Ogródek Przemka-cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Przemka-cz.4

Post »

Witajcie dziewczyny! Chwilowo jestem we Wrocławiu więc zdjęć z działki na razie nie będzie. Co do skalniaka, ponieważ chcę wybrać jak najwięcej skrzypu do jesieni będą tylko same jednoroczne. Koper był piękny i bez mszyc więc bez mycia trafił do mrożenia a nadwyżka trafiła do dobrych ludzi. Na jego miejscu rosnie już papryka King Arthur F1. Na razie jest tylko jedna podwyższona grządka z desek modrzewiowych o grubosci 5 cm. Dalsze prace ruszą dopiero pod koniec maja. Niestety murek wychodzi dużo drożej choć na dłuższą metę jest zdecydowanie lepszy.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bób w tunelu ma już spore strąki a ten rosnący w gruncie dopiero wiąże pierwsze strąki ale ładnie kwitnie. Czosnek niedźwiedzi zawiązał sporo nasion. Wczesny por Pancho rośnie z selerami i załapał się na pielenie. Wczesna marchew Laguna w tym roku będzie trochę wcześniej niż zwykle. Cukinia na podwyższonej grządce i pod siatką radzi sobie całkiem nieźle.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwiosnki Vialii przezimowały bardzo dobrze ale jesienią będę je chciał rozdzielić. Wolę nie ryzykować gdyż rośliny te należą do grupy krótkotrwałych. Piwonie ładnie kwitną ale w sierpniu część z nich będę rozsadzał. Część z poziomek rośnie w doniczkach P9 ale sporo roślin jeszcze nie zostało przepikowanych. Pojawiają się pierwsze kwiaty więc muszę zająć się tymi roślinkami. Liatrom wyraźnie spodobała się nowa "miejscówka" i nawiezienie.
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Jest wszystko i dla ducha i dla ciała :) A na działce zawsze zajęcie się znajdzie, przesadzanie to moja specjalność :;230 Czym masz wyłożone w cukiniach? Jakieś trzciny, suche badyle ? Nie mogę zgromadzić takiego materiału, a bardzo by się przydał, nawet w truskawkach wykładam starą, zniszczoną włókniną, jednak po sezonie przerośnięta chwastami nadaje się do wyrzucenia i mam ciągłe braki w ściółce.
Pozdrawiam Eugenia
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To "cudo" w cukiniach to resztki słomy ze sprasowanych kostek (pszenżyto). Skrzynia w której rosną została wypełniona kostkami słomy, nawieziona i na to poszła cienka warstwa ziemi. Podczas sadzenia rozsady część słomy została wykopana więc rozrzuciłem ją na powierzchni gleby. Ja włókniny do ściółkowania nie stosuję. Zamiast niej używam czarną agrotkaninę (służy przez parę lat). W tym roku przygotowuję poletko pod truskawki. Truskawki posadzę na agrotkaninie a na wierzch położę słomę. Prawdopodobnie jesienią całość okryję multiklimą (siatką ochronną-dużo trwalsza od włókniny).
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Warzywa ogromne, wiem jednak ile pracy trzeba włożyć, aby taki efekt osiągnąć. Mi się udało tylko z pomidorami, całej reszty nie mam.
Chylę czoła i gratuluję Przemku. ;:136
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rzeczywiście piękne warzywa, aż miło popatrzeć.

Mnie urzekają również kwitnące peonie.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tragedii jeszcze nie ma ale na 5 roślinach (na ok.150 sadzonek) pojawiły się mszyce. Dzisiaj rośliny zostały potraktowane środkiem Emulpar 940 EC.. Zobaczymy jutro czy środek będzie skuteczny.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

U mnie mszyce obsiadly róże, koniecznie muszę powtórzyć oprysk bo jeszcze na kilku krzakach się uchowały.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

;:138 U ciebie warzywa i reszta to kategoria LUX Pełny profesjonalizm ;:333
Przemek a czym nawozisz tą słomę? I wkładsz tam odwrócone butelki z wodą?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

Ale czosnek niedźwiedzi się rozrósł i ile nasion. W ogóle go chyba jeszcze nie obrywasz?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Emulpar 940 EC działa! :D Mszyce padły. Słoma na dzień dobry została potraktowana mocznikiem a następnie nawozem Yara Mila Complex. Butelki z obciętym dnem wbite w ziemię mają mi ułatwić podlewanie i ew. nawożenie (zwłaszcza jak rośliny się rozrosną). Czosnek był sadzony po kilka sadzonek w jednym miejscu stąd takie duże kępy. Faktycznie nie zużyłem w tym roku zbyt wielu liści ale jednak troszeczkę podskubywałem-super smakował grillowany z kabanosami ;:173 Dzisiaj zjadłem pierwszą marchewkę z tunelu choć mogła jeszcze troszeczkę urosnąć. Na owocach jabłoni Vista Bella pojawił się parch i chyba będzie trzeba zrobić oprysk bo zawiązanych owoców jest sporo. Na niektórych pomidorach pojawiła się szara pleśń a część heliotropów zrobiła się fioletowa (mają za zimno w nocy)-jutro nawiozę je dolistnie fosforem.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęcie marchewki sprzed kilku dni ale dzisiaj zerwałem już marchewkę długości 20 cm. Dziwna sprawa ale marchew rosnąca w gruncie przegoniła we wzroście tunelową. W końcu do gruntu trafiły pomidory San Marzano 2 i Berner Rose. Sadzonki Purple calabash jeszcze się męczą w pierścieniach. Żurawina w tym roku kwitnie wyjątkowo obficie a ponieważ zwiększam żurawinowe poletko muszę sobie ukorzenić kilka sadzonek. Do gruntu trafiły też pierwsze koleusy. Bardzo ładnie rozrosły się sadzonki pierwiosnka Vialii.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Z ta marchewką to bijesz rekordy!!! A jak smakuje? Piekne koleusy!
Przemek mam pytanie (do ciebie jako eksperta) w sprawie zielonego nawozu . Otóż gleba gliniasta,wysiałam gorczyce i ładnie rosnie . Teraz nie wiem co posiac po jej przekopaniu w lipcu? żyto ozime czy peluszkę? Chciałabym na wiosnę tam mieć marchw,dynie, ogórki i te inne podstawowe. Poletko jest zachwaszczone, głównie skrzyp,przytulia,babki lancetowate,rumianek,kurdybanek,i jakiś o palowym korzeniu podobny do ostu ale nie oset,nie znam nazwy.. Tepię go ale jest go coraz wiecej i ma rozłogi bardzo głęboko... Nie chciałabym przegrac walki i stracić poletka...
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marchewka Laguna F1 jest bardzo soczysta i lekko słodka. Dla mnie do gryzienia super. Co do zielonego nawozu to ja postawiłbym na facelię w czystym siewie (20-30 g na 10 metrów kwadratowych). Można ją wysiewać do połowy sierpnia, nadaje się na cięższe gleby, silnie rośnie, dobrze zacienia i odchwaszcza glebę. Trzeba ją będzie przekopać późną jesienią a wiosną będzie można sadzić wczesne warzywa. Gdybyś wolała peluszkę to lepiej ją wysiać razem z wyką jarą (wysiew do końca lipca).
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”