Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion
- kiziorek
- 50p
- Od: 16 mar 2016, o 13:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion
A czy ktoś wysiewa bezpośrednio do gruntu np. na działce? Zastanawiam się czy już można. W zeszłym roku zbyt szybko posiałam i była totalna klapa musiałam wysiewać po raz drugi.
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2013, o 21:54
Ja nie wysiewałam nigdy bazylii do gruntu.
Sieję w domu (już wysiałam), jak troszkę podrośnie pikuję pojedynczo do wielodoniczek i wsadzam sadzonki po "zimnej Zośce".... ale jak bym siała to też dopiero po 15.V
Bazylia jest wrażliwa na zimno i szybko kiełkuje dlatego lepiej ją wysiać (albo posadzić flance) jak minie groźba przygruntowych przymrozków.
Sieję w domu (już wysiałam), jak troszkę podrośnie pikuję pojedynczo do wielodoniczek i wsadzam sadzonki po "zimnej Zośce".... ale jak bym siała to też dopiero po 15.V
Bazylia jest wrażliwa na zimno i szybko kiełkuje dlatego lepiej ją wysiać (albo posadzić flance) jak minie groźba przygruntowych przymrozków.
Pozdrawiam, Aneta:)
- kiziorek
- 50p
- Od: 16 mar 2016, o 13:41
Wysiałabym w domu jak ty , ale nie mam tyle miejsca na parapetach ponieważ są na nich już inne warzywka.....cóż wysieję jedną paczuszkę a resztę jak piszesz po 15tym maja.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Spokojnie możesz pikować.
Ja pikuje nawet wcześniej.

Dziękuję za odpowiedź:)
- max1232
- 500p
- Od: 30 sty 2010, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja tak trochę odświeżę temat !
7 lutego wysiałem nasiona bazylii a dokładniej sałatowej(piszę tu bo wątku o tej odmianie nie znalazłem. Jeśli źle to proszę o utworzenie nowego wątku z moim wpisem ). Wzeszła po kilku dniach, ładnie, chyba w 100%. No i na tym koniec. Jak wyszła tak się zatrzymała. Liści właściwych brak, nawet ich nie widać nigdzie. Ktoś wie czym może to być spowodowane?
7 lutego wysiałem nasiona bazylii a dokładniej sałatowej(piszę tu bo wątku o tej odmianie nie znalazłem. Jeśli źle to proszę o utworzenie nowego wątku z moim wpisem ). Wzeszła po kilku dniach, ładnie, chyba w 100%. No i na tym koniec. Jak wyszła tak się zatrzymała. Liści właściwych brak, nawet ich nie widać nigdzie. Ktoś wie czym może to być spowodowane?
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
A jaką masz temperaturę?
Moja bazylia(niby czerwona) wysiana 8 lutego już pokazuje pierwsze właściwe listki.
Moja bazylia(niby czerwona) wysiana 8 lutego już pokazuje pierwsze właściwe listki.
- max1232
- 500p
- Od: 30 sty 2010, o 21:53
W pokoju cały czas jest ok 22 stopni, bazylia stoi na parapecie pod którym jest grzejnik. W doniczkach obok są wysiane pomidory(9 luty) i już pokazują pierwsze listki właściwe.