Ogród pełen róż

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród pełen róż

Post »

Witajcie.
Teraz jak się rozpadało to końca nie widać :roll:
Dziś ciąg dalszy podlewania, więc dalej wolne od ogrodu.
A że nie mogłam już dziś wytrzymać, to z samego rana, kiedy jeszcze nie padało poleciałam powyrywać chwasty na jednej rabacie. Nie było ich dużo, ale wielkie po kolana i wcześniej jak było sucho nie mogłam ich ruszyć. Dziś wychodziły pięknie, jak z masełka :lol:
Szybko się uwinęłam. Zajęło mi to może ze 20 minut, a od razu ładniejszy widok.
Potem weszłam do szklarni i dzięki temu że się ochłodziło i jest pochmurnie można w niej wytrzymać dłużej. Podwiązałam więc pomidorki, bo już się o to prosiły.
Niesamowite, jak po tym deszczu warzywa zaczęły rosnąć. Wydaje mi się, że przez dwa dni urosły więcej niż przez miesiąc.
Marchew siałam na początku kwietnia. Wzeszła jedna co 30 cm a dziś patrzę a tu pełno maleństwa, które dopiero co wyszło z ziemi.
Wschodzi fasolka, ogórki, buraczki. Jednak podlewanie zimną wodą ze studni, to nie to samo co ciepły deszczyk.

Aniu, z własnych warzyw nie mogła bym zrezygnować. Gdybym musiała, to ograniczyła bym rabaty kwiatowe, ale warzyw nigdy.
Roślin nie karmię niczym specjalnym. Co roku mam kompost, więc dużo rozkładam go na rabatach. Robię to głównie po to, żeby rozluźnić glinę.
Stosuję też nawozy mineralne np azofoskę lub polifoskę a jak mam z czego zrobić gnojówki, to też robię.

Aniu, też żałuję że sałaty nie można zamrozić. :lol:
Moja Edenka została całkowicie odmłodzona w ubiegłym roku.
Wszystkie pędy musiałam ciąć do ziemi, bo wymarzły. Ależ to był przykry zabieg ;:185
W tym roku na szczęście wszystko z nią dobrze i liczę na sporo kwiatów.
Mięty smakowe rzeczywiście mają różny aromat. Da się wyczuć różnicę.
Mi ostatnio najbardziej spasowała jabłkowa a śmietankowa idealnie pasuje do twarożku :D

Ewa, Palaris Royal jest i na mojej liście do kupienia, ale żeby było to możliwe musiała by mi wypaść z ogrodu jakaś pnąca róża. Najzwyczajniej nie mam na nią miejsca i póki co będę podziwiać u innych.

Moni, wreszcie popadało i ziemia ładnie nasiąkła.
Teraz czekam na ciepełko i pewnie wszystko ruszy ze zdwojoną mocą (chwasty niestety też :roll: )
Nigdy jakoś nie przykładałam uwagi żeby robić zdjęcia warzywom, ale w tym roku obiecałam sobie że będę robić. :wink:

