Zmiany w ogrodzie Doroty cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zmiany w ogrodzie Doroty cz. 9

Post »

Dorotko, pięknie prezentuje się Twój ogród! ;:138 Tyle kolorów i kształtów! ;:63 ;:63

Na nalewkę zbieram płatki róż systematycznie i wypłukane przechowuję w zamrażalce. Dopiero gdy uzbieram ich bardzo dużo, wkładam do dużego słoja i zalewam 70% spirytusem tak, by płatki były całkowicie przykryte, odstawiam w ciemne miejsce na sześć tygodni, po czym zlewam alkohol, dodaję łyżkę soku z cytryny i syrop z cukru i wody. Stężenie syropu uzależniam od tego, czy nalew ma być bardziej czy mniej słodki, bardziej bądź mniej mocny. Ponownie odstawiam naleweczkę na co najmniej trzy miesiące, po tym czasie filtruję przez filtr do kawy i chowam przed łasuchami. Im dłużej nalew czeka na spożycie, tym staje się lepszy. Zachowuje zapach róż.

Pogodnej niedzieli, Dorotko. ;:3 ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko w imieniu ogrodu nisko ;:180 się kłaniam ;:196
A czy można zrobić naleweczkę na wódce, dla mnie spirytus za mocny, a domowy łasuch wszelkich trunków po jednym kieliszku spirtu nogi ma giętkie ;:306

Dla Ciebie jeszcze kilka spojrzeń na wczorajsze kwitnienia

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko, kwietnie! ;:167 Uwielbiam tę bordową pęcherznicę, szczególnie jak kwitnie. Znowu tej zielonej cudownie jak są ubrane w owoce! ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dorotko piękne kolorowe kwitnienia ;:215 Ten żywokost , faktycznie ma niespotykany kolorek , ale ja mam z kolei żywokost uplandzki 'axminster gold' o żółto zielonych liściach... więc jest ich kilka rodzajów ;:333 Peęcherznice mam z patyczków, ale juz fajnie sobie radzi i będzue miec po jednym może dwa kwiatuszki ;:333 Rodki podziwiam u innych, boje się uśmiercić kolejnego więc wolę je na fotografiach :)
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejszy dzień spędziłam pod jabłonką z taką sobie książką w ręce. Co pewien czas musiałam odpocząć od marnej treści wtedy spacerowałam wśród rabatek. Odkryłam, że wyhodowałam sobie super trawkę ;:306 myślałam, że to jakaś odmiana oryginalna, jesienią podzieliłam, posadziłam, a tu zonk ;:185 toż to zwykła trawa ;:202 muszę ją wyrwać. Takiej głupoty dawno nie udało mi się zrobić ;:124

Basiu oj wiele kwitnień, to jest najfajniejszy czas. Tę bordową pęcherznicę też bardzo lubię, białe kwiaty tak ładnie z daleka widać.
Zielona ma ładnie wybarwione zdjęcia z odcieniem cytrynowym.

Ewo dzięki Tobie wiem co mam ten żywokost też u mnie rośnie dostałam go od Marysi. Jego liście bardzo mi się podobają, na razie nie kwitnie, nie widać łodygi kwietnej, może jeszcze jest za mały.
Mam 2 pęcherznice z własnego ukorzenienia, jedną z siewki, 2 szt sama kupiłam w ogrodniczym. Przy tej najstarszej widzę kilka siewek, muszę je wykopać i dać do donic. Kogoś nimi obdaruję.
Na mojej starej działce też rodki nie dawały rady, uśmierciłam dwie sztuki, tu im na szczęście marna gleba odpowiada.

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Doroto :wit Po jakimś czasie jak się wdrożę w forum spróbuję założyć swój wątek,chociaż nabawiłam się kompleksów spacerując po kilku forumowych ogrodach.
Pięknie u Ciebie ;:oj

Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marto64 nie stresuj się, wiadomo są różne ogrody, każdy mile widziany. Tu są naprawdę bardzo mili i życzliwi forumowicze.
W każdym ogrodzie znajdziesz mniej ciekawe zakątki, takim miejscom nie robi się zdjęć ;:306
Zakładaj wątek pokaż nam swój ogródek.

Dziś dzień odpoczynku od prac ogrodowych. Niby ciepło, niby słonecznie, ale jak wiatr zawiewał to zimno.
Myślałam, że straciłam różę Rapsody... a tu wczoraj miłe zaskoczenie to nie ona jaka zmarzła nie mogę skojarzyć.
A to pierwszy kwiat róży Rapsody

Obrazek

groszek cukrowy wiąże strąki

Obrazek

i kwitnące

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dorotko, zaniemówiłam z wrażenia. Twój ogród wprost kipi wszelakimi barwami, wszystkimi ich odcieniami i rozmaitymi kształtami. ;:138 ;:138 ;:138

Dobry nalew robi się ze spirytusu rozcieńczonego do 70%, a potem się rozcieńcza syropem z wody i cukru do takich promili, jakie się lubi. Możesz np. pół na pół nalew z syropem. Również sama decydujesz o tym, czy naleweczka ma być bardziej czy mniej słodka i robisz mocno bądź słabo słodzony syrop.

Dobrego tygodnia. ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

W życiu nie zgadłabym ;że ten niebiesko kwitnący to zywokost.
Rodki jak marzenie. Pięknie ukwiecone.
Róże i piwonie zaczynają.
Chyba wszyscy Polacy lubią w ogrodzie róże i piwonie. Od lat widać je w różnych ogrodach.
Bogaty ogród.
Iryski. Pecherznice ładnie ujęte. ;:215
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taki mam dziś smutny dzień ;:145 miałam jechać na pogrzeb, ale samochód mi siadł. Koło 10 dostaję telefon z informacją zmarła moja serdeczna koleżanka. Życie pisze własne scenariusze. Nie były to śmierci nagłe, poprzedzone długą chorobą.

