Marysiu[Maska] sławojka już stoi, ale chrztu jeszcze nie miała hehe. Moje murarki już zakończyły pracę, dość szybko w tym roku, ale wszystko praktycznie mam zalepione, więc jestem zadowolony.
Małgosiu[clem3] o tulipankach już dawno zapomniałem, teraz moje oczy zaczynają zachwycać piwonie, które kwitną. Obrzeża na żwirowej rabacie robiłem z obrzeży kupionych na allegro

ale nie do końca się sprawdzają, bo kamień pod nie podchodzi po deszczu, musze chyba je bardziej przytwierdzić do ziemi szpikulcami.
Beatko[Bazyla] dziękuję za wyjaśnienie terminu sławojka

nie ukrywam, że nie wiedziałem skąd się wziął, co do murarek, to nie widzę problemu, kilka rurek i będą u Ciebie, a są naprawdę pracowite i niegroźne. Powojniki się rozrastają cieszę się z tego bardzo i zapraszam, bo foto relacje na pewno będą
Jolu[jol_ka] pracy faktycznie sporo włożone, pieniążków również hehe, sławojka dawała o sobie znać za każdym razem po grillu, a raczej jej brak, teraz jak jest każdy siedzi spokojnie.
Kasiu[Dorja] tulipanki kupiłem na wyprzedaży przez internet, na stronie sklep-nasiona.pl, bodajże w styczniu

mieli wtedy fajne ceny, a jak widać bardzo ładnie zakwitły. Jeśli chodzi o domki dla murarek, to można to zrobić bardzo różnie, można użyć skrzyni, mebli w sumie wszystkiego, można też kupić gotowe hihi, ważne żeby na nie nie padało, do środka wkładamy rurki trzcinowe o średnicy od 5 mm najlepiej do 12, takie najbardziej preferują, można też kupić gotowe formatki, niektórzy tez używają rurek z rdestu, sami robią papierowe, a nawet duże słomki wkładają, moim zdaniem najlpsze są trzcinowe, pozyskuje się je zimą, i ścina na długość około 15-20 cm z kolankiem na końcu lub na środku.
Olu[silversnow] mnie tez tulipanki zachwyciły, teraz już śladu po nich nie ma, ale za to inne roślinki się pokazują i można podziwiać. Drzewka biele, ale jakoś to tak nie chce za bardzo się trzymać tych moich drzewek.
Elu[pela11] ano widzisz teraz chyba są dziurki zamiast serduszek hehe, wystaw rurki a murarki same się znajda, a jeśli nie to pakiet 100 sztuk zawsze mogę podarować

Dziękuję za miłe słowa, staram się żeby działka wyglądała jak najlepiej.
Kasiu[kaska1ge] nie martw się nie tylko Ty masz natłok prac, ja również, dlatego wątek tez troszkę zaniedbałem, no ale na iryski się nie spóźniłem hihi już rozmyślam nad ich miejscami. Jeśli chodzi o rodki to tak u mnie rosną w pełnym słońcu i jakoś sobie radzą
Soniu[cyma2704] hehe spokojnie znajda na pewno domek, ważne żeby tylko stał skierowany na południowy zachód, bo to najlepsza strona dla murarek, bo długo słonko świeci.
Mariolu[Rodusik] dziękuję.
Aniu[anabuko1] widzisz ile ciekawych rzeczy można się w moim wątku dowiedzieć hihi

zapraszam częściej.
Małgosiu[gosmara] tulipanków sporo miałem, ale wszystko praktycznie wsadzone w tym roku, zobaczymy jak zakwitną za rok.
Iwonko[Iwonka1] powojniki kwitną, fakt chyba trochę gęsto mają, ale co tam, to wszystko przez lilie przed nimi, które się rozrosły jak szalone hehe, oby kwitły jak najdłużej.
Marto[koziorozec] z tymi owocami to nie wiem jak będzie u mnie jak deszcz nie spadnie, ogólnie susza na maxa, podlewam kwiaty i inne ale drzewka muszą sobie radzić same.
Ewelinko[ewelkacha88] te moje zapracowanie, to po części praca, po części rodzina i po części działka, więc wszystko się skumulowało razem.
Piotrek[buum] dzięki.