ed04, ja ogólnie pojedynczych gąsienic nie usuwam z roślin ponieważ nie uważam ich za zagrożenie a bioróżnorodność jest zawsze potrzebna. Na moim rabarbarze dłoniastym żerują 2 owłosione, rude gąsienice i nie przeszkadzają mi dziury w liściach

Rabarbar ma liście bardzo duże i szybko odrasta więc gąsienice mu nie zagrażają.
Ale jak już jest masowy pojaw jakiejś gąsienicy to niestety trzeba działać...
Powoli zaczynam kolekcjonować rośliny (głównie drzewa), które będą stanowić 'szkielet' mojego nowego ogrodu - trzymam je w dużych donicach, zadołowanych u rodziców w ogrodzie
Jedna taka roślina pojawiła się u mnie zupełnie niespodziewanie i wcale jej wcześniej nie planowałem

Jak już pewnie nie raz wspominałem uwielbiam rośliny z siewu, z własnych sadzonek lub zdobyte gdzieś. Roślina, o której piszę to klon jawor. Niby nic szczególnego ale to jedna z siewek, która wykiełkowała u rodziców rok temu pod kaliną 'Roseum' i nie jest to normalnie wybarwiony okaz. Siewka wygląda tak:

Dopiszę, że siewka nie ma chlorozy

Siewki obok były normalne, o ciemnych liściach z purpurowym spodem. Ta siewka ma jasne liście, zarówno górę, jak i spód liści. Lubię takie drzewa więc będę tę siewkę obserwował i prawdopodobnie trafi docelowo do mojego ogrodu.
A tu widać jedna z moich rabat przy oczku wodnym:

Już kiedyś pisałem, że jakby kogoś interesowała hakonechloa i kupiłby ją to proszę się nie przerażać, że przez pierwszy rok czy 2 wygląda tak sobie lub się nie rozrasta. Na górnym zdjęciu widać 2 odmiany, ta mniejsza to 'Aureola' i dopiero w tym roku jest ładną, poduszkowatą kępką. Przez 2 lata wyglądała marnie, miała kilka źdźbeł na krzyż. Ta większa kępa to 'All Gold' i ona ma już ponad 5 lat, przez pierwsze 2 lata zastanawiałem się czy ona w ogóle przeżyje, wyglądała średnio.
Jak już o tych hakonechloach piszę to wspomnę o stanowisku dla nich
Odmiana 'All Gold' jest odmianą żółtolistną - ale tylko w słońcu. I tu jest pies pogrzebany

W słońcu to ta odmiana się pali, liście będzie miała przypalone. W cieniu kolor liści jest jasnozielony - również bardzo ładny. Lepiej szukać dla niej stanowiska w półcieniu lub cieniu.
Odmiana 'Aureola' dużo lepiej znosi słońce choć też trochę się przypala. Ale jeśli chcemy tę trawę posadzić w miejscu dość słonecznym to raczej z 'All Gold' zrezygnujmy i kupmy 'Aureolę'.
Odmianę 'Albostriata' mam dopiero 2 rok (więc wcale nie ma pokroju kępy jeszcze, dopiero za rok prawdopodobnie będzie przypominał poduszkę

), mam ją w pełnym słońcu, nie ulega poparzeniom. Ale żeby nie było - pełne słońce ale nie susza

Ja mam ją w otoczeniu innych roślin, podsadzona tojeścią rozesłaną więc wilgoć się utrzymuje i ziemia nie wysycha na wiór tak szybko.