Dorotko ja też nigdy nie mogłam dochować się rzodkiewki, bo robale były szybsze.
W skrzyni mam póki co dobrą ziemię, nie tą z ogrodu i jak widać pomogło. Dopóki się da, będę uprawiać rzodkiewkę w skrzyni a jak robale ją zwęszą, to trzeba będzie wymienić ziemię.
Kiedy siejesz rzodkiewkę na jesienny zbiór ?
Aga72
100p
100p
Od: 18 lip 2013, o 16:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit
Wiola na forum, to znaczy że deszcz podlewa rabatki :) Ja to się nawet cieszę bo gdyby nie deszcz to chyba nic nie zrobiłabym w domu. Nawet na gotowanie szkoda mi czasu przy ładnej pogodzie :oops:
Wiesz, że u mnie Jacqueline du pre też już kwitnie. Miałam ją w ubiegłym roku wywalić tak mi chorowała przez cały sezon, ale żal mi się zrobiło. Ładna jest :)
Ale leje...
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Przymusowe siedzenie w domu to u mnie było wczoraj a dzisiaj pochmurno ale bez opadów. Wiolu czyżby to kolejny chwyt marketingowy z tą kaliną ?? No nic, ja swojej na razie nie mam gdzie przesadzić. Czekam na nowe areały do obsadzania i postaram się posadzić z głową żeby nic na siebie nie wchodziło ;:224 . Jak wiadomo jest to jednak trudna sztuka :;230 . Warzywka na obiad - mmmmmm ;:173 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Wiolu rzodkiewkę na jesienny zbiór sieję tak w połowie sierpnia, jak jest sucho to ją codziennie wieczorem podlewam, tak samo sieję koper, na jesiennym nie ma mszyc i właśnie ten zamrażam.
Masz rację co do wschodów warzyw, ja już się zastanawiałam czy drugi raz nie posiać marchewki i pietruszki, bo wschody prawie żadne, a tu od zeszłego tygodnia coś ruszyło. Wysiana w zeszłym tygodniu fasola już na wierzchu. Ziemniaki wyrwały do góry. Dobrze, że deszcz nam podlał i dziś pada dalej :heja
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Wiolu, chociaż u Ciebie podleje jak należy. U nas niby wczoraj trochę popadało i dzisiaj, no ale pod drzewami, krzewami jest sucho.
Mięty smakowe i ja w ubiegłym roku kupiłam, czekoladowa ma obłędny zapach, jeszcze nie zdążyłam zebrać, bo rok temu nie było jeszcze co suszyć. Jeszcze jakieś dwie kupiłam i zapomniałam jakie. Ale bynajmniej u każdej czuć prawdziwy zapach tego smaku.
Trochę mnie uspokoiłaś wschodami ogórków, bo u nas jeszcze ani jedno nasiono nie wykiełkowało, może teraz po deszczu coś będzie.
Sałatkę swoją też bym już zjadła, na razie chociaż rzodkiewki.
Masz rację, ja też z uprawy warzyw nie zrezygnowałabym. Nie ma jak swoje ;:333
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Miniony tydzień upłynął na podlewaniu z nieba.
Cieszę się z tego ogromnie, bo susza była już straszliwa i biedne roślinki ledwo żyły. Zwłaszcza takie małe z małymi korzeniami lub sadzone niedawno.
Deszcz padał solidnie kilka dni. Teraz widać jak wszystko odżyło i rośnie w oczach.
Udało mi się już posadzić większość rozsad. Zostały mi jeszcze arbuzy. Zajmę się nimi już po niedzieli. Jeszcze się zastanawiam, czy sadzić je w włókninę czy bezpośrednio w grunt.
Do posadzenia mam jeszcze aksamitki i nie mam pomysłu gdzie je wcisnąć. Nigdzie nie pasują mi kolorystycznie. Chyba upchnę je gdzieś w warzywniku :roll:
Przypuszczam że najbliższy tydzień upłynie mi na plewieniu bo chwasty zasuwają jak po sterydach.

Aga, ja dzięki deszczowej pogodzie również miałam czas, żeby ogarnąć dom i na forum też więcej czasu.
Od poniedziałku trzeba zakasać rękawy i ostro wsiąść się do pracy.
Moja Jacqueline też chorowałą rok temu. Nie sądziłam, ze to taka wrażliwa odmiana. :)

Ewelinko, gdy ja sadziłam swoje drzewa i krzewy jakieś 12 - 10 lat temu, to wydawało mi się, że dużo miejsca pozostawiałam, bo wtedy przestrzenie między roślinami były duże i rabaty wydawały się puste.
Po latach tak się wszystko rozrosło, że zaczynam rozważać wycinki co niektórych. Nie wygląda to ładnie jak wszystko włazi na siebie.
Ty już masz jakieś doświadczenie ogrodnicze i przy zakładaniu dalszej części ogrodu z pewnością nie popełnisz wielu błędów i wszystko będzie przemyślane i dobrze rozplanowane :D

DOrotko, u mnie też już chyba wszystkie warzywa wzeszły. Teraz trzeba będzie walczyć z chwastami, żeby nie pozarastały.
Koperek zawsze sieję wiosną, ponieważ potem muszę mieć go sporo do kiszenia ogórków.
Różne są lata. Raz jest piękny i zdrowy a innym razem ledwo wyjdzie z ziemi już oblepiony mszycą.
Ten rok jest sprzyjający i jest mało mszyc.Nie wiem, czy to przez tą suszę, ale pierwszy raz odkąd mam ogród nie ma mszycy na kalinach. Do tej pory było to nie do pomyślenia. To był ich przysmak :D

gosmara, to Kalina Onondaga :D

Alu, mętt póki co trzymam w pojemnikach, ale mam zamiar ją rozmnożyć i posadzić w ogrodzie, bo w pojemnikach, to zawsze jest problem z zimowaniem.
Posadzę w takim miejscu, żeby nadmiernego rozrastania nie przeszkadzała.
Na szczęście mam gdzie sadzić :lol:
Szkoda Alu że nie mieszkasz bliżej, bo dała bym Ci tej sałaty.
Dziś byłam na obchodzie i ogórki ładnie już wzeszły. Wschodzi też cukinia i dynia, tak więc mam nadzieję, że czegoś się dochowam.

