ( jalapeno , anheim, cayenne), ale obaiwam się, że jelsi nie zareaguuję to dojde tylko do etapu kwiatków , a t nie po to cały ten zachód
ps. na zdjęciu papryczka tydzień przed tym zanim zgubiła ze 2 pąki.

Dorobiłam ise 12 krzaków ( jalapeno , anheim, cayenne), ale obaiwam się, że jelsi nie zareaguuję to dojde tylko do etapu kwiatków , a t nie po to cały ten zachód

ps. na zdjęciu papryczka tydzień przed tym zanim zgubiła ze 2 pąki.

- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Prawdopodobnie zbyt wysokie temperatury i okresowe niedobory wody przyczyną odpadania kwiatów.
Pozdrawiam, Mirek
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
http://www.canna-pl.com/temperatura_w_s ... ie_rosliny
Ten artykuł powinien trochę wyjaśnić.
Ten artykuł powinien trochę wyjaśnić.
Od kilku lat robię kimchi. Tylko koreańskie gochugaru w płatkach, z innej papryki to już nie to.SandraABC pisze:Czytam właśnie o Gochugaru i może być to papryka Fresno lub Dutch red.
https://www.youtube.com/watch?v=eTucCw1w6Ak
Kasia