Twoje musi smakować wybornie.
Kuchnia śląsko Halżbiytki
- Elizabetka
 - Przyjaciel Forum

 - Posty: 8473
 - Od: 4 lip 2006, o 20:04
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Śląsk
 
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Moniś ja też bardzo lubię ciasta drożdżowe i następnym razem zrobię takie ....ale ja  jednak wolę cukier....bo lubię słodkie wypieki. 
 
Twoje musi smakować wybornie.
			
			
									
						
										
						Twoje musi smakować wybornie.
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Dziewczyny ale zapachniało na Forum waszymi ciastami aż ślinka kapie  
  Nie pozostaje nic innego jak zakasać rękawy i brać się do roboty 
Elu będę częściej zaglądać do Twojego wątku
			
			
									
						
							
Elu będę częściej zaglądać do Twojego wątku
Pozdrawiam
Ula
			
						Ula
- Elizabetka
 - Przyjaciel Forum

 - Posty: 8473
 - Od: 4 lip 2006, o 20:04
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Śląsk
 
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Ula witaj w mojej kuchni i zapraszam bardzo serdecznie. 
 
Nie samymi ciastami człowiek żyje i czasami trzeba coś konkretnego zjeść.
Do obiadu podaję:
- posiekaną młodą kapustę z sosem na bazie oleju, czosnku utartego z odrobiną soli i cytryną
- młode ogórki z utartym czosnkiem i jogurtem.
Czosnek znany jest ze swoich cennych właściwości głównie jako naturalny antybiotyk.
Mam nadzieję, że ma też właściwości antyseptyczne gdyż stykając się przy pracach w ogrodzie z ziemią jesteśmy narażeni na drobne skaleczenia.
Nie wszystkie prace można wykonać w rękawiczkach.
Jeżeli macie jakieś pomysły na wykorzystanie czosnku na surowo to zapraszam.
			
			
									
						
										
						Nie samymi ciastami człowiek żyje i czasami trzeba coś konkretnego zjeść.
Do obiadu podaję:
- posiekaną młodą kapustę z sosem na bazie oleju, czosnku utartego z odrobiną soli i cytryną
- młode ogórki z utartym czosnkiem i jogurtem.
Czosnek znany jest ze swoich cennych właściwości głównie jako naturalny antybiotyk.
Mam nadzieję, że ma też właściwości antyseptyczne gdyż stykając się przy pracach w ogrodzie z ziemią jesteśmy narażeni na drobne skaleczenia.
Nie wszystkie prace można wykonać w rękawiczkach.
Jeżeli macie jakieś pomysły na wykorzystanie czosnku na surowo to zapraszam.
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Sezon grilowy rozpoczęty to proponuję masełko czosnkowo-ziołowe z jadalnymi kwiatami.
Masło powinno być miękkie, czosnek utrzeć z odrobiną soli lub przecisnąć przez praskę, dodać posiekane ulubione zioła (ja daję szczypior czosnkowy, tymianek) i płatki jadalnych kwitów (nagietki, nasturcja, ogórecznik). Wszystko dokładnie wymieszać z masłem, masło przełożyć na folię spożywczą i uformować wałek (osełkę). Takie masło podawać do steków i pieczonych warzyw.
			
			
									
						
							Masło powinno być miękkie, czosnek utrzeć z odrobiną soli lub przecisnąć przez praskę, dodać posiekane ulubione zioła (ja daję szczypior czosnkowy, tymianek) i płatki jadalnych kwitów (nagietki, nasturcja, ogórecznik). Wszystko dokładnie wymieszać z masłem, masło przełożyć na folię spożywczą i uformować wałek (osełkę). Takie masło podawać do steków i pieczonych warzyw.
Pozdrawiam
Ula
			
						Ula
- Elizabetka
 - Przyjaciel Forum

 - Posty: 8473
 - Od: 4 lip 2006, o 20:04
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Śląsk
 
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Ula uwielbiam masło czosnkowe. 
 
Koniecznie wypróbuję z ziołami i kwiatami ale u mnie jeszcze kwiaty nie kwitną.
Lubimy też nacierać podpieczoną na grilu bułkę czosnkiem i to też stanowi super dodatek do kiełbaski czy steków i sałatki warzywnej.
Już niedługo dalszy ciąg majówki....byle do soboty.
			
			
									
						
										
						Koniecznie wypróbuję z ziołami i kwiatami ale u mnie jeszcze kwiaty nie kwitną.
Lubimy też nacierać podpieczoną na grilu bułkę czosnkiem i to też stanowi super dodatek do kiełbaski czy steków i sałatki warzywnej.
Już niedługo dalszy ciąg majówki....byle do soboty.
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Elu u mnie też jeszcze kwiatki nie kwitną, ale już niedługo  
.  A ogórecznik samosiejka wielgachny już jest.
			
