Pomidory-choroby i szkodniki cz.17
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.17
A może masz w pobliżu Ośrodek Doradztwa Rolniczego - można spróbować wziąć tego pomidora do wora i zanieść tam 

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
T75 to zaprawa chroniąca wyłącznie przed chorobami grzybowymi. Odwirusowanie prowadzi się w 1% nadmanganianie potasu, można też w 3% roztworze saletry potasowej KNO3.
Dziękuję za informację ale w szklarni mrówek nie widzę.Jedynie w oborniku mogą być dżdżownicę,sądzę że spulchniają glebę.Muszę poczytać o zgorzeli .
Choroba pomidów
Witam szanownych forumowiczów.
Przychodzę z problemem pomidorów, otóż od pewnego czasu na liściach górnych, czyli choroba zaczyna się od góry i schodzi na dolne liście, pojawiają się ciemne/brązowe/czarne plamy. Plamy nie przechodzą w kolor żółty, tylko skręcają liście. Liście i roślina usycha.
Pomidory różne odmiany, rosną w folii. Do tej pory stosowałem tylko nawóz z pokrzywy.

Pozdrawiam i prosze diagnozę.
-- 23 maja 2018, o 10:05 --

Przychodzę z problemem pomidorów, otóż od pewnego czasu na liściach górnych, czyli choroba zaczyna się od góry i schodzi na dolne liście, pojawiają się ciemne/brązowe/czarne plamy. Plamy nie przechodzą w kolor żółty, tylko skręcają liście. Liście i roślina usycha.
Pomidory różne odmiany, rosną w folii. Do tej pory stosowałem tylko nawóz z pokrzywy.

Pozdrawiam i prosze diagnozę.
-- 23 maja 2018, o 10:05 --

Re: Choroba pomidów
Ja tam widzę zbity gliniasty, mazisty i zlewny, mało przepuszczalny grunt.Korzenie mają problem.
Re: Choroba pomidów
Wcześniej podlewałem rośliny, dlatego też tak raczej wygląda.
A co mogę poradzić?
A co mogę poradzić?
-
Napisz coś więcej o uprawie w poprzednim roku, o nawożeniu, o wapnowaniu lub jego braku, o pH gleby.
-
- 50p
- Od: 3 cze 2014, o 19:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. Co może powodować żółknięcie liści wierzchołkowych, tych najmłodszych a miejscami zasychanie na pomidorach rosnących w tunelu?
Pomidory zasilane obornikiem bydlęcym. Krzaki rosną duże i grube, dobrze zawiązują.
Pomidory zasilane obornikiem bydlęcym. Krzaki rosną duże i grube, dobrze zawiązują.
-
http://ipopom.inhort.pl/ Szukaj w niedoborach.
Pomidory zwijanie wierzcholka
PILNE
Witam proszę o pomoc nie wiem co sie dzieje z moimi pomidorkami ? Wierzchołek bardzo się skurczył zagęszczenie i zwijanie liści czy to może za dużo azotu czy jakaś choroba? podlewane było z dodatkiem nawozu npk co mam robic bo marnieje wszystko poniżej zdjęcia
dziękuję

Bardzo proszę o poprawną pisownię, z uwzględnieniem znaków interpunkcyjnych oraz znaków diakrytycznych./ jokaer
Witam proszę o pomoc nie wiem co sie dzieje z moimi pomidorkami ? Wierzchołek bardzo się skurczył zagęszczenie i zwijanie liści czy to może za dużo azotu czy jakaś choroba? podlewane było z dodatkiem nawozu npk co mam robic bo marnieje wszystko poniżej zdjęcia
dziękuję

Bardzo proszę o poprawną pisownię, z uwzględnieniem znaków interpunkcyjnych oraz znaków diakrytycznych./ jokaer
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
Witam.
Pytam z czystej ciekawości bo wiem że w tym momencie już nic nie zrobię i wiem to że one w końcu ruszą - tylko na przysły rok chciał bym uniknąc takiej sytuacji.
Niektóre z moich krzaków mają dziwny objaw - są strasznie marne i fioletowe do tego zawijają się im nowe szczytowe liście. Przenawozrenie azotem rozsady? Czy może po przesadzeniu do gruntu zimne noce dały im w kość? (było nawet do 4C).
Jak na Wasze oko to wygląda?

Pytam z czystej ciekawości bo wiem że w tym momencie już nic nie zrobię i wiem to że one w końcu ruszą - tylko na przysły rok chciał bym uniknąc takiej sytuacji.
Niektóre z moich krzaków mają dziwny objaw - są strasznie marne i fioletowe do tego zawijają się im nowe szczytowe liście. Przenawozrenie azotem rozsady? Czy może po przesadzeniu do gruntu zimne noce dały im w kość? (było nawet do 4C).
Jak na Wasze oko to wygląda?

Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
To są zaburzenia fosforowe. Nieprzyswajany fosfor, może z powodu zmarznięcia, przelania, zasuszenia, niewłaściwego nawożenia,
niewłaściwego odczynu gleby.
Te dolne liście będą do oberwania, a teraz trzeba nawozić, najlepiej dolistnie, zwykłym wieloskładnikowym nawozem do pomidorów.
Powinno wszystko wrócić do normy. Pomidor w sumie szybko reaguje na wszelkie zmiany i trzeba obserwować liście szczytowe.
niewłaściwego odczynu gleby.
Te dolne liście będą do oberwania, a teraz trzeba nawozić, najlepiej dolistnie, zwykłym wieloskładnikowym nawozem do pomidorów.
Powinno wszystko wrócić do normy. Pomidor w sumie szybko reaguje na wszelkie zmiany i trzeba obserwować liście szczytowe.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- majmaj
- 200p
Mam Florwit do pomidorów NPK 4 ? 5 ? 8 .
Dawkowanie takie samo jak doglebowo?
Bardzo to szkodzi roślinie, jedna która została wcześniej wysadzona po 2tyg ożyła i ładnie puszcza już nowe liście.
PS:
Rozsadzie podawałem Biobizz który zawiera sporo potasu- być może potasem zablokowałem pobieranie fosforu.
Dawkowanie takie samo jak doglebowo?
Bardzo to szkodzi roślinie, jedna która została wcześniej wysadzona po 2tyg ożyła i ładnie puszcza już nowe liście.
PS:
Rozsadzie podawałem Biobizz który zawiera sporo potasu- być może potasem zablokowałem pobieranie fosforu.
Badanie gleby 2019:
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
- majmaj
- 200p
Raz dziennie oprysk? Czy za często?
Badanie gleby 2019: