Olu, pewnie gdyby skończył mi się teren do obsadzania to zaczęłabym na twoim miejscu sadzić rośliny w sadzie. Zawsze to już gotowy byłby cień dla roślin

. A u któregoś z zagranicznych pasjonatów, widziałam rabaty z irysami wokół starych jabłoni właśnie w sadzie. Bajka
Roślin, jeśli o liczbę gatunków chodzi, chyba nie mam aż tak dużo, ale za pewne co najmniej kilkadziesiąt. Mam m.in z drzewek/krzewów: cedry libańskie, kosodrzewinę, kilka odmian krzewuszek, pęcherznice, tawuły, miłorząb, dzikie bzy czarne w odmianach, migdałka trójklapowego, lilak meyera, paulownię, bukszpany, cisy, berberysy, leszczynę o bordowych wiosną liściach, hortensje bukietowe, róże, z traw kilka gatunków, z bylin: tawułki, lilie, liliowce, jeżówki, powojniki, irysy, pierwiosnki kilka gatunków, fiołki, żurawki, żuraweczki, tiarelle, hosty, sporo wszelakiego drobiazgu; przylaszczki, firletkę, zawciągi, trójlisty, miłki itp.
Hmmm.... no jak tak to wszystko wyliczam to jednak robi się tego sporo. A wszystko to posadzone na niewielkich rabatach z trzech stron domu. I wszystko to będę musiała kiedyś wykopywać i przenosić
Iwono, w foliaku w tym roku nie posadziliśmy zbyt wiele: z boku pod skosem są 2 rządki ziemniaków "kolorowych" do sałatek i "zwykłych" do wcześniejszej konsumpcji niż te w warzywniku, trochę sałaty wysianej (na próbę) w listopadzie. 1 rządek pomidorów, kawałeczek fasolki, 1 rządek ogórków i pod skosem 30 sadzonek truskawek. Na panujący tam nieład nie zwracaj uwagi, bo zdjęcie robione na szybko.
Na krzaczkach pomidorów zawiązane już pierwsze owoce.
Tak wyglądała zawartość foliaka w poprzednim sezonie (rok 2017)
A taki był początek, czyli rok 2016 -

same ogóraski
I coś dla irysomaniaków....
Z irysów SDB w pełni kwitnienia ten najpóźniejszy jaki mam 'Stinger'
Ma charakterystyczną, wywiniętą do góry bródkę
Pozostałe SDB już przekwitły, a były to:
'Hocus pocus'
'Jewelers art'
'Latin me hot' - jeszcze kwitnie bo to grupa IB
'Local hero' - jeden z późniejszych SDB - jeszcze cieszy ostatnimi kwiatami
'Nine lives'
'Luciola'
'Magic bubbles' - IB - więc jeszcze kwitnie
'Mala Maja'
'Mały przyjaciel'
(Nie pamiętam ile jednorazowo zdjęć wpuszcza serwer więc kolejne pójdą w odrębnym poście).