			
									
						
							Pozdrawiam
Ula
			
						Ula
- Elizabetka
 - Przyjaciel Forum

 - Posty: 8473
 - Od: 4 lip 2006, o 20:04
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Śląsk
 
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Ogórecznik co roku i u mnie się rozsiewa ale jakoś go nie widzę na razie .
Tylko listeczki nagietków się pokazały.
 
No i nasturcja również tylko listki zrobiła ale już niedługo będą kwiatki.
Ulka
			
			
									
						
										
						Tylko listeczki nagietków się pokazały.
No i nasturcja również tylko listki zrobiła ale już niedługo będą kwiatki.
Ulka
- Shire
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2652
 - Od: 3 kwie 2016, o 21:33
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Wielkopolska
 
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Może się pokuszę o ciut masełka czosnkowego, z tym że ja masła prawie unikam, grzanek też.. ale może do warzyw z grilla. Za to kradnę pomysł z jadalnymi kwiatami. Mam nasturcję i ogórecznik też posiałam i popikowałam. Będę go mieć pierwszy raz.
			
			
									
						
										
						Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Monika kwiaty jadalne dodaję też do sałaty, kanapek dla smaku i koloru. Teraz kwitnie czarny bez jego kwiaty też są jadalne, można robić placuszki w cieście naleśnikowym (ciut gęstszym niż na naleśniki). A sok z czarnego bzu jest dobry do herbatki na przeziębienie ( a nalewka jest super) 
			
			
									
						
							Pozdrawiam
Ula
			
						Ula
- Shire
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2652
 - Od: 3 kwie 2016, o 21:33
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Wielkopolska
 
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Ula wybieram się po kwiaty bzu, tylko kiedy nie wiem, jak wytrzyma to w poniedziałek.
			
			
									
						
										
						Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Monika może do poniedziałku nie przekwitnie ale gorzej jak będzie lało, obtrzaska kwiaty i guzik będzie.
Elu sorki że wcinam się do Twojego wątku ale może przyda się przepis na konserwowanie lubczyku i innej zieleniny w oleju. Do blendera kielichowego włożyć z grubsza pokrojony lubczyk, wlać trochę oleju, szczyptę soli i zmiksować. Przełożyć do słoiczka, na wierzch dać dodatkową łyżkę oleju (pachnie niesamowicie, zachowuje piękny kolor). Przechowywać w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu, można też zamrozić w foremkach do lodu (w temperaturze w kuchni jeden słoiczek sfermentował). Zdjęcie robione z jesienią a to obok to kiszona rzodkiewka.

			
			
									
						
							Elu sorki że wcinam się do Twojego wątku ale może przyda się przepis na konserwowanie lubczyku i innej zieleniny w oleju. Do blendera kielichowego włożyć z grubsza pokrojony lubczyk, wlać trochę oleju, szczyptę soli i zmiksować. Przełożyć do słoiczka, na wierzch dać dodatkową łyżkę oleju (pachnie niesamowicie, zachowuje piękny kolor). Przechowywać w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu, można też zamrozić w foremkach do lodu (w temperaturze w kuchni jeden słoiczek sfermentował). Zdjęcie robione z jesienią a to obok to kiszona rzodkiewka.

Pozdrawiam
Ula
			
						Ula
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Pozdrawiam
Ula
			
						Ula
- Elizabetka
 - Przyjaciel Forum

 - Posty: 8473
 - Od: 4 lip 2006, o 20:04
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Śląsk
 
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Moniś, Ula i Beatko dzięki za wszystkie wpisy. 
 
Z bzu czarnego nigdy nic nie robiłam ale to ze względu na brak czasu. Nigdy go też nie próbowałam i nawet nie wiem jaki ma smak w przetworach.
Zioła: mięta pieprzowa i nn, melisa i lubczyk zamrożone w workach....bo najszybciej i najprościej. Natka pietruszki rośnie.
 
Zrobiłam trzy słoiczki różanych konfitur z róży mchowej Muscosa...po raz pierwszy
 
Ulka czy to sernik na zimno
 
Mam i nawet sprawdzony przepis.
  
			
			
									
						
										
						Z bzu czarnego nigdy nic nie robiłam ale to ze względu na brak czasu. Nigdy go też nie próbowałam i nawet nie wiem jaki ma smak w przetworach.
Zioła: mięta pieprzowa i nn, melisa i lubczyk zamrożone w workach....bo najszybciej i najprościej. Natka pietruszki rośnie.
Zrobiłam trzy słoiczki różanych konfitur z róży mchowej Muscosa...po raz pierwszy
Ulka czy to sernik na zimno
Mam i nawet sprawdzony przepis.
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Elu to jest jogurt typu greckiego ze zmiksowanymi truskawkami (w oryginale jest śmietana kremówka).
			
			
									
						
							Pozdrawiam
Ula
			
						Ula


 
		