Rankiem delikatnie z nieba pokropiło, duchota straszna do tego słońce ostro świeciło. Od wczoraj dość ostro pracowałam, pomidory pozbawiłam wilków, podwiązałam, opryskałam. No i plewię, plewię, plewię, czyli powróciłam do tego z czym nie można się odrobić. Chwaściory po deszczu dość ostro wystartowały.
Rozkwitają piwonie, kwitnienie powoli kończą irysy. Truskawki dojrzewają, dziś obiadek blinoczki z truskawkami, uwielbiam, ale takich blinów jak robi moja mam mnie nigdy nie wyjdą.

Lucynko oglądaj, oglądaj, za chwilę będzie przerwa z kwiatami, co roku mam taki przestój, później zakwitną pod koniec czerwca liliowce.
Nad nalewką się cały czas zastanawiam. Dziś stwierdziłam, że róży do ciast mam już dość utartej, a dalej tyle paków coś z nią muszę zrobić, żal aby płatki spadły.

Aniu ja też długo nie mogłam tej nazwy zapamiętać wiedziałam, że coś na Ż ;:306
Rodki już przekwitły, znowu trzeba będzie czekać cały rok na ich piękno.
Róże zaczynają rozkwitać, piwonie już w rozkwicie, chodzę i wącham, najładniej pachnie ta o białych kwiatach.
Te kwiaty to pewniaki, piwonie rosły w każdym babcinym ogródku, dobrze że jest teraz na nie bum. Sama kupiłam tego roku 4 nowe odmiany, urzekły mnie puściochy.
Staram się aby zdjęcia były coraz lepsze, nie zawsze się udaje ;:222 taki ze mnie marny fotograf ;:306

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dorotko, zrób naleweczkę, zobaczysz, jak pachnie i usłyszysz zachwyty od smakoszy. ;:108
Ja różaną robię dość słodką i słabszą niż inne, właśnie tak ok. 30%.

Coraz to ktoś nas opuszcza na zawsze i to boli, ale życie musi toczyć się dalej. ;:173 Trzymaj się, kochana. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wstałam dziś o 4.30 wyrwałam od razu do ogrodu, naskładało mi się trochę gałązek i chciałam to spalić. Udało się :tan
Teraz siedzę sobie na forum i nadrabiam zaległości. Dzisiaj chyba nie uda mi się nic zrobić na ogrodzie, przed południem wybywam.
Jest bardzo duszno, mam nadzieję że trochę z nieba dziś pokropi.

Lucynko przekonałaś mnie, muszę sobie dokładnie wszystko spisać i zbierać płatki różane. Dla zachwytów smakoszy warto ;:304

Czas piwonii rozpoczęty

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

mój zeszłoroczny zakup

Obrazek

najpiękniejszy zapach ma piwonia kwitnąca na biało.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Cześć ranny ptaszku :wit
Beatko i orliki ladniutkie :)
Ale pokaz piwonii przebija wszystko !!
Zebralas cudna kolekcję. ;:63 i ;:215
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj,u ciebie cieplej chyba bo piwonie u mnie jeszcze dużo w pąkach ,chociaż może to być odmianami ,a piwonie masz cudowne ,zresztą wiesz jak ja kocham piwonie i uważam ,że to sa najpiękniejsze kwiaty,mam we flakonie z goździkami to taki mam zapach w pokoju ,piszę ,piję kawkę i wącham ,ach co to są za chwile cudowne jak kwitną piwonie ,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejszy dzień od rana bardzo duszny, delikatny wiaterek zawiewa wszystko wysuszając, kwiatuszki zwiędnięte, wołają o kropelki z nieba.
Wykosiłam trawniki, popodlewałam paprykę, kwiaty w donicach i mam dość. Wróciłam do domu cała mokra, nie ma czym oddychać.

Aniu dzisiaj znowu wstałam tak wcześnie i to nie budzik mojego męża powoduje. Jemu dźwięczy o 4.10, a mnie ptaszki budzą dużo wcześniej. Wieczorkiem zasypiam ze śpiewem świerszczy, a rano budzę się ze śpiewem ptaków, takie piękne trele odśpiewują.
Kwitnienia są teraz cudne, szkoda że tak szybko piwonie się rozsypują, ale i to ma dla mnie wiele uroku.
Większość piwonii mam po cioci, przeniosłam je ze starej działki, tego roku wszystkie mi zakwitły, jedna karpa po 8 latach, coś jej przesadzenie nie służyło.

Marto u nas wszystko szybciej zakwita, piaski tak się nagrzewają, do tego deszczyk z zeszłego tygodnia przyśpieszył. Teraz też chcę deszczu, bo powoli wszystko więdnie, taki dziś skwar.
Ja też kocham piwonie, chodzę wącham, porównuję. W tym roku kupiłam 4 nowe odmiany o pustych kwiatach, mam je jeszcze w donicach, jedna zakwitła, jest ładna muszę zrobić zdjęcie.
Taką mi ochotę narobiłaś bukiecikiem, że porwałam nóż i pobiegłam zrobiłam mieszankę kolorystyczną i odmianową. Ucięłam piwonie, złocienie -białe, piwonię, goździki kamienne, złocienie- bordowe, przymiotno i kocimiętkę ( od Ciebie) we fiolecie, pięknie wygląda we flakonie.
Ja mam chwilkę przerwy to teraz forum, bo za chwilę znikam z domku.

W zeszłym roku kupiłam irysy nowości, zachwyciły mnie nie tylko na zdjęciu katalogu, kwitnienie ich mnie pozytywnie zaskoczyło

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”