Pomidorki koktajlowe - 6 cz.
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidorki koktajlowe - 6 cz.
Błażej, nie znając rośliny poprowadziłabym je na różną wysokość. Sprawdzi się w ten sposób możliwości jej wzrostu, termin dojrzewania owoców,wielkość gron i owoców w gronie, różnice smakowe i inne jeszcze cechy. W następnym sezonie łatwiej będzie stworzyć im optymalne warunki. Ile tych kijów posadziłeś?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Tylko dwa.
Raczej nie sieje więcej niż dwie sadzonki nowej odmiany.
Poszukam jeszcze w wolnej chwili na róznych grupach, bo wydaje mi się że gdzieś widziałem te odmiane.
W sumie też nie mam zbytnio czasu na eksperymenty. Raczej chce wysadzić i dać im spokój.
Raczej nie sieje więcej niż dwie sadzonki nowej odmiany.
Poszukam jeszcze w wolnej chwili na róznych grupach, bo wydaje mi się że gdzieś widziałem te odmiane.
W sumie też nie mam zbytnio czasu na eksperymenty. Raczej chce wysadzić i dać im spokój.

-
- 50p
- Od: 17 mar 2018, o 16:40
Mam zamiar wysiać pomidory karłowe z przeznaczeniem do donic na późny zbiór ,tak aby jesienią przenieść do mieszkania. Czy ten pomysł sprawdzi się? Jeśli tak to jaką odmianę polecili byscie, która miałaby smaczne owoce. W opisach sprzedawców wszystkie są b.smczne, bo jakże inaczej mogłoby być. Bardzo proszę Was o podpowiedź bo nigdy tak nie uprawiałam. 

-
- 50p
- Od: 17 mar 2018, o 16:40
Przepraszam, swoją prośbę zamieściłam nie we właściwym wątku.
- Eris1
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 maja 2018, o 13:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzień dobry
Jestem nową użytkowniczką forum i równie nowym balkonowym ogrodnikiem
Pod koniec kwietnia zakupiłam sadzonkę Balkoni Red. Krzaczek kwitł i zawiązał owoce. Od jakiś 2 tygodni roślinka przestała rosnąć. Owoce się nie powiększają, nie ma nowych kwiatów i liści. Od tygodnia stosuję nawóz magiczna siła.
Jak mogę pomóc mojemu pomidorkowi? Będę wdzięczna za wszelką pomoc i rady

Pod koniec kwietnia zakupiłam sadzonkę Balkoni Red. Krzaczek kwitł i zawiązał owoce. Od jakiś 2 tygodni roślinka przestała rosnąć. Owoce się nie powiększają, nie ma nowych kwiatów i liści. Od tygodnia stosuję nawóz magiczna siła.
Jak mogę pomóc mojemu pomidorkowi? Będę wdzięczna za wszelką pomoc i rady

Pozdrawiam, Asia
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2013, o 21:54

On duży jest?
Samokończący czy ciągłego wzrostu?
Usuwa mu się wilki czy puszcza samopas?
Jaką co najmniej donicę musiał by mieć?
Sugerując się nazwą posadziłam go do wiszącej donicy i coś mi się wydaje że chyba za mała będzie...na razie rośnie jak głupi w wzwyż i na wiszącego wcale nie wygląda

Pozdrawiam, Aneta:)
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
vikii
Miałam przez dwa sezony. Rósł w 13 litrowej wysokiej i wąskiej donicy, umieszczonej na 50 cm stojaku. Puszczałam na żywioł, usuwałam tylko stare liście. Na początku faktycznie rośnie tylko w górę, potem pod ciężarem owoców przyjmuje wiszącą pozycję.

Miałam przez dwa sezony. Rósł w 13 litrowej wysokiej i wąskiej donicy, umieszczonej na 50 cm stojaku. Puszczałam na żywioł, usuwałam tylko stare liście. Na początku faktycznie rośnie tylko w górę, potem pod ciężarem owoców przyjmuje wiszącą pozycję.

Ewa
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Ja go miałam w 7 litrowej donicy. Tak jak napisała Ewa, przewiesza się dopiero później, pod ciężarem owoców.vikii pisze: Jaką co najmniej donicę musiał by mieć?
Sugerując się nazwą posadziłam go do wiszącej donicy i coś mi się wydaje że chyba za mała będzie...na razie rośnie jak głupi w wzwyż i na wiszącego wcale nie wygląda![]()
![]()
U mnie wyglądał tak:
viewtopic.php?f=63&t=100659&p=5818062&h ... y#p5818062
Mój też w ogóle nie rośnie, bo cała energia idzie w owoce. Gdy je zjem to powinien zacząć wypuszczać nowe pędy.
- Eris1
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 maja 2018, o 13:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O! To ciekawe. Może i mój skupia się na zawiązanych owockach

Pozdrawiam, Asia
-
- 100p
- Od: 22 maja 2018, o 15:10
Witam.
Moje koktajlowe wyglądają tak:

Nie są może zbyt imponujące ale jest to drugi sezon kiedy je uprawiam. Mam sześć krzaczkow , rosną sobie zdrowo posadzone w gruncie.
Pozdrawiam
Agnieszka
Moje koktajlowe wyglądają tak:

Nie są może zbyt imponujące ale jest to drugi sezon kiedy je uprawiam. Mam sześć krzaczkow , rosną sobie zdrowo posadzone w gruncie.
Pozdrawiam
Agnieszka
Pozdrawiam.
Agnieszka.
Agnieszka.
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2013, o 21:54

calka , mymysteryy - dzięki

No to teraz wiem że to nie będzie "kompatybilny" zgrabniusi pomidorek do doniczki wiszącej tylko wielka bestia

Muszę mu jakąś nową donicę wykombinować bo w obecnej dobra przyszłość go nie czeka

Pozdrawiam, Aneta:)
- Pizza
- 500p
- Od: 28 mar 2018, o 11:21
Proszę o wsparcie.
Pomidor Bajaja to maluszek, który nie wymaga podpór i żadnego cięcia, tak? Na stronach internetowych widzę informację, że rośnie jakoś do 30 cm.
Bo mi jeden w donicy tak wyskoczył, że podejrzewam, że ma już grubo ponad pół metra łodygi. W dodatku jak teraz wróciłam po wyjeździe, to widzę, że w połowie łodygi się położył, bo mu chyba za ciężko było... owoców ani nawet kwiatów jeszcze nie ma. To na pewno Bajaja? Chyba muszę skądś wynaleźć jakiś długi kij na szybko, zanim mi się ten potwór złamie. To tylko jedna sztuka taka, reszta to zgrabne maluszki.

Bo mi jeden w donicy tak wyskoczył, że podejrzewam, że ma już grubo ponad pół metra łodygi. W dodatku jak teraz wróciłam po wyjeździe, to widzę, że w połowie łodygi się położył, bo mu chyba za ciężko było... owoców ani nawet kwiatów jeszcze nie ma. To na pewno Bajaja? Chyba muszę skądś wynaleźć jakiś długi kij na szybko, zanim mi się ten potwór złamie. To tylko jedna sztuka taka, reszta to zgrabne maluszki.
Bajaja nie jest faktycznie zbyt duży, ale ja w zeszłym roku musiałem podwiązać wszystkie bo miały tyle owoców, że zaczęły się łamać łodygi. Proponuje podwiązać i będzie spokojna głowa. Pozdrawiam