Zdjęć zrobiłam dziś sporo, ale muszę je jeszcze zmniejszyć i wgrać na serwer a to trochę czasu zajmuje. Teraz muszę robić obiadek, ale po południu zapraszam na świeżutkie fotki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Zrobiłam dziś trochę zdjęć, więc zaprasza.
Najpierw może coś do jedzonka :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Coraz więcej klematisów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tego nazwy nie znam. Może ktoś ma jakiś pomysł

Obrazek

Obrazek

Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jednocześnie zaczynały róże i piwonie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krzewuszki i moje ukochane szałwie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

różności

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

U Ciebie nie ma mszyc, to są za to u mnie w dużej ilości w różnych kolorkach ;:202
Masz rację będziemy w tym tygodniu plewić, chwasty tak szybko rosną, że ja nie nadążam.
Sałaty masz śliczne i na pewno smacznie chrupiące.
Jagody już dojrzałe ;:oj
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Cudne to zestawienie białej krzewuszki i niebieskiej szałwi. ;:196
A pomysł na posadzenie mięty genialny. Nie przemyślałam kiedyś i teraz mi mięta lata po całym ogrodzie. Jak ją kiedyś wyłapię, to posadzę w metalowej balii ;:108
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ogród buchnął kwieciem cudnie!Cudne łany szałwiowe ,a klematisy ;:173 Blue Light zgapiłam od ciebie i nie żałuję ,jest świetny!!!!Napatrzeć się na niego nie mogę jak otwiera te swoje cudne ,ooogromne i ciężkie kwiaty.Masz sporo piwonii bardzo je lubię ,u mnie jeszcze w kulkach ,więc chętnie je pooglądałam u ciebie ;:215
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Ale dużo piwonii Ci kwitnie. U mnie dopiero zaczynają . Pięknie masz i bardzo kwieciście.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Wiolu, aksamitki zawsze kończą w warzywach :wink: chociaż jak mam miejsce lubię gdzieś je wcisnąć na rabatach.
Ja też żałuję, że mamy tak daleko do siebie, bo chciałabym odwiedzić Twoje królestwo i na żywo podziwiać. Może kiedyś to nastąpi?
Sałatki rewelacyjne, aż mi jeść się zachciało. Dzisiaj byłam na wsi u wujka i u niego też sałaty olbrzymie i dorodne główki. Stwierdzam, że zaprzestajemy chyba uprawy warzyw, bo to nie ma sensu - u nas nędza aż wstyd.
Mięty niestety jak się przyjmą, to zajmą wiele miejsca, widzę to po swojej czekoladowej, u mnie lekka gleba to rozrasta niestety aż nadto.
Widoczki jak zwykle przepiękne. Klematisy tak już u Ciebie kwitną i piwonie, no rozkosz. Mój JP II jakoś nie rwie się do kwitnienia.
Aj, wszystko takie piękne i dorodne, u wujka tak samo. Aż zniechęciłam się do naszej działki, że mimo naszych starań marne plony, ozdobne też coraz słabsze. Na domiar jeszcze turkucia wczoraj przyłapałam :twisted:
Ostatnia fotka ;:167
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Wiolu ale apetyczna sałatka, pobuszowałabym w niej :lol: I kolekcja piwonii wspaniała!
A ta to jaka jest?
http://img2.garnek.pl/a.garnek.pl/034/1 ... djecie.jpg
Pytam, bo mi taka urosła zamiast wyczekanej Sorbet ;:218
Kocimiętki takie ładne obwódki tworzą? Jak one tak równo rosną, moje jakieś roztrzepane takie, wystarczy poczekać jeszcze kilak sezonów, czy to taka odmiana?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Witaj Wiolu... zdjęć nie będę komentować, bo mi się nie otwierają... jestem na działce, a tu mam tak słaby internet że trudno cokolwiek zobaczyć...
Ale mam do Ciebie pytanie... czy możesz mi powiedzieć jak wyglądają pąki Oliwii ?... możesz zrobić zdjęcie to w domu sobie zobaczę...
Kupiłam jesienią we F... i już mam obawy czy to ona... wiem że jest delikatnie różowa, a moje pąki są dość ciemne...
jak myślisz.. ? obawiać się czy nie ?
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ale masz dorodne te warzywa :shock: Ja swoje zawsze traktuję lekko po macoszemu :oops: Choć w tym roku postanowiłam to zmienić i nawet nawadnianie im zainstalowałam :lol:
Kwitnienia wręcz zjawiskowe ;:oj Moje piwonie jeszcze w pąkach ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”