Moje roślinki... apus - cz. 3 - mocno różana!
- daysy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2014, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje roślinki... apus - cz. 3 - mocno różana!
Basiu czytam, że masz problem z azaliami. Mnie kiedyś kobietka podpowiedziała, żeby resztki chleba, najlepiej razowego zalewać wodą i po kilku dniach tą sfermentowaną wodą podlewać rododendrony i azalie. Spróbuj u mnie poskutkowało. Może nie są najpiękniejsze, bo ziemia jest jaka jest, ale już nie marnieją.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Basiu a co to za róża CPM
Ty masz z azaliami tak samo jak ja...mnie też nie lubią i aż się dziwię, że jedyna jakoś nawet paroma kwiatkami zakwitła.
Tak po prawdzie to przyszłam zobaczyć Twoje siewki pomidorów ale nie pokazałaś.
Za to róże już ładnie startują i tylko patrzeć jak się rozpocznie.
To miłego sadzenia pomidorków życzę i udanej majówki.

Ty masz z azaliami tak samo jak ja...mnie też nie lubią i aż się dziwię, że jedyna jakoś nawet paroma kwiatkami zakwitła.

Tak po prawdzie to przyszłam zobaczyć Twoje siewki pomidorów ale nie pokazałaś.

Za to róże już ładnie startują i tylko patrzeć jak się rozpocznie.
To miłego sadzenia pomidorków życzę i udanej majówki.

- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Basiu zastanawiam się czy to nie Ty mówiłaś o jakimś wapienniku, czy Twoim azaliom to nie pasuje. Ja spróbowałabym je przesadzić , wykopałabym bardzo duże doły i tam przygotowałabym ziemię specjalną do kwasolubnych.
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pada... Roślinki się radują, rosną w oczach... mam nadzieję, ze jutro będzie trochę przyjemniej, bo bardzo zimno przy okazji się zrobiło, może to opóźnieni ogrodnicy?
Na jutro mam plan sadzenia pomidorków do tunelu Elu - Elizabetka jeszcze raz dziękuję za nasionka
Pojemność mojego tunelu to około 25 krzaków, ale rozsad mam dużo ponad 60. Na pewno część pójdzie do donic. Może jakieś wiadra po zaprawie? Trzeba będzie kombinować
Czy mieliście z liliami przypadek, że po latach zmieniły kolor? Okazuje się że mam pomarańczowe (takie pospolite), których nie przypominam sobie żeby posadziła... Czy to możliwe, że "dziczeją"?
Przytnij Beatko, jak się boisz zbyt radykalnie, to tnij połowę pędów. Tylko żeby potem wilgoci trochę miały na wzrost. Ja moje muszę mocno na "jeżyka" wychlastać i podłożyć agro w niektóre miejsca.
W nagrodę moje róże dostaną perfumy z pokrzyw. Królowa musi pachnieć
Ewa - Pashmina, zaczęło się różane szaleństwo... nawet nie przypuszczałam, ze w tym roku aż tak wcześnie będzie. Przeglądałam zdjęcia z ub. lat i o tej porze miałam jeszcze kwitnące tulipany, w tym roku już po nich tylko wspomnienie, ale nie żałuję oczywiście. Życzę, żeby było kilkanaście miejsc pierwszych
Marysiu, daję jej szansę (od kilu lat) i co roku ona mniejsza. W tym roku dostanie ostatnią - zmienię jej miejsce.
Oj cuuudny maj!
Zuziu, szybciutko się doczekasz róż. One w tym roku wyjątkowo ekspresowe są. Będą lada moment Cię cieszyć.
Lucynko, ja już nie będę eksperymentować z azaliami (chwilowo
), chociaż Rododendrony mnie kuszą, więc... kto wie.
Irenko, dokładnie tak jak napisałaś - około 30 maja. Dwa tygodnie w tym roku szybciej. Ciekawe jak będzie z drugim kwitnieniem (no jeszcze pierwsze się nie zaczęło na dobre a ja już galopuję
)
Ewelinko, te kwasolubne roślinki piękne są, ale nie chcę na siłę zmieniać pH mojej ziemi, bo i tak nie mam szans z naturą. Może Rododendrona posadzę kiedyś na próbę, bo mam taki zagajnik z sosnami, jak uda mi się tam szpadel w bić
Wiolu i to jest chyba najlepsze podejście - nic na siłę. Moja azalia (ta mizerna, pomarańczowa) maleje z każdym rokiem, przesadzę ją, ale nie będę się skupiała na niej za bardzo.... będzie chciała być u mnie, to będzie.
Jak przszłoby nam się pochylać nad każdym badylkiem w ogrodzie, to na nic już czasu nie starczyłoby...
Ewa - ewarost piwonie pękają a kwitnie Crown Princess Margareta i oczywiście Colette. Loiuse Odier już otwiera buźkę, to samo Chippendale i Crocus. Jak wyjdzie słonko, to pewnie w momencie ruszą kolejne.
anabuko1 - Aniu, raczej nie wierzę w popis moich azalii, mam je już dosyć długo i to kwitnienie, co w tym roku to już jest popis
Nie sa wyrywne z kwiatami, chociaż ta pierwsze dała naprawdę czadu
Tara - Aniu zmienię miejsce im jesienią (na pewno tej malejącej lebiodzie) i zobaczymy co dalej będzie. To ta przysłowiowa "ostatnia szansa".
Daysy, ciekawy pomysł. Może zrobię im dokarmianie chlebkiem. Może im zachce się rosnąć?
Elu, pomidorków nie fotografowałam, ale są. Mam ich sporo (dla siebie i dla mamy). Wschodów było bardzo dużo, praktycznie na jednej palecie z 45 okienek nie wyszło może 4? Pakowałam po nasionku do nich i cyyyyk... Na takich mniejszych paletach to wyszły wszystkie, nawet mam takie co po kilka nasionek wpadły, to sam się szybko tłok zrobił. Są oczywiście przepikowane w większości do doniczek i czekają na tunel oraz donice docelowe....
Dziękuję Ci
CPM to Crown Princess Margareta
Oto ona - trochę pochyla głowę, bo tak podobno ma... Nieśmiała dziewczynka.

Piwonia

Dwa powojniki w tym roku mnie zachwyciły.
Dzieci Warszawy:

Oraz Proteus, który dopiero zaczyna

Na jutro mam plan sadzenia pomidorków do tunelu Elu - Elizabetka jeszcze raz dziękuję za nasionka

Pojemność mojego tunelu to około 25 krzaków, ale rozsad mam dużo ponad 60. Na pewno część pójdzie do donic. Może jakieś wiadra po zaprawie? Trzeba będzie kombinować

Czy mieliście z liliami przypadek, że po latach zmieniły kolor? Okazuje się że mam pomarańczowe (takie pospolite), których nie przypominam sobie żeby posadziła... Czy to możliwe, że "dziczeją"?
Przytnij Beatko, jak się boisz zbyt radykalnie, to tnij połowę pędów. Tylko żeby potem wilgoci trochę miały na wzrost. Ja moje muszę mocno na "jeżyka" wychlastać i podłożyć agro w niektóre miejsca.
W nagrodę moje róże dostaną perfumy z pokrzyw. Królowa musi pachnieć

Ewa - Pashmina, zaczęło się różane szaleństwo... nawet nie przypuszczałam, ze w tym roku aż tak wcześnie będzie. Przeglądałam zdjęcia z ub. lat i o tej porze miałam jeszcze kwitnące tulipany, w tym roku już po nich tylko wspomnienie, ale nie żałuję oczywiście. Życzę, żeby było kilkanaście miejsc pierwszych

Marysiu, daję jej szansę (od kilu lat) i co roku ona mniejsza. W tym roku dostanie ostatnią - zmienię jej miejsce.
Oj cuuudny maj!

Zuziu, szybciutko się doczekasz róż. One w tym roku wyjątkowo ekspresowe są. Będą lada moment Cię cieszyć.
Lucynko, ja już nie będę eksperymentować z azaliami (chwilowo

Irenko, dokładnie tak jak napisałaś - około 30 maja. Dwa tygodnie w tym roku szybciej. Ciekawe jak będzie z drugim kwitnieniem (no jeszcze pierwsze się nie zaczęło na dobre a ja już galopuję

Ewelinko, te kwasolubne roślinki piękne są, ale nie chcę na siłę zmieniać pH mojej ziemi, bo i tak nie mam szans z naturą. Może Rododendrona posadzę kiedyś na próbę, bo mam taki zagajnik z sosnami, jak uda mi się tam szpadel w bić

Wiolu i to jest chyba najlepsze podejście - nic na siłę. Moja azalia (ta mizerna, pomarańczowa) maleje z każdym rokiem, przesadzę ją, ale nie będę się skupiała na niej za bardzo.... będzie chciała być u mnie, to będzie.

Ewa - ewarost piwonie pękają a kwitnie Crown Princess Margareta i oczywiście Colette. Loiuse Odier już otwiera buźkę, to samo Chippendale i Crocus. Jak wyjdzie słonko, to pewnie w momencie ruszą kolejne.
anabuko1 - Aniu, raczej nie wierzę w popis moich azalii, mam je już dosyć długo i to kwitnienie, co w tym roku to już jest popis

Tara - Aniu zmienię miejsce im jesienią (na pewno tej malejącej lebiodzie) i zobaczymy co dalej będzie. To ta przysłowiowa "ostatnia szansa".

Daysy, ciekawy pomysł. Może zrobię im dokarmianie chlebkiem. Może im zachce się rosnąć?
Elu, pomidorków nie fotografowałam, ale są. Mam ich sporo (dla siebie i dla mamy). Wschodów było bardzo dużo, praktycznie na jednej palecie z 45 okienek nie wyszło może 4? Pakowałam po nasionku do nich i cyyyyk... Na takich mniejszych paletach to wyszły wszystkie, nawet mam takie co po kilka nasionek wpadły, to sam się szybko tłok zrobił. Są oczywiście przepikowane w większości do doniczek i czekają na tunel oraz donice docelowe....

CPM to Crown Princess Margareta
Oto ona - trochę pochyla głowę, bo tak podobno ma... Nieśmiała dziewczynka.

Piwonia

Dwa powojniki w tym roku mnie zachwyciły.
Dzieci Warszawy:

Oraz Proteus, który dopiero zaczyna

Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Pięknie kwitnące clematisy i róże... gdzie mi tam do Ciebie Basiu...

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Basiu
róże to już wiem że masz piękne.
Piwonie zaczynają i bardzo cieszą. Moje nowe chyba jeszcze nie zakwitną.
Powojniki cudne. Czymś je podkarmiasz ???

Piwonie zaczynają i bardzo cieszą. Moje nowe chyba jeszcze nie zakwitną.
Powojniki cudne. Czymś je podkarmiasz ???
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Basiu rozbawiłaś mnie stwierdzając,że królowa musi pachnieć:)W lasku koło mojej działki rośnie dużo pokrzywy,chyba zbiorę na gnojówkę
CPM lekko się kłania,ale ma swój urok, kwiaty pachnące już niedługo się pokażą
Powojniki masz wypasione,to młodziaki?

Powojniki masz wypasione,to młodziaki?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Basiu, ja też nie mam szczęścia do azalii i rododendronów, dlatego jakiś czas temu zrezygnowałam z nich, a u sąsiadki kwitną aż oczy bolą patrzeć,
a serducho zazdrości.
Co do lilii, to ja też miałam takie numery, że kolor kwiatu się zmienił
, a przypisałam to gliniastej glebie, ale to tak sobie a muzom. 

Co do lilii, to ja też miałam takie numery, że kolor kwiatu się zmienił

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Basiu różę już cieszą.
Rododendrony jeszcze bardziej wymagające od azalii. Trudno im zapewnić odpowiednie pH gleby przez długi czas. Dwa uraczyły mnie trzema kwiatkami.
Moje pomidory od Eli i inne już mokną w gruncie.
Mimo wszystko roślinom deszcz już był wyjątkowo potrzebny. 

Moje pomidory od Eli i inne już mokną w gruncie.

- Tolinka
- Od: 1 mar 2013, o 23:30
CPM piękna
z dużą ciekawością czekam na jej pierwsze kwiaty ,tak chwalona że nie mogę się już doczekać
Clematisy masz śliczne ,Proteusa mam bardzo ładnie w tym roku rośnie ,a kwiaty do zakochania

Clematisy masz śliczne ,Proteusa mam bardzo ładnie w tym roku rośnie ,a kwiaty do zakochania

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Basiu ja to wiedziałam kiedy do Ciebie zajrzeć.
Taki spektakl się rozgrywa.
CPM u mnie drugi sezon a całkiem skradła mogę serce. U mnie pokazuje kolorek. Na dniach rozkwitnie. Comte ma kwiaty jako pierwsza w tym sezonie.
Zaintrygował mnie Powojnikom Dzieci Warszawy. Pięknie wygląda. Pokazuj go często. Jestem go bardzo ciekawa.

Zaintrygował mnie Powojnikom Dzieci Warszawy. Pięknie wygląda. Pokazuj go często. Jestem go bardzo ciekawa.
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Basiu clematisom u Ciebie pasuje pięknie wyglądają.
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Pomidory w tunelu i przepikowane do większych donic.... kombinuję gdzie je upchnąć. Mam plan, chciałabym zbić z desek rabatę podwyższoną, taką na 20 cm max. Tylko kto mi to pozbija? Mąż nie bardzo zainteresowany tą pracą, bo ma inne zajęcie...
Wycięłam wiadro pustych pędów róż... i dokładnie się wszystkim przyjrzałam. Widzę sporo błędów w cięciu, oszczędność sekatora
Zobaczyłam też, że sporo pączków zniknęło
Maryniu, dziękuję. Twój ogród uroczy.
Czas na piwonie:

Aniu - anabuko1 clematisy dostały nawóz razem z różami (taki coś w stylu azofoski), mam je od 2016 roku. Dopiero w tym roku pokazały jakie cudne są.
I dzwonki skupione zaczynają

Aniu - Annes 77 powiem Ci , że gnojówka super jest, tylko ten zapach...
Ja ogólnie daję ją do pomidorków, ale i różom zapodaję. Moje perfumki już zrobione
Clematisy posadzone w 2016 roku, w ub. kwitły marnie... w tym roku Szczególnie Dzieci Warszawy zakwitł obficie!
CMP pokazała swe oblicze... pachnie obłędnie!

Lucynko, u mnie w tym roku kolejna pomarańczowa się pokazała, a na bank była tam inna (chyba różowa). Mówisz, że może to być od ziemi? Te pomarańczowe bardzo szybko przekwitają...
Pęcherznica w moim ulubionym wydaniu

Soniu, jeszcze bardziej wymagające???? To ja jednak z nich zrezygnuję, szkoda kasy, wolę kolejne róże
U mnie cudownie się wypogodziło. Jest pięknie!
Kocimiętka poczochrana, bo... kot ją tarmosi.

Tolinka, CMP posadziłam w 2017 roku, w tym ładna już jest, szkoda że te łebeczki pochyla. A jaki zapach...
Czy Proteus u Ciebie ma jasne liście? Bo nie wiem czy mojemu żelaza brakuje, czy taka jego uroda?

Aniu - aneczka1979, mnie też CPM skradła serce! To piękna róża.
Dzieci Warszawy nie są wysokie (około 100 - 120 cm), ale kwiat, jego wielkość, kolor i ich ilość...
Zachwycił mnie ten powojnik.
Warto go mieć...

Dorotko, powiem Ci, że już tyle razy próbowałam z clematisami i sporo ich miałam i ciągle padały
Raczej na razie nie będę ich dokupować, no chyba że włoskie. Fakt, że te wielkokwiatowe powalają urodą, ale ten uwiąd...
Dalia rabatowa:

I tak ogólnie.... Widoki z tarasu

Afrodyta...

Wycięłam wiadro pustych pędów róż... i dokładnie się wszystkim przyjrzałam. Widzę sporo błędów w cięciu, oszczędność sekatora

Maryniu, dziękuję. Twój ogród uroczy.

Czas na piwonie:

Aniu - anabuko1 clematisy dostały nawóz razem z różami (taki coś w stylu azofoski), mam je od 2016 roku. Dopiero w tym roku pokazały jakie cudne są.
I dzwonki skupione zaczynają

Aniu - Annes 77 powiem Ci , że gnojówka super jest, tylko ten zapach...

CMP pokazała swe oblicze... pachnie obłędnie!

Lucynko, u mnie w tym roku kolejna pomarańczowa się pokazała, a na bank była tam inna (chyba różowa). Mówisz, że może to być od ziemi? Te pomarańczowe bardzo szybko przekwitają...

Pęcherznica w moim ulubionym wydaniu

Soniu, jeszcze bardziej wymagające???? To ja jednak z nich zrezygnuję, szkoda kasy, wolę kolejne róże

U mnie cudownie się wypogodziło. Jest pięknie!
Kocimiętka poczochrana, bo... kot ją tarmosi.

Tolinka, CMP posadziłam w 2017 roku, w tym ładna już jest, szkoda że te łebeczki pochyla. A jaki zapach...

Czy Proteus u Ciebie ma jasne liście? Bo nie wiem czy mojemu żelaza brakuje, czy taka jego uroda?

Aniu - aneczka1979, mnie też CPM skradła serce! To piękna róża.
Dzieci Warszawy nie są wysokie (około 100 - 120 cm), ale kwiat, jego wielkość, kolor i ich ilość...
Zachwycił mnie ten powojnik.
Warto go mieć...

Dorotko, powiem Ci, że już tyle razy próbowałam z clematisami i sporo ich miałam i ciągle padały

Dalia rabatowa:

I tak ogólnie.... Widoki z tarasu

Afrodyta...

Pozdrawiam, Basia.
- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Masz b. ładny kląbik
, duży ładny krzak piwonii , zaczynają róże , ładna , jasna katalpa
Czosnek sadziłam jesienią, zawsze tak sadzimy, jest juz do użytku

Czosnek sadziłam jesienią, zawsze tak sadzimy, jest juz do użytku

- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Basiu, CPM w czołówce
Ja na żółte róże będę musiała jeszcze trochę poczekać.
Piękne masz powojniki. U mnie chorują na uwiąd, więc nie kupuję kolejnych. Ale zawsze mogę podziwiać Twoje.
Czy są jakieś ustalone proporcje do gnojówki z pokrzyw
Czy można zrobić na oko 

Ja na żółte róże będę musiała jeszcze trochę poczekać.
Piękne masz powojniki. U mnie chorują na uwiąd, więc nie kupuję kolejnych. Ale zawsze mogę podziwiać Twoje.
Czy są jakieś ustalone proporcje do gnojówki z pokrzyw