andpia, ja często sobie przeglądam stare zdjęcia i wspominam jak to wyglądało kiedyś

Na szczęście głównie polega to na tym, że zadziwia mnie jakie to wszystko było kiedyś małe
clem3, siewki roślin cebulowych bardzo często wyglądają jak mała trawa po wykiełkowaniu i dopiero w 2 roku widać, że to zupełnie coś innego

Dlatego ja wiosną unikam jakiegokolwiek mechanicznego odchwaszczania i zostawiam jak najwięcej siewek. W ten sposób udało mi się odzyskać tulipany turkiestańskie, które chyba 3 lata temu wymarzły wszystkie choć miałem ich całe kępy. W tym roku sporo siewek tych tulipanów już kwitło.
seba1999, serduszki lepiej rosną w półcieniu ponieważ w słońcu szybko gubią liście lub liście robią się brzydkie, co prawda odrastają ale w cieniu liście dłużej się trzymają. Ja mam kilka w słońcu i mają się dobrze ale więcej zabiegów wymagają

Ale możesz sprawdzić jak u Ciebie będą rosły w słońcu - ale pamiętaj żeby za sucho nie miały
Dzisiaj jadę do rodziców więc zobaczę jak się moje rośliny trzymają. Obawiam się, że rodzice nie podlewają większość roślin więc może być różnie
I znowu nie widziałem jak kwitnie moja druga piwonia drzewiasta, od 3 lat kwitnie a ani razu nie widziałem kwiatów

Ale pytałem się mamy czy coś z tatą widzieli - i z tego co mama mówiła (choć nie była pewna czy to o to chodziło) to tata się zastanawiał czemu jedna piwonia ma takie jakieś małe i zwiędłe kwiaty

No cóż - oni nie wiedzą, że dzikie piwonie drzewiaste mają kwiaty dość małe i często wiszące

A to jest piwonia kupiona w ogrodzie botanicznym gdzie rośnie wiele dzikich gatunków o takich kwiatach więc mnie to nie dziwi ani też nie jestem zawiedziony

Ale rodzice chyba chcieli spektakularnych, olbrzymich kwiatów i myśleli, że mojej piwonii coś dolega

Tylko szkoda, że nie mam zdjęć albo, że jej nie widziałem w czasie kwitnienia.
I kilka zdjęć żeby umilić post
Dąbrówka 'Chocolate Chip' - trochę ta zima jej dokuczyła ale odrośnie:
Poziomka, która próbuje mi zarosnąć całą cienistą rabatę i muszę ją bardzo ograniczać
A tu kwitnąca pigwa
Cydonia obolonga - Na środku zdjęcia jest dołożony kwiat jabłoni dla porównania wielkości. Kwitnąca pigwa nie ustępuje pięknem kwitnącym jabłoniom a nawet podoba mi się bardziej

Jej kwiaty często kwitną w górę więc wyglądają jak takie lampioniki.
Mówiłem, że mam zdjęcie niebieskiego hiacyntowca, który rósł dziko pomiędzy łanem czosnków niedźwiedzich w Danii;) więc go pokazuję