Oberżyna - uprawy z rozsady cz3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Oberżyna - uprawy z rozsady cz3

Post »

Taa, u mnie Turkish orange tez nietknięte przez ślimaki. Ciekawe czy owoce będą jadalne, skoro ślimakom nie smakują ;:306
Iza
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na forum czytałam, że są niejadalne z powodu goryczy.

Kupiłam sadzonkę chińskich białych bakłażanów, ciekawe czy się tak udadzą, jak ich fioletowa odmiana :roll:
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p

Post »

Ania Skoanna pisze, że są jadalne, tylko trzeba nasolić i odlać sok. Zobaczymy :)
Iza
Awatar użytkownika
Rubia
200p
200p
Od: 19 paź 2015, o 17:42

Post »

W wielu trochę starszych ksiązkach kucharskich można przeczytać, że bakłażany należy pokroić, posolić i poczekać, aż puszczą sok, wlaśnie po to, żeby usunąć z nich goryczkę. Ja nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek musiała to robić; widocznie odmiany obecnie najczęściej dostępne w handlu zostały wyselekcjonowane pod kątem braku goryczki. Jeżeli jednak okaże się, że Turkish Orange należy do tych dawnych odmian, to cóż - przyjdzie skorzystać z tej porady :)
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

Ślimaki na bank. Na dokładkę lubią też owoce :roll: . Turkish Orange jest jak najbardziej jadalny. Ja w tym roku posadziłam sobie aż 5 krzaków, tak mi podpasował. Na początku miałam problem z wykonceptowaniem, który moment na zbiory jest najwłaściwszy i może dlatego część owoców miała tą goryczkę o której mowa powyżej. Były już pięknie pomarańczowe. W tym roku spróbuję kilka zerwać wcześniej, zobaczymy. Może wtedy nie będzie potrzeby solić. Choć powiem Wam, że solenie w obróbce kulinarnej nie tylko pozbawia goryczki, powoduje że bakłażan robi się miękki, a co za tym idzie smaczniejszy np. Jako kotlet i przy szybkim smażeniu czy duszeniu nie wchłonie tyle tłuszczu. A że ślimaki go nie chcą, cóż. Nie ma takich mięsistych pięknych liści jak pozostałe odmiany. Ale uwaga, przędziorki już nie są takie wybredne.
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

Dziwne, bo mam tam też sałatę, dużo innych liści i żadnych śladów obecności ślimaków nie ma. Podejrzewam też mysz. :?: Jeden z bakłażanów ma od kilku dni nadgryzioną łodygę, przewrócił się, jego życie wisi na włosku, ale jest nadal zielony.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
kacona
200p
200p
Od: 4 maja 2016, o 18:28

Post »

Bakłażany zrywamy tydzień po tym, jak on przestanie rosnąć. T.z. że jak owoc już osiągnął rozmiar, który ma osiągnąć dana odmiana.
Mniej więcej 3-4 tyg. od pojawienia się kwiatów, albo 2-3 tyg. od zawiązków.
Pozdrawiam Ekaterina
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

kacona wszystko prawda, tyle że w zeszłym roku gdy go pierwszy raz miałam nie miałam bladego pojęcia jaka wielkość owocu i kolor jest docelowymi ;:170 W internecie w przepisach kulinarnych użyte zostały owoce o maksymalnie pomarańczowym wybarwieniu wielkości piłki do tenisa, moje w takim stanie były już przejrzałe. W tym roku zerwę pierwsze gdy będą trochę mniej wybarwione zobaczymy.

ullak mysz? :shock: bakłażany? No u mnie myszy tańcują po całym zalesiu, ale w życiu nie zdażyło mi się by mi jakiekolwiek liście czy łodygi ruszyły. Co innego owoce, na te to są bardzo chętne, szczególnie na pomidory słodkie i dynie, oberżyny nigdy nie ruszyły. Tego przewróconego proponuję Ci skleić. Ja robię tak - bandaż elastyczny samoprzylepny i klamerka. Zawijam, spinam i czekam. Nie jednego pomidora i paprykę już tak uratowałam. Z bakłażanem się nie zdarzyło, ale w końcu co to za różnica ;:170
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

Dzięki, podjęłam próbę reanimacji pacjenta.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p

Post »

Daj znać, czy pacjent przeżył. Ciekawa jestem ;:173
Iza
kacona
200p
200p
Od: 4 maja 2016, o 18:28

Post »

Ania, ja mam tylko zwykłego fioletowego. Ale poszperałam trochę na rosyjskich strona i piszą , że TURKISH ORANGE trzeba zbierać nie dojrzałego, kiedy jest zielony albo jasno pomarańczowy. I że wtedy ma bardzo słodki i aromatyczny miąższ.
Pozdrawiam Ekaterina
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

O widzisz. Tak właśnie podejrzewałam, że te foty kulinarne to chwyt marketingowy :roll: czyli zbiorę jak się zacznie kolorować, zobaczymy jaki będzie w smaku wtedy.
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p

Post »

Ja dziś posadziłam do gruntu bakłażany, podlałam algami z humusem i obsypałam granulkami przeciwślimakowymi, bo te bestie uwielbiają bakłażany i do jutra mogłoby nic nie zostać.
Oj ciężko dogodzić bakłażanom, ciężko. Ale może te w gruncie pójdą lepiej niż w donicach. Te ostatnie prawie nie rosną, a dolne liście żółkną i stopniowo odpadają. Młode liście za to są ładne i ciemnozielone, więc jest nadzieja, że w końcu zaskoczą.
Iza
Awatar użytkownika
Rubia
200p
200p
Od: 19 paź 2015, o 17:42

Post »

Ja na swoje bakłażany, własnoręcznie z nasion wyhodowane, chuchałam i dmuchałam, a one nic - zupełnie, jakby im ktoś zabronił rosnąć. Dopiero jak posadziłam je w donicach docelowych i przeniosłam z domu do szklarenki, w ciągu paru dni nagle się zmieniły. Na razie poszło im w liście, nie w wysokość :D Te nowe liście są bardzo kształtne i kilkakrotnie większe od poprzednich, które zresztą też się trzymają. I tak się zastanawiam: czy odmiany określane jako mini (Kaberi F1, Mini White Egg) tylko owoce mają miniaturowe, czy również krzaki są mniejsze?
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Powoli,ale rosną tunelowce i pokazują się pierwsze pączki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stonkę tłukę na bieżąco - ręcznie.A inwazja żukowatych była tranzytem w drodze na maliny które obsiadła. ;:163 Na gorącym uczynku podczas konsumpcji oberżyny ich nie przyłapałem.

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”