Oleander - pielęgnacja ,wymagania, zdjęcia, wysiew, cz.2
Re: Oleander - pielęgnacja ,wymagania, zdjęcia cz.2
Wstaw do wody z kawałeczkami węgla drzewnego i zobaczysz 

kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
-
- 500p
- Od: 20 mar 2014, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki kluska, mam węgiel do grilla może być?
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
Pewnie, ale naprawdę mały kawałeczek starczy. Jakby woda mętniała zmień na świeżą.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
-
- 500p
- Od: 20 mar 2014, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki wielkie, zaraz lecę poszukać tego węgla już wszystko skitrałam na zimę i trzeba przetrząsnąć kąty.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
Oleandrowy, 2018rok rozpoczynam wielkim cięciem 4 krzaczorów, poggi,splendens double pink,hardy red i virgine. Prawie wszystkie szczepki ukorzeniam. Poczekamy miesiąc, zobaczymy ile się zdecyduje dalej żyć.
Witam wszystkich
Mam trochę inne pytanie, a mianowicie zakupiłam dziś mojego pierwszego w życiu oleandra, bo zawsze o nim marzyłam
Tylko nie wiem, za bardzo jak zacząć z nim żyć, żeby go nie uszkodzić. Internet już przekopałam i mniej więcej wiem, czego wymaga, ale zapytam też was.
Czy od razu po kupieniu go ze sklepu mogę go wystawić już na balkon? On już ma dość sporo pączków (podeślę zdjęcie) i co z podłożem i podlewaniem, bo wiem że lubi mokro.

Byłaby ostrożna z wystawianiem na dwór, chyba że w cień. W hodowlach ogrodniczych kwiaty rzadko są wystawiane na powietrze. Trzeba je aklimatyzować. 2-3 dni w cieniu, potem na 2 godziny dziennie na półcień, potem coraz więcej godzin i coraz jaśniejsze miejsce. Bo spalony słońcem oleander, nie przynosi satysfakcji.
Nie no nie wystawiłam go na takie ostre słońce. Na razie sobie stoi w taki półcieniu
A co z podlewaniem? Bo aktualnie podlewam go troszkę co 2/3 dni 

- Aquaforta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jak będzie miał sucho to zacznie gubić liście. Moje stojące na tarasie podlewam codziennie. Wody też dostają sporo.
Pozdrawiam
A jak będzie miał za mokro to też się zacznie coś z nim dziać? 

Oleandry uwielbiają stać w wodzie. Latem podlewam je co najmniej dwukrotnie w ciągu dnia. W wielkie upały wstawiam pod nie naczynia z wodą.
Te paski wyglądają na mechaniczne uszkodzenia. Obserwuj, czy następne liście też będą miały te uszkodzenia.
Poniosłam klęskę oleandrową. Polega ona na tym, że za wcześnie wystawiłam je na taras i zbyt duży mróz zniszczył je. Okryłam krzewy, lecz duży wiatr zerwał włókninę. Wyglądały żałośnie, pogodziłam się ze stratą, ale bardzo porządnie zajęłam się tymi kikutami. Wszystkie odbiły, mają dorodne nowe pędy, wyrosłe na całej długości starych gałęzi, z których obleciały zmarznięte liście. Raczej tego roku nie będą kwitły..oprócz jednego, Poggi

Poniosłam klęskę oleandrową. Polega ona na tym, że za wcześnie wystawiłam je na taras i zbyt duży mróz zniszczył je. Okryłam krzewy, lecz duży wiatr zerwał włókninę. Wyglądały żałośnie, pogodziłam się ze stratą, ale bardzo porządnie zajęłam się tymi kikutami. Wszystkie odbiły, mają dorodne nowe pędy, wyrosłe na całej długości starych gałęzi, z których obleciały zmarznięte liście. Raczej tego roku nie będą kwitły..oprócz jednego, Poggi

Czy to możliwe, że oleander od dużego słońca gubi kwiaty? Ostatnio zauważyłam, że mój oli gubi kwiaty, które ledwo co rozwinęły się, a stoi na słoneczku cały czas. 

- Aquaforta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A podlewany jest w odpowiedniej ilości? Wsadź palec w podłoże- jak suche lub prawie suche to masz przyczynę.
Pozdrawiam