Kawon ( arbuz ) - część 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
RODBiala
50p
50p
Od: 21 mar 2014, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 9

Post »

W tym roku pierwszy raz zasadziłem arbuzy - i trzy rośliny z 12 zaczęły więdnąć - myślę że znam tego przyczynę - przelałem je po prostu.
Dlatego okryłem je białą włókniną i nie podlewam - mimo takich upałów jakie mamy obecnie ...W końcu w triadzie ogórek- melon-arbuz - arbuz jest najbardziej wytrzymały na susze - czytaj najbardziej wrażliwy na przelanie ....
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może faktycznie przelanie, ale taka lipe bym odwalil ? ;:124
Piotr
RODBiala
50p
50p
Od: 21 mar 2014, o 17:36

Post »

Na obronę swojej teorii o przelaniu arbuzów mam następujące fakty
- moja ziemia nie była uprawiana 15 lat - nie ma więc mowy o chorobach odglebowych czy braku płodozmianu
-próbowałem ratować 1 z roślin podlewając ją intensywnie co tylko pogorszyło jej stan
- zwiędnięte rośliny miały mokrą ziemie - błędnie myślałem że to tylko wilgoć powierzchniowa

Jedyną czynność którą mogłem zrobić i zrobiłem to ocienienie białą włókniną i niepodlewanie- czas pokarze czy to pomoże...
vanilla81
100p
100p
Od: 10 maja 2011, o 20:09

Post »

O kurcze... A ja latam z konewka 3 razy dziennie i dziwie sie dlaczego kawony tak slabo rosna ;:oj
Awatar użytkownika
dalisbea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2016, o 22:52

Post »

vanilla81chyba żartujesz? Trzy razy dziennie podlewasz? I to z nawozem? Ja wszystko rozumie, jedni mają uboga glebę inni zyzna.. Ale codzienne lanie wody z nawozem to lekka przesada..
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wszystkim, którym arbuzy zwijają liście, tracą wigor, przestają rosnąć, usychają, polecam sprawdzenie łodygi przy korzeniu. U mnie w ten sposób w dość dużej liczbie sadzonek objawiła się zgorzel. Jeżeli łodyżka jest miękka, nadgniła tuż pod powierzchnią ziemi, brunatna, a roślina łatwo wychodzi z ziemi z resztkami korzeni, to nic z tego już nie będzie. Podlewanie tylko pogarsza sprawę.
vanilla81
100p
100p
Od: 10 maja 2011, o 20:09

Post »

Nie z nawozem. Sama woda... U mnie od kilku dni ponad 30C zero deszczu i wszystko wyschniete na wior. Kolezanka nakrecila mnie ze arbuzy potrzebuja duzo wody wiec od paru dni zwiekszylam czestotliwosc podlewania... Teraz troche sie powstrzymam :wink:
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

Sprawdziłem łodyge na 3 cm pod ziemią, jest twarda i jasno zielona albo to wczesne stadium albo to nie to. Dużo sadzonek Ci padło ? To szczepienie nie pomaga na zgorzel ?
Piotr
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystkie szczepione są OK. Padło mi trochę z tych rezerwowych trzymanych w kubeczkach w tunelu i jeden z nich wysadzony już do gruntu. Miały chyba za mokro. Brunatna łodyga przy korzeniu i brunatne korzonki. Po prostu podgniły.
dajnas
50p
50p
Od: 6 cze 2017, o 15:09

Post »

A ja dzisiaj znalazłem kwiatka na arbuzie. :heja
Mam 17 sadzonek ten jedyny ma kwiatka o dziwo jako pierwszy zakwitł żeński. :shock: reszta ma pączki ;:172
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21

Post »

U mnie też kwiatek na pierwszym arbuzie. :D Nie wiem niestety na jakim. Miałam podpisane na patyczkach, ale przy podlewaniu chyba się zmyło, bo widać tylko rozmazane szlaczki.
Mam Sugar Baby, Crimson Sweet, Złoto Wolicy i Orangeglo... najwcześniejszy z nich jest chyba Sugar Baby, więc stawiam na niego.
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I ja zauważyłem pierwszy kwiat żeński - na szczepionym Rosario :) Szybko, bo pęd ma może 50 cm.
Danivil
100p
100p
Od: 2 cze 2017, o 22:05

Post »

U mnie na Rosario też jest kwiat żeński, ale u mnie to jeszcze się nawet ta sadzonka nie "położyła" tylko jest taka mała coś koło 10-15 cm i z 7 liści ma. I zauważyłem że od wczoraj już ten arbuzik urósł. Czyżby został zapylony i się przyjął? Zostawiać go?
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli ten żeński kwiat ma płatki to wzrost nie jest związany z zapyleniem, tylko po prostu z rozwojem kwiatu. I coś czuje że roślinka sama sobie skontroluje proces zawiązywania owocu i nie dopuści do niego w zbyt wczesnym stadium rozwoju.
Jowita37
100p
100p
Od: 27 lut 2016, o 00:31

Post »

W niedzielę podjęłam próbę zapylenia pierwszego żeńskiego kwiatka pod folią - Złoto Wołolicy, ale chyba nic z tego, jeszcze nie odpadł, ale nic nie urósł :roll: Za to sama roślina znacznie urosła, wypuszcza kolejne rozgałęzienie, pojawiły się 2 kolejne żeńskie pączki. Na dworze też pierwszy żeński kwiatek był na tej samej odmianie, ale nie wiem nawet kiedy kwitnął - tu mogę liczyć na pszczółki ;:224 Kolejne żeńskie pączki są na Rosario po folią i w gruncie. Janosik siany równocześnie z w/w odmianami jest daleko w tyle